Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 21-07-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Uien - trips

Nu de graan- en graszaadoogst van start is gegaan en de temperaturen omhooggaan, neemt ook de druk van trips in uien toe. We zien in de gewassen ook dat er veel volwassen tripsen aanwezig zijn. Deze gaan nu volop opzoek naar nieuwe waardgewassen om in te overleven. Met de hoge temperaturen kunnen deze zich ook snel vermeerderen in het gewas.

Nu de uien volop aan het bollen zijn, veranderen de spelregels qua tripsbestrijding ook. Tijdens het bollen zal de sapstroom van de uien meer neerwaarts dan opwaarts systemisch zijn. Dit wil zeggen dat Batavia onvoldoende naar de nieuwe groeipunten zal worden getransporteerd. Het is daarom belangrijk om in dit stadium, rondom de gras- en graanoogst met invliegende trips, te kiezen voor het juiste middel. Dit zijn vooral middelen die een contactwerking hebben of lokaal systemisch zijn. Hieronder vallen Tracer of Benevia. Belangrijk is wel dat deze middelen komen op de plaatsen waar de tripsen zich bevinden. Dit is onderin de schacht van de uien. Spuiten met veel water en grove druppels is aan te raden voor een goede indringing. Let op! Benevia mag alleen worden toegepast met specifieke spuittechniek! Spuit met 350-400 ltr water/ha. Advies:

Tracer 0,20 ltr/ha
+
Designer 100 ml/100 ltr water

of

Benevia 0,75 ltr/ ha
+
Astuss (olie) 0,75 - 1,00 ltr/ha

Aardappelen - inzet MH

De groei van de aardappelen is dit jaar bovengronds zeer flink. De hoeveelheid aardappelen onder de grond lijkt echter niet bijzonder. Door het lage tal zijn sommige aardappelen al snel aan de maat. Vooral innovators zijn hard gegroeid en deze zullen op een aantal percelen al snel aan de MH-bespuiting toe zijn.

Afgelopen jaar is het met de nieuwe kiemremming op een aantal plaatsen een hele uitdaging geweest. Een goede basis met MH is dan ook erg belangrijk om de aardappelen rustig te houden in de bewaring. Vroege tafelaardappelrassen zijn al snel aan de MH-bespuiting toe.

Bij de fritesaardappels is het ras innovator het eerste ras wat aan de beurt is, vooral dit seizoen waarin het tal op sommige plekken in dit ras erg laag is. Overleg daarom met uw adviseur over het juiste moment van MH inzet.

Advies aardappelen:

Royal MH 5,00 kg/ha
of
Crown MH 11,00 ltr/ha

Een aantal zaken om rekening mee te houden met de MH-bespuiting in aardappelen:

Zorg voor voldoende groei: eerst beregenen en daarna pas spuiten.
Spuit ‘s avonds of ’s nachts: de temperatuur moet onder de 25oC zijn.
Controleer of de aardappels voldoende grof zijn. Dit wil zeggen zoveel mogelijk knollen 35mm opwaarts.
Gebruik voldoende water: 400 tot 500 liter

Aardappelen - schimmelbestrijding

De druk van phytophthora neemt deze week weer wat af nu de temperaturen omhooggaan. Toch zijn de meeste telers snel door hun Zorvec blok heen, door het korte interval. Het is belangrijk om de juiste middelen te kiezen om tot het einde van het seizoen te komen. Het Ranman Top blok kan het beste tot het einde van de teelt bewaard worden.

Voor de meeste telers zal daarom een aantal bespuitingen met Infinito voor de hand liggen. Planet Proof telers kunnen dit echter niet toepassen vanwege de hoge actieve stof. Deze telers kunnen daarom beter voor een blok met Kunshi en Canvas kiezen. Advies:

Planet proof:

Kunshi 0,50 kg/ha
+
Canvas 0,30 ltr/ha

Vervolgens:

Ranman Top 0,50 ltr/ha

Bij aanwezige phytophtora:

Ranman Top 0,50 ltr/ha
+
Proxanil 2,00 ltr/ha

of

Infinito 1,60 ltr/ha
+
Curzate Partner 0,20 kg/ha

 

Alternaria

Dit seizoen is er ook een nieuw middel beschikbaar om de alternaria te bestrijden in aardappels. In gevoelige rassen is het erg belangrijk om hier vanaf nu aandacht aan te besteden. Een alternariabestrijding om de 14 dagen is verstandig. Advies:

Propulse 0,45 ltr/ha
of
Narita 0,50 ltr/ha

Wijzigen KBA-Licentie

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren en het personeel aanvullend te scholen. Dat heeft de overheid zo bepaald en dit is geregeld door het Ctgb, via het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG). Sinds begin 2017 gelden deze verplichtingen al voor het bestrijden van ratten om gebouwen en voedselopslagplaatsen. Aanpassingen zijn nu nodig omdat het Ctgb heeft bepaald dat bij de volgende herregistratie van de middelen de huidige aanpak wordt uitgebreid naar een integraal IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.

De scholing, examens en certificering zijn gebaseerd op het Handboek IPM-Knaagdierbeheersing (HIK, klik hier). In april 2021 zijn aanpassingen in het HIK vastgesteld en de eisen voor de bedrijfscertificering zullen dit najaar worden vastgesteld. Om duidelijk te maken hoe en wanneer personen van hun huidige situatie naar de nieuwe situatie kunnen komen is er een overgangsregeling (klik hier) vastgesteld.

De regels voor het omgaan met rodenticiden binnen en rondom agrarische bedrijfsgebouwen, gaan dus ook veranderen en de verwachting is dat een stevig aantal agrariërs daarom de KBA aantekening op de gewasbeschermingslicentie niet gaan verlengen. Wanneer de KBA aantekening niet wordt losgekoppeld van de gewasbeschermingslicentie, zullen er onbedoeld, ook gewasbeschermingslicenties niet verlengd worden. Herstel is dan alleen mogelijk via een examen. Omdat de ontkoppeling tot op heden maar heel beperkt is doorgevoerd heeft Bureau Erkenningen besloten om dit centraal door te voeren. Na 31 juli 2021 zullen er geen gekoppelde KBA / gewasbescherming licenties meer zijn. In een bericht van Bureau Erkenningen aan alle kennisaanbieders is het verzoek opgenomen om alle deelnemers aan kennisbijeenkomsten KBA, vóór zaterdag 31 juli te melden aan www.erkenningen.nl.

Terugblik Proef de dag in diverse regio's

De eerste bijeenkomsten van Proef de dag in de regio zitten erop, maar gelukkig hebben we er ook nog 1 te gaan! Op 8 juli vond de bijeenkomst in Flevoland plaats, op 13 juli waren we in de Hoeksche Waard en op 14 juli op Goeree - Overflakkee. Afgelopen dinsdag waren we in Colijnsplaat om onze kennis met onze klanten te delen.

Ondanks de geldende maatregelen was het fijn u weer te kunnen ontmoeten. Voor een impressie van de gehouden bijeenkomsten kunt u de foto's kijken op de website van Proef de dag. 

 



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden