Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 14-04-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Precisieteelt Plus - variabel poten (video)

Dit seizoen volgen we een aantal telers in de stappen die ze nemen met variabele toepassingen. Deze keer kijken we mee bij Frits van Damme. Hij gaat dit seizoen weer ervaring opdoen met variabel poten in de pootgoedteelt op zijn bedrijf. We horen de achtergrond vanuit Akkerbouw Adviseur Jan Mol over hoe dit wordt ingestoken met het Precisieteelt Plus concept en de doelstelling die Van Damme heeft voor dit seizoen.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LNed5Oiyuxs[/embed]

Spruitkool - Bodemherbiciden

De toepassing van bodemherbiciden kort na het planten is een belangrijke teeltmaatregel tegen onkruid in spruitkool. Voor een goede werking van bodemherbicide is vochtige grond van belang. Het advies is om de herbiciden kort na het planten toe te passen mits er veel regen wordt verwacht. Als er veel neerslag volgt kort na het planten dan is het raadzaam te wachten tot na de regen. Springbok is zeer goed wateroplosbaar en zal makkelijk inspoelen als je dit voor de regen spuit, wat niet ideaal is als de planten nog niet aangeslagen zijn.

Met de huidige omstandigheden is het verstandig om de herbiciden toe te passen als de planten aangeslagen zijn. Een goedwerkende standaardmix in bodemherbicide is het toepassen van Centium + Springbok / Butisan S. Springbok bevat twee werkzame stoffen, namelijk metazachloor (= Butisan S) en dimethenamid P (= Frontier). Springbok is vergeleken met Butisan S iets sterker op kruiskruid, ganzenvoet, brandnetel, perzikkruid, aardappelzaailingen en hondspeterselie. Centium is sterk op onder andere kleefkruid, kruiskruid, zwaluwtong en melganzevoet.

Advies:

Centium 0,15 - 0,20 ltr/ha +
Springbok* 1,70 - 2,50 ltr/ha
of
Centium 0,15 - 0,20 ltr/ha +
Butisan S* 1,50 - 2,00 ltr/ha

*Ter bescherming van grondwater mogen bodemherbiciden met de stof metazachloor worden ingezet met een maximale toepassing van 1.000 gram/ha metazachloor over drie jaar. In Butisan S / Metazachloor-500 zit 500 gr/ltr metazachloor. Indien u Butisan S met een dosering van 2,00 ltr/ha toepast, kunt u de komende twee jaar geen metazachloor-houdende producten op het desbetreffende perceel gebruiken. In Springbok zit 200 gr/ltr metazachloor. Als u dit middel elk jaar op hetzelfde perceel wilt toepassen, kunt u jaarlijks maximaal 1,70 ltr/ha Springbok doseren.

 

Etiketten

Springbok maximaal 2,50 ltr/ha, 1 toepassing per teelt. 90%-dop.
Butisan S/Metazachloor-500 maximaal 2,00 ltr/ha, 1 toepassing per teelt. 90%-dop.
Centium maximale dosering 0,25 ltr/ha, 1 toepassing per teelt

Houd bij een lichte grond een lage dosering aan en gebruik bij zware grond een hoge dosering bodemherbicide.

 

PlanetProof (milieukeur)

Op teeltbedrijven die meedoen aan PlanetProof is de keuze tussen de bodemherbicide Springbok of Butisan S afhankelijk van de bedrijfssituatie. Op het gebied van hoeveelheid actieve stof levert het gebruik van Butisan S een hogere hoeveelheid actieve stof op. Wanneer we kijken naar maluspunten levert het gebruik van Butisan S (actieve stof metazachloor 500 gr/ltr) echter 1 maluspunt op, terwijl het gebruik van Springbok (actieve stof metazachloor 200 gr/ltr en dimethenamid P 200 gr/ltr) 2 maluspunten geeft omdat beide actieve stoffen op de lijst van maluspunten staan. Per situatie zult u dus de afweging moeten maken of het minst aantal maluspunten of de minste hoeveelheid actieve stof belangrijker is.

Onkruidbestrijding zaaiuien

De stand van de zaaiuien blijft erg wisselend. Door het koude weer, hagel en sneeuw van de laatste dagen groeien de uien minder hard. Sommige percelen zijn net gekiemd terwijl andere percelen al boven komen of zelfs al in het kramstadium staan. Toch zullen de meeste uien nog boven moeten komen. Blijf de uien de komende periode goed in de gaten houden op de opkomst. Afbranden voor opkomst is essentieel om het gewas goed schoon te houden gedurende de teelt.

Tot 3 dagen voor opkomst:
Matos extra 2,25 ltr/ha of Touchdown quattro 3,00 ltr/ha (let op 1 toepassing per merknaam per teelt seizoen)
+
Stomp 0,75 - 1,00 ltr/ha

Kramstadium:
Eventueel aanwezig vuil afbranden met Bromotril, dosering afhankelijk van omstandigheden. Bij donker weer een hogere dosering gebruiken.

Bromotril 0,15 - 0,35 ltr/ha

Bodemherbiciden kramstadium:
Vanaf het kramstadium kunnen er ook weer extra bodemherbiciden worden aangevuld. Vooral AZ 500 is een belangrijke bodemherbicide die in het kramstadium toegepast mag worden. Daarnaast kan er ook voor de eerste keer Wing P worden toegepast. Doe dit wel alleen als er geen extreme neerslag verwacht wordt. In het kramstadium mag er ook totaal aangevuld worden tot 2,00 ltr/ha stomp. Advies:

AZ 500 0,20 ltr/ha
+
Wing p 0,50 ltr/ha
+
Stomp 0,50 ltr/ha

Pootgoed poten

Het eerste pootgoed is alweer de grond in. De structuur van de meeste gronden is goed waardoor het poten vlot gaat. Hoewel de temperatuur nog niet hoog is, is het wel belangrijk na te denken over de bescherming van uw pootgoed tegen schadelijke aaltjes en ritnaalden. Verder is het belangrijk om de eerste (persistente) luizen tegen te gaan. Vydate is een nematicide tegen schadelijk aaltjes. Behalve tegen (wortel-laesie) aaltjes werkt Vydate ook tegen een aantal insecten zoals (persistente) luizen en coloradokevers.

Dosering volveldstoepassing:
Vydate 20 kg/ha (werk het granulaat gelijkmatig in of tijdens het poten).

Dosering rijenbehandeling (voorkeur):
Vydate 10 kg/ha

 

Ritnaalden
Strooi het middel in een strook van 25-30 cm tijdens het poten in de aardappel rug. Het is belangrijk om de strook 25-30 cm breed te houden om een goede werking te realiseren. Heeft u veel last van ritnaalden? gebruik dan Nemathorin. Nemathorin werkt ook tegen Vrijlevende aaltjes en Aardappelcystenaaltjes.

Nemathorin rijendosering 7,50 kg/ha
Nemathorin volveldsdosering 30 kg/ha
Nemathorin halve dosering volvelds 15 kg/ha

Let op:
*Houd voor aardappelen een termijn aan van 120 dagen tussen toepassen en loofdoding bij gebruik van Nemathorin.

 

Tegen Rhizoctonia, zilverschurft etc.:

Heeft u partijen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia kies dan ook voor een knolbehandeling voor het poten. De middelen hiervoor zijn monarch of emesto silver. Monarch werkt voornamelijk op rhizoctonia en emesto silver heeft een bredere werking op zilverschurft zwarte spikkel etc. Advies:

Monarch 0,20 ltr/ton
of
Emesto silver 0,20 ltr/ton

Zorg voor een goede verdeling van het middel in de rug. Een goede verdeling is essentieel om later in het seizoen de aantasting van zilverschurft, Rhizoctonia en zwarte spikkel te minimaliseren. Advies:

Allstar 0,80 ltr/ha
of
Amistar 3,00 ltr/ha
of
Zoxis

 

3,00 ltr/ha

(de Zoxis mag ook volvelds gespoten worden in een dosering van 6,00 ltr/ha)

Bij het planten van pootgoed op een voormalig grasperceel, kan schurft en andere vormen van schimmels uw aardappelen aantasten. Uit ervaring zien we dat bij gebruik van Serenade schimmels minder vat op uw aardappelen hebben. Serenade is gebaseerd op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Serenade heeft een brede werking tegen schimmels. Advies:

Serenade 5,00 ltr/ha (maximaal 1 toepassing)
(Eventueel te combineren met Amistar 3,00 ltr/ha)
Het middel toepassen in 100-200 ltr water/ha.

Let op bij het mengen van uw mix. Vul eerst uw tank met water. Voeg daarna uw fungiciden toe en als laatste de meststoffen. Voor een optimale mix, uw tank volume voor maximaal 30% vullen met meststoffen.

Onkruidbestrijding suikerbieten

De laatste weken is het erg koud geweest. De eerste suikerbieten staan al boven maar hebben het lastig onder deze omstandigheden. Sommige kiemblaadjes kunnen beschadigd zijn door de hagel. Af en toe zie je een zwart kiemblaadje dat het resultaat is van een te lage temperatuur. Plan uw LDS bespuiting goed! Spuit niet met lage temperaturen in de ochtend of laat in de avond. Door de moeilijke groeizame periode is het verstandig om dit te overleggen met uw adviseur.

Na opkomst:
Powertwin 0,50 - 0,75 ltr/ha
Goltix/Nymeo 0,50 - 1,00 ltr/ha
Astus 0,25 - 0,50 ltr/ha

Om de mix wat zachter voor uw bieten te maken kunt u eventueel nog powerleaf mangaan plus toevoegen.

Powerleaf Mangaan Plus 0,25 ltr/ha
Eventuele toevoeging:
Safari Duo Active 70 gram

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Hoeveel pootgoed heeft een akkerbouwer nodig om optimaal rendement te halen? En wat is de beste pootafstand voor aardappelen om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren? Om die vragen te beantwoorden, werken specialist precisielandbouw Bram van Oers en zijn collega’s aan een rekentool: ‘de pootgoedwijzer’. “We willen dat akkerbouwers aan het begin van het seizoen kunnen berekenen hoeveel pootgoed ze moeten bestellen.”

Om een betrouwbaar rekentool voor de akkerbouwer te maken, heb je veel data nodig. Die haalt Van Iperen uit onderzoek en de praktijk. “Sinds 2017 hebben we 1.067 kiemproeven gedaan met verschillende rassen en partijen uit het hele land. We krijgen dus steeds meer data en daardoor wordt de pootgoedwijzer steeds betrouwbaarder.”

 

Informatie

Al jaren doet Van Iperen kiemproeven in een geconditioneerde ruimte in Oude-Tonge. “Telers uit het hele land leveren pootgoedmonsters aan die we uitzetten in bakken. Vervolgens kijken we hoeveel stengels op de knollen komen. Het ene ras geeft minder stengels dan het andere. Hoe groter de knol, hoe meer stengels. De informatie die dit oplevert, zetten we in een systeem.” Daarnaast kijken Bram en zijn collega’s hoe de knollen en stengels zich in het veld ontwikkelen. “Daarvoor doen we aan het einde van het seizoen proefrooiingen. We nemen monsters op verschillende plekken van het perceel. Dat doen we bij veel telers en met verschillende rassen. Zo rooiden we inmiddels ruim 3,5 kilometer met de hand en verzamelden we 1.254 monsters. De informatie daarover zetten we ook in de computer.”

Sorteren en tellen

“Onze ervaring is dat telers vaak te weinig planten. Sommige rassen poot een teler standaard op 30 centimeter zonder dat hij goed kijkt naar het gemiddelde potergewicht. Er komen dan te weinig stengels op en een pootafstand van 26 centimeter zou beter zijn geweest. Telers hanteren vaak dezelfde pootafstand op basis van ervaring of gewenning.” De meest gangbare maat van pootgoed is 35 tot 50 millimeter. Binnen die maat is er een grote variatie in knolgewicht en dat maakt het lastig om op het optimale aantal stengels te sturen. “Daarom adviseren wij om de knollen voor het poten in een grove en fijne maat te sorteren en ze te tellen. Dat levert een enorm voordeel op omdat je de kleinere knollen dan dichter op elkaar kunt poten. Aardappelen poot je per stuk en 5 centimeter verder uit elkaar poten, kan al invloed hebben op het resultaat. Het gebeurt regelmatig dat wij bijvoorbeeld 30 ton adviseren terwijl een teler maar 26 ton heeft besteld en niet meer kan bijbestellen. Eigenlijk moet je dan niet op het hele perceel planten.” Daarbij speelt het perceel zelf ook een belangrijke rol. “Met Precisieteelt Plus kijken we naar de hoge en lage bodempotentie van het perceel. Variabel poten dus. Daarmee verdeel je het pootgoed beter naar de verschillen in groeikracht binnen het perceel. Wij vinden het belangrijk dat telers zich daar bewust van zijn. Komend jaar willen we de pootgoedwijzer verder door ontwikkelen zodat telers voordat ze pootgoed bestellen de berekeningen kunnen maken, bijvoorbeeld met een app.”

Meer rendement

“Met de pootgoedwijzer willen wij laten zien wat een grotere hoeveelheid pootgoed kan betekenen voor het rendement.” De tool staat nog in de kinderschoenen, maar biedt inmiddels voldoende data om voor ongeveer tien rassen een goed advies te geven. “Wij beschikken over data uit meerdere jaren. Daarin staat ook informatie over weersomstandigheden. Zo was het in 2018 bijvoorbeeld erg droog wat invloed had op het rendement. Zulke extremen halen we eruit waardoor onze data betrouwbaarder worden. Daarom kunnen wij een goed advies geven om de plantmachine in te stellen met de juiste pootafstanden. Nu kijken telers nog te weinig naar de stengels en hoeveel knollen er precies groeien. Wij vinden dat je aan het begin van het nieuwe seizoen beter naar het pootgoed moet kijken om meer rendement uit het kostbare uitgangsmateriaal te halen.”



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden