Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 26-01-2022

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappelbewaring

Op veel plaatsen zien we wat leven komen in de aardappels. Door de hoge luchtvochtigheid van de laatste weken, kon er weinig tot niet met buitenlucht geventileerd worden. Er ontstond al snel een condens laag. Vooral in de condens laag zien we de aardappels als eerste kiemen. Om dit tegen te gaan kunt u de ventilatoren op zuigen te zetten. Hierdoor wordt het vocht door de hoop heen afgezogen of in de onderlagen verdeeld. Een droog product en een lage temperatuur geven een win-win situatie voor wat de kiemremming betreft.

Zorg bij het toepassen van kiemremmingsmiddelen voor een compacte ruimte. Dit geeft het beste effect. Zorg ook voor een droge ruimte. Dit is van belang om eventueel verminderde werking of schade tegen te gaan.

Bij het inzetten van kiemremmingsmiddelen is het belangrijk dat u eerst de status van de partij goed opneemt. Wanneer er rot aanwezig is, is het niet verstandig om 1,4 Sight toe te passen aangezien er dan nog zeer regelmatig extern geventileerd wordt. Op deze manier vervluchtigd de concentratie.

Zet 1,4 Sight vooral preventief in voor de beste werking en een ruim interval. Voor het afbranden van kiemen kunt u Argos of Biox-M inzetten. Allebei de producten hebben een afbrandende werking.

Beluchtingsadvies na het toepassen van kiemremmingsmiddelen:

1,4 Sight
Houdt de bewaring minimaal 72 uur gesloten, alleen enkele keren per dag intern ventileren. Zorg vervolgens dat de concentratie in de bewaring zo hoog mogelijk blijft, door zo min mogelijk met buitenlucht te ventileren. Voor het verversen van CO2 is 10 minuten extern ventileren voldoende. Voor het terug koelen van het product is het belangrijk om hiervoor de beste momenten te gebruiken.

Argos
Naventileren (intern), totdat de nevel grotendeels weg is. Houd vervolgens de bewaring 36 uur gesloten voor een optimale opname van Argos in de kiemen. Langer dichthouden geeft in geval van Argos geen beter effect.

Biox-M
Naventileren (intern), tot nevel grotendeels is verdwenen. Houdt de bewaring circa 48 uur gesloten.

Heeft u vragen, neem contact op met u adviseur of een van de bewaarspecialisten.

Zomergraan

Binnenkort start u met het zaaien van zomergraan. Ook dit jaar kunt u weer op ons rekenen bij het maken van een goede keuze voor uw zomergraanrassen. We bieden de volgende tarwe- en gerstrassen:

Tarwe Eigenschappen
Quintus Gezonde baardtarwe, hoge opbrengstpotentie, normale lengte, vroeg
Hexham Goede stabiele opbrengstpotentie, kort, stevig, vroeg (later dan Quintus),  zeer sterk tegen gele/bruine roest
KWS Starlight Baktarwe, hoge opbrengstpotentie, lang, stevig, middenlaat, sterk op bladvlekkenziekte

Afhankelijk van de zaaiomstandigheden en hoe de grond valt, is een dosering van 160-180 kg/ha zaaitarwe nodig.

Gerst Eigenschappen
KWS Irina Brouwgerst, hoge opbrengstpotentie, kort, stevig, vroeg rijp, gezond

Afhankelijk van de zaaiomstandigheden en hoe de grond valt, is een dosering van 130-150 kg/ha zaaigerst nodig.

Onderzaai grasgroenbemesters

U kunt het inzaaien van tarwe goed combineren met het inzaaien van een grasgroenbemester. We beschikken hierbij over de volgende grasgroenbemesters: Rietzwenk of Engels raai.

Kijk vanavond mee met het Webinar 'Perspectief voor de akkerbouw in 2022'

Op woensdag 9 februari 2022 organiseren wij onze 2e online akkerbouwavond. U kunt meekijken via www.iperen.com/akkerbouw2022

Datum en tijd
Woensdag 2 februari 2022 van 20.00 - 21.15 uur - Aardappelmarkt & Gewasbescherming. U kunt dit webinar hier terugkijken. 

Woensdag 9 februari 2022 van 20.00 - 21.15 uur - BO Akkerbouw & Bemesting

 

Programma

9-2-2022: BO Akkerbouw & Bemesting

Wat doet BO akkerbouw voor u  / 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn voor akkerbouw en veehouderij
André Hoogendijk, Directeur BO Akkerbouw

Inspelen met bemesting op regelgeving en meststoffenprijzen
Arjan van Belle en Koos Arens, Van Iperen
Rens de Bruijckere en Ardon Verschoor, Van Iperen

 

Meekijken
U kunt meekijken met het webinar via iperen.com/akkerbouw2022

 



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden