Onze toekomst

Systeemaanpak speelt grote rol bij vergroenen

09 december 2021

Op een duurzame manier het gewas voeden, versterken en beschermen én meer gebruikmaken van de natuurlijk kracht van de plant. Dat is in een notendop waar het bij vergroenen in de agrarische sector om draait. Waar vroeger het accent lag op symptoombestrijding, werken telers nu steeds vaker preventief door het gewas te versterken. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Vergroenen is complex en er is behoefte aan specialisme. Hoe speelt Van Iperen in op deze ontwikkeling?

“Voor een goede toekomst van mens, dier en milieu moeten we minder chemische middelen gebruiken”, zegt productmanager biologie en technisch specialist gewasbeschermingsmiddelen en biologie Guido Halbersma. “Alleen de middelen vervangen, werkt niet. Een systeemaanpak is heel belangrijk.”  Zijn collega, adviseur akkerbouw Joris van den Heuvel, is het met hem eens. “We moeten meer circulair denken en minder grondstoffen uitputten.”

Guido geeft toe dat vergroenen een zoektocht is. “Niet alle groene middelen geven het gewenste resultaat. We steken veel energie in het vinden en testen van goede groene middelen. Daarnaast vergroenen we het meststoffenpakket, bijvoorbeeld met biostimulanten en organische meststoffen zoals Greenswitch®.” Joris: “Ik denk dat de akkerbouw veel van de tuinbouw kan leren. In een kas kun je alles regelen, zoals de temperatuur. Je kunt plantversterkende middelen testen en zien wat de resultaten zijn. In de vollegrond is dat lastiger omdat je met weersinvloeden te maken hebt. De systeemaanpak gaat in de toekomst een nog grotere rol spelen.”

Benieuwd naar het hele verhaal over de zoektocht naar groene middelen en ervaringen uit de akkerbouw en tuinbouw? Lees dan het volledige interview in de eerste ViP van 2022.