Akkerbouw | Spruitkoolbericht 17 | 19-07-2018

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Insecten – koolvlieg, koolmot en trips

Koolvlieg

Het is en blijft zeer droog dus er wordt volop beregend in spruitkool. Op beregende percelen is veel activiteit van koolvlieg. Beheers koolvlieg door frequent pyrethroïde/Tracer in te zetten. In de vroege percelen komt het oogstmoment al dichterbij. Ons advies is om de twee laatste toepassingen met pyrethroïde uit te voeren, gebruik Decis 0,30 ltr/ha ter voorkoming van een eindresidu tijdens de oogst.

Als alternatief voor Decis kunt u ook Flipper gebruiken. Flipper is een product van plantaardige oorsprong op basis van carbonzure kaliumzouten. Het voordeel hiervan is dat Flipper geen residu geeft en daarom geen MRL heeft. Informeer bij uw adviseur naar de toepassingsvoorwaarden van Flipper. Teelt u PlanetProof? Het inzetten van Flipper geeft een bonuspunt.

In dit droge klimaat is trips een toenemend probleem aan het worden. Houd het gewas aan de groei, mede door beregening, en bestrijd trips door bespuitingen (Tracer/Calypso/Benevia/Movento). Overleg met uw adviseur over de beste strategie voor uw percelen.

Koolmot

Ondanks de recent uitgevoerde, stevige koolmotbestrijdingen, zien we in diverse regio’s nu veel nieuwe, kleine rupsen. Echter laten tellingen zien dat de aanwezigheid van volwassen koolmotten laag is. Laat u niet verrassen en controleer het gewas op de aanwezigheid van koolmotrupsen. Pas eventueel weer Tracer (+ pyrethroïde) toe of pas Benevia toe. Benevia is zowel sterk op koolmot als op trips.

Verdwaald zien we vraatschade van nieuwe, grote, groene rupsen. Dit zijn vaak rupsen van het koolwitje of de gamma-uil. Deze rupsen zijn 2 á 3 cm groot en vreten vaak maar een enkele plant op. Ze geven doorgaans maar beperkt schade, het inzetten van pyrethroïde is meestal effectief op deze grote rupsen.

Schimmels – echte meeldauw en alternaria

Ondanks het warme weer van de afgelopen weken, waren de nachttemperaturen de laatste week koeler. Hierdoor zien we ontwikkeling van echte meeldauw op de stam toenemen. Er wordt ook meer alternaria op bladeren gevonden. Zet in deze periode Rudis in ter bestrijding van echte meeldauw en alternaria. Light leaf spot is op dit moment nog niet relevant (te warm in combinatie met te droog). Het advies is daarom om in lange teelten nu de eerste ronde te starten met Rudis. Herhaal een fungicidebespuiting met een driewekelijks interval. Wissel in latere teelten, waar light leaf spot later wel kan toeslaan, Rudis af met andere fungiciden. Dit kan bijvoorbeeld door de 2e en 4e toepassing een ander product te kiezen zoals Amistar Top, Amistar, Flint of Signum. Advies:

Korte teelten (oogst voor half oktober):

Rudis 0,40 ltr/ha

Herhaal dit met een interval van drie weken

 

Lange teelten (oogst na half oktober):

Rudis 0,40 ltr/ha

 

Na drie weken een tweede toepassing doen met:

Amistar Top 1,00 ltr/ha of
Signum 1,00 kg/ha

 

Zet in deze periode Folio Gold in om valse meeldauw en witte roest te bestrijden. Advies:

Folio Gold*  1,50 – 2,00 ltr/ha 

* alternatief voor Folio Gold is Infinito 1,60 ltr/ha





www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden