Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 22-4-2020

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Teelttip – Halmverkorting

 

Houd de website in de gaten voor meer teelttips

Tarwe - T1 bespuiting en groeiregulatie

De groei van de granen is momenteel sterk wisselend. Op veel percelen zijn al weer flinke scheuren in de grond te zien. De vroeg gezaaide tarwe kan nog goed doorgroeien en toont momenteel mooi donkergroen. Alle later gezaaide percelen hebben veel moeite om mee te komen en missen vocht om te groeien en voedingsstoffen op te nemen.

Onkruidbestrijding is nog niet op alle plaatsen uitgevoerd. Echter is het wel belangrijk dit binnenkort te doen. Vooral om grassen of duist goed te kunnen bestrijden. Probeer de komende tijd de ochtenden te benutten om de tarwe te spuiten. Voeg ook voldoende olie toe onder deze schrale omstandigheden.

De vroeger gezaaide tarwe is toe aan een groeiregulatie. Momenteel wordt de groei van de tarwe al veel gereguleerd door het zonnige weer en de droogte. Toch blijft het belangrijk om aan de basis een groeiregulatie uit te voeren. Hierdoor blijft de tarwe stevig ook als er weer een regenachtige periode aankomt. Indien de tarwe niet goed groeit, overweeg dan alleen CeCeCe te spuiten.

Daarnaast zal de vroeg gezaaide tarwe binnenkort toe zijn aan de eerste ziektebestrijding. Deze T1 is momenteel vooral belangrijk om de gele roest tegen te gaan. Ondanks het droge schrale weer, zijn de eerste aantastingen momenteel te zien in het veld. Dit komt omdat we de laatste jaren zien dat de schimmels agressiever worden en ook onder minder ideale omstandigheden zich goed levend weten te houden en voort weten te planten. Advies:

Elatus era/ Seguris 0,75 ltr/ha
of
Soleil 1,00 ltr/ha
+
Powerleaf mangaan plus 1,00 ltr/ha

Groeiregulatie:

Goed groeiende tarwe
Moddus evo  0,15 ltr/ha +
CeCeCe 0,50 ltr/ha

 

Tweede groeiregulatie
CeCeCe 0,50 ltr/ha

 

Matig groeiende tarwe
CeCeCe 1,00 ltr/ha

 

Zomergranen - onkruidbestrijding

De stand van de zomertarwe is erg verschillend. Percelen die vroeg gezaaid zijn, hebben een goede ontwikkeling doorgemaakt. Deze zijn dan toe aan de onkruidbestrijding. Percelen die later zijn gezaaid hebben erg veel moeite om te kiemen. Deze zijn in sommige gevallen ook beregend om voldoende te laten kiemen. Heeft u grassen kies dan voor de combinatie met Capri Twin.

Advies zomertarwe:
Capri Twin 130 gr/ha +
Astuss 0,50 ltr/ha +
Starane Top 0,30 ltr/ha +
MCPA 1,00 ltr/ha

Deze bespuiting is te combineren met de groeiregulatie.

Advies groeiregulatie zomertarwe:
CeCeCe 0,50 ltr/ha

Voeg aan beide bespuitingen ook wat mangaan toe. Zomergranen reageren erg positief op een toevoeging van mangaan.

Advies:

Indien er geen grassen hoeven te worden bestreden, kunt u beter wachten met de onkruidbestrijding. Zaad- en wortelonkruid kunnen dan in één keer worden bestreden. Kies voor Tapir indien er bijvoorbeeld akker(melk)distel, kleinhoefblad en veenwortel in het perceel staan. Tapir is een combinatie van Primstar en Lontrel.

Powerleaf Mangaan plus 1,00 ltr/ha

Wintergerst - T2 bespuiting

Binnenkort kan de tweede ziektebestrijding in de wintergerst worden uitgevoerd. Dit blijft belangrijk om het gewas gezond te houden en een goede opbrengst te behalen. Daarnaast is het toevoegen van Yatze van belang. Dit voorkomt dat de aren gaan hangen en afbreken. Advies:

Ceriax 2,00 ltr/ha +
Alternil 0,70 ltr/ha +
Yatze 1,00 ltr/ha +
Powerleaf mangaan plus 1,00 ltr/ha

Suikerbieten - LDS met toevoegingen

Bij de suikerbieten beginnen de eerste percelen momenteel de eerste echte blaadjes te tonen, terwijl andere percelen nog gezaaid moeten worden. Daarnaast is er binnen de percelen een grote spreiding waar te nemen. Sommige zaadjes liggen nog steeds droog en dit zorgt voor een grote spreiding qua stand binnen het perceel. Toch is er op veel plaatsen ook al veel onkruid te vinden. De droge omstandigheden zorgen er vooral voor dat meldes een groot probleem beginnen te worden. Deze kunnen zich in zeer snelle tijd ontwikkelen en een groot probleem vormen. Probeer daarom ondanks de wisselende stand van de suikerbieten tijdig te starten met de onkruidbestrijding. Wanneer er te laat begonnen wordt, dan zal het steeds lastiger worden om de onkruiden te bestrijden.

Door het droge weer is er na zaai bijna geen bodemherbicide gespoten. Het is daarom belangrijk om voldoende Goltix na zaai toe te passen. Goltix is ook erg belangrijk om meldes voldoende te onderdrukken.

Voeg voldoende olie toe om onder de schrale omstandigheden een goede werking te krijgen. Daarnaast zijn er weer diverse toevoegingen die u kunt gebruiken om lastige onkruiden aan te pakken.

Nieuw dit jaar is de Safari Duo Active, deze Safari heeft een toevoeging van lenacil. Gebruik Safari Duo active pas als de suikerbieten 4 echte blaadjes hebben. Combineer Safari Duo Active niet met Betanal MaxxPro, hier zit namelijk al lenacil in. Advies:

Powertwin 0,50 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Astuss 0,40 ltr/ha (onder zachte omstandigheden verlagen naar 0,25 ltr/ha)
Of:
Betanal maxxPro 0,75 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Astuss 0,25 ltr/ha (onder zachte omstandigheden eventueel dosering olie verlagen)

Als de bieten al groter zijn en de eerste echte blaadjes aanwezig zijn kunnen de volgende toevoegingen worden gedaan.

Bij eventuele aanwezige kamille, ereprijs, klein kruiskruid en perzikkruid:

Safari 5-10 gr/ha (eerste keer LDS) 
Safari 10-15 gr/ha (tweede keer LDS)

Zaaiuien - onkruidbestrijding na opkomst

In de zaaiuien blijft het een strijd om het gewas gekiemd en boven te krijgen. Op zwaardere gronden drogen de zaadjes door het grove zaaibed erg snel uit. Hierdoor moet meerdere malen beregend worden. Door het beregenen is op veel plaatsen ook een korst aanwezig. Deze korst zorgt ervoor dat veel uien moeite hebben om er door te komen. Om deze korst zacht te maken moet er vaak weer beregend worden.

Het kost dit jaar erg veel inspanning om het gewas boven te krijgen. Maar op veel plaatsen is wel te zien dat het onkruid door blijft groeien. De wisselende stand maakt het lastig om een goede onkruidbestrijding uit te voeren. Blijf echter wel altijd iets doen, ook onder de huidige omstandigheden. Probeer bodemherbicide aan te vullen als er beregend wordt of een bespuiting met contactmiddelen uit te voeren als dit kan.

Daarnaast is chloor met de huidige wisselende stand een belangrijk middel. Chloor is erg zacht voor de ui. Ondanks dat de omstandigheden voor dit middel niet ideaal zijn, zet dit toch de rem op onkruiden. Advies:

Contact bespuiting:
Let op na toepassing minimaal 2-3 dagen droog en alleen toepassen op grijze grond. Heeft u stuifgevoelige grond, kijk dan uit met het toepassen van Bromotril.

Bromotril 0,20-0,35 ltr/ha  +
Starane top 0,05 ltr/ha

Zorg ervoor dat de uien voldoende afgehard zijn. Onder de huidige omstandigheden gaat dit na beregenen ook vrij snel.

Bodemherbicide:
Na zaai is het belangrijk om minimaal 1,00 ltr/ha Stomp toe te passen. Blijf ondanks de droogte voldoende bodemherbicide aanvullen. Doe dit in combinatie met chloor om zo het onkruid te blijven remmen. Niks doen is ondanks de droogte geen optie. Indien de uien gekiemd liggen of in kram stadium staan, kan er ook AZ 500 worden toegepast. Advies:

Stomp 1,00 ltr/ha (basis na zaai)
Az 500 0,20 ltr/ha (uien in kram stadium)

Rond opkomst:

Chloor  0,50 ltr/ha +
Stomp 0,25 ltr/ha

De omstandigheden vragen om maatwerk op veel percelen. Overleg daarom met uw adviseur wat de juiste aanpak is.

Plantuien - onkruidbestrijding

Plantuien worden momenteel volop beregend indien dat mogelijk is. Vaak is er op de plantuien één bespuiting uitgevoerd met bodemherbicide. Door de droogte is het lastig voor de bodemherbicide om goed zijn werk te kunnen doen. Als de plantuien in een klein stadium zijn, kunnen ze de onkruidbestrijding goed verdragen. Advies:

Bromotril 0,50 ltr/ha +
Boxer 0,75 ltr/ha +
Starane top 0,03-0,05 ltr/ha

Op Koningsdag gesloten

In verband met Koningsdag zijn alle locaties van Van Iperen op zaterdag 27 april 2024 gesloten.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden