Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 24-06-2020

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Proef de dag - proef rassenkeuze wintertarwe en gele roest

 

Jan van der Slik vertelt in deze video over de invloed van rassenkeuze in wintertarwe op de ontwikkeling van gele roest in het gewas.

 

Lees meer >

Aardappelen - phytophthora en Alternaria

Na de regen die gevallen is in vrijwel heel Nederland groeien de gewassen erg hard. Vooral de aardappels maken momenteel veel nieuw blad aan. In deze snelle groeifase is het erg belangrijk om een kort interval te hanteren. Nieuwe bladlagen zijn namelijk niet met alle middelen direct beschermd. Revus groeit redelijk goed mee met nieuwe loofgroei, maar mancozeb bevattende producten niet. Houd hier ook rekening mee tijdens deze snelle groei.

De laatste jaren zien we steeds meer ‘Green 37’ phytophthora stammen. Deze stam heeft binnen 48 uur onder gunstige omstandigheden de cyclus rond. Dit geeft ook aan waarom het zo belangrijk is om een kort interval te hanteren. Voeg ook eventueel een cymoxanilbevattend product toe als er een te lang interval is gehanteerd. Hierdoor kan er nog twee dagen teruggepakt worden om een eventuele infectie te voorkomen.

Vorig jaar is er veel ervaring opgedaan met de inzet van Zorvec in de aardappelen. Zorvec komt het beste tot zijn recht in de snelle loofgroei fase van de aardappels. Dit vooral omdat Zorvec erg goed mee groeit met de nieuwe delen van de plant. Hierdoor zorgt het voor een 3 dagen langere bescherming dan met andere producten.

Zorvec is net zoals vorig jaar in twee verschillende combinaties verkrijgbaar. De Zorvec Enicade met Gachinko of Trimanoc. Beide producten zijn ook dit jaar nog een combinatie verpakking. Een verpakking is voldoende voor 6,66 hectare. Zorvec is ook zeer snel regenvast, binnen 20 minuten en kan dus goed worden toegepast in een periode met wisselvallig weer. Advies:

Revus 0,60 ltr/ha

Bij uitlopen schema extra toevoegen:

Cymbal flow 0,50 ltr/ha
Of
Curzate partner 0,20 kg/ha

Tweede blok:

Infinito 1,20-1,60 ltr/ha 
Of
Zorvec Enicade 0,15 ltr/ha +
Trimanox 1,50 kg/ha

PlanetProof:

Gachinko 0,30 ltr/ha

Alternaria

Alternaria blijft een lastige schimmel om te bestrijden. De infectie van de schimmel vindt vaak al vroegtijdig in het seizoen plaats. Toch komt het vaak pas laat in het seizoen tot uiting wanneer het gewas begint te slijten. Uit proeven van de laatste jaren blijkt ook dat op tijd beginnen met de bestrijding erg belangrijk is bij alternaria. In gevoelige rassen kunt u eventueel in het Revus blok een keer Carial Star spuiten. Dit is Revus gecombineerd met Narita waardoor er al vroeg een alternaria bestrijding kan worden uitgevoerd. Advies:

Gevoelige rassen:

Carial star 0,60 ltr/ha
Wekelijks Tridex/Dithane 1,50 kg/ha 

Na de bloei:

Narita 0,50 ltr/ha (maximaal 4 toepassingen)

Zaaiuien - trips

Momenteel zien we de druk van trips in veel percelen met zaaiuien toenemen. Inmiddels zijn het aantal graaddagen voor de trips bereikt. Dit wil zeggen dat de eerste eieren van de trips uit zijn gekomen en de eerste larven aanwezig zijn in het gewas. Nu de temperatuur deze week flink omhoog gaat kunnen we ook verwachten dat de ontwikkeling van trips erg snel zal gaan. Op de meeste percelen met zaaiuien is inmiddels een bespuiting uitgevoerd voor de trips. De ervaring heeft geleerd dat tijdig een bestrijding uitvoeren essentieel is om de trips populatie onder controle te houden. Na de regen van afgelopen tijd is het gewas groeizaam en neemt het de systemische middelen goed op. Dit moment voor de hitte van deze week is op veel percelen ook benut om Batavia in te zetten.

Batavia heeft een werking van ongeveer 2,5 tot 3 weken. Essentieel is om voldoende actieve stof in de plant te behouden om de trips onder controle te houden. Batavia heeft een preventieve werking op het jongste stadium van de larven. Zijn er al grotere larven in grote getalen aanwezig, dan is het verstandiger om een ander middel in te zetten. Benevia heeft de sterkste werking op larven en ook volwassen tripsen. Advies:

Batavia 0,75 ltr/ha +
Astuss 1,00 ltr/ha
Of
Benevia 0,75 ltr/ha +
Astuss 1,00 ltr/ha

Spuittechniek:

Batavia is een systemisch middel en wordt door de gehele plant getransporteerd. Hierbij is de bedekking van het gewas dus erg belangrijk. Benevia is daarentegen een lokaal systemisch middel. Het is daarom belangrijk om het middel goed onderin de schacht van de uien te krijgen. Het toepassen van Benevia mag alleen met een Wingssprayer, Dubex wave, Hardi luchtondersteuning of luchtondersteuning en 25 cm dopafstand. Deze technieken maken allemaal gebruik van relatief fijne druppels. Echter is indringing onderin de uien schacht belangrijk. Gebruik daarom 350 tot 500 liter water en weinig druk om een goede indringing te realiseren. Probeer beide middelen ‘s-avonds te spuiten voor een optimale opname in de plant.

Aardappelen - pootgoed

In veel delen van Nederland is na de regen een explosieve groei geweest. Zo ook het pootgoed wat niet beregend kon worden. Vanaf opkomst is er vrijwel overal een zeer kort interval gehanteerd om zo de kans op virusoverdracht te minimaliseren. Nu de selectie al weer een tijdje op gang is, is het wisselend wat er in het veld wordt aangetroffen. Belangrijk is om nu de meeste selectie af te ronden voordat het gewas volledig dicht staat.

Daarnaast blijft een interval van 5 dagen met minerale olie erg belangrijk om virusoverdracht te minimaliseren. Luisdoders blijven ook essentieel met de hogere temperaturen. Deze werken namelijk met hogere temperaturen nog goed. Pyrethroïden worden met hogere temperaturen erg snel afgebroken.

Nu er op veel plekken knollen zijn gevormd en er al een aantal keren Revus is toegepast, is het verstandig om ook aan de knolbescherming te denken. Na het Revus-blok kan er het beste gekozen worden voor Ranman Top of Infinito. Advies:

Phytophthora:

Revus 0,60 ltr/ha

2e blok:

Ranman top 0,50 ltr/ha of
Infinito 1,20-1,60 ltr/ha

Luizen:

Olie H/ Kompaan 4,00-6,00 ltr/ha +
Luisdoder

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste middelen voor de luisbestrijding weer met het aantal toepassingen en overige op- of aanmerkingen.

*Zelfde werkzame stof als Gazelle

Conserven - onkruidbestrijding en luizen

De conserven erwten en sperziebonen hebben na de regen op veel plaatsen de groei goed te pakken. Echter zijn er na de regen ook veel kleine onkruiden gekiemd. Belangrijk is om de onkruidbestrijding tijdig uit te voeren zodat het onkruid nog klein en nog goed te raken is. Conserven groeien namelijk altijd erg hard. Nu er deze week warm weer voorspeld is, kan dit goed benut worden om de onkruidbestrijding uit te voeren.

Voeg eventueel wat Powerleaf Mangaan Plus toe om de bespuiting wat zachter te maken voor het gewas. Daarnaast zijn ook de eerste luizen te vinden in de erwten. Blijf de populatie luizen goed monitoren en voer bij een overschrijding van de schadedrempel een bespuiting uit. Advies:

Corum 0,625 ltr/ha +
Designer 0,14 ltr/ha
+
Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha
Luizen:
Pirimor 0,50 kg/ha
Of
Teppeki 0,14 kg/ha

Bijbemesting en inzet van bladmeststoffen in aardappelen en zaaiuien

Dankzij de neerslag van de afgelopen weken zijn de gewassen redelijk hersteld. De hoeveelheid loof is behoorlijk toegenomen maar is gezien de tijd van het jaar niet overdreven. Bijbemesting en gewasverzorging verdienen daarom zeker aandacht de komende periode, zeker bij hoge temperaturen en instraling. Bij temperatuurschommelingen, hoge verdamping en instraling kost het de plant veel energie om water en voldoende mineralen op te nemen en aan de groei te blijven.

Zorg dat er voldoende mineralen beschikbaar zijn bij de wortel

Stikstof en kali moet voldoende aanwezig zijn. Ondanks een goede basisbemesting kan het nodig zijn om aanvullend stikstof en kali bij te bemesten. Zeker ook op percelen die veel beregend zijn, is de kans aanwezig dat een gedeelte van de basisbemesting stikstof en kali niet meer beschikbaar is.  Als basisregel geldt dat nu nog ongeveer 150 kg stikstof en 150 kg kali beschikbaar moet zijn. Ook de beschikbaarheid van magnesium en zwavel is belangrijk en zien we de laatste jaren teruglopen. Om hier een goed beeld van te krijgen kunnen wij een checkanalyse aanbieden via ons Precisieteelt Plus teeltsysteem. Informeer naar de mogelijkheden bij uw vertegenwoordiger.

Voor een bijmesting zijn de volgende meststoffen beschikbaar:

Toelichting meststoffen

Een samengestelde meststof van stikstof en kali eventueel met magnesium en zwavel ( NK 16-0-30/NK 14-0-24 ) is uitermate geschikt voor de overbemesting. Chloorhoudende meststoffen kunnen en drukkende werking hebben op de groei en op het onderwatergewicht in aardappelen. Houd hier rekening mee met uw meststoffenkeuze.

Bijbemesting via het blad

Powerleaf Quattro Plus

Wanneer u uw gewas onder kritische omstandigheden extra wilt ondersteunen in de groei dan is het inzetten van een stikstof bladmeststof gecombineerd met mangaan en magnesium zeker efficiënt. Op de meeste percelen is de knolzetting achter de rug en heeft het gewas op dit moment stikstof nodig om de groei erin te kunnen houden. Onder kritische omstandigheden is opname uit de bodem lastig. Bij stikstofbemesting via het blad wordt een kleine hoeveelheid stikstof uiterst efficiënt door de plant benut. Hierdoor kunt u stikstofruimte besparen voor andere toepassingen op uw bedrijf.

Powerleaf Quattro Plus bevat:

232 gr/ltr N (ureum stikstof)
20 gr/ltr MgO (magnesium)
77,4 gr/ltr Ca0 (calcium)
3160 gr/ltr Mn (mangaan)

Advies

Toepassen in een dosering van 20-40 liter per hectare. Kan meerdere keren worden toegepast. De laagste dosering aanhouden in pootgoed wanneer u met olie spuit.

Powerleaf Stikstof Plus

Powerleaf Stikstof Plus is een bijzondere bladmeststof die zich onderscheidt door de volgende eigenschappen:

Bevat zowel ureum als ureumformaldehyde. Ureum heeft een snelle werking bij aanvang en wordt direct opgenomen terwijl ureumformaldehyde over een langere periode werking heeft en beschikbaar komt (duurwerking) en is door beide stikstofvormen zeer veilig voor het gewas.
Bevat vrij beschikbare aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en eiwitten zijn van cruciaal belang bij de aanmaak en opbouw van cellen (= groei) Deze aminozuren kan een plant direct gebruiken en zorgen zo voor een constante groei
Bevat lignosulfonaten. Lignosulfonaten hebben een aantal eigenschappen:
Ze zorgen voor een goede uitvloeiing over het blad waardoor de kans op verbranding klein is en de opname wordt verbetert.
Hebben een chelaterende werking die zorgen voor een geleidelijke beschikbaarheid van stikstof en dat de opname minder afhankelijk wordt van vocht bij droge en schrale omstandigheden.
Bevat naast stikstof ook magnesium en zwavel.

Powerleaf Stikstof Plus bevat:

300 gr/ltr N (67% ureum stikstof, 33% ureum formaldehyde slow release stikstof)
33 gr/ltr MgO
68gr/ltr So3
65 gr/ltr Aminozuren + Lignosulfonaten

Advies

Toepassen in een dosering van 10-20 liter per hectare. Kan meerdere keren worden toegepast.

Powerleaf Mangaan Magnesium

Wanneer er voldoende stikstof beschikbaar is voor het gewas en de groei goed op orde is kan het gewas vitaal gehouden worden met Powerleaf Mangaan Magnesium.

Powerleaf Mangaan/Magnesium bevat:

103,5 gr/ltr N (nitraatstikstof)
41,4 gr/ltr Mn (mangaan)
110,4 gr/ltr MgO (magnesium)

Advies

Toepassen is een dosering van 5 liter per hectare. Kan meerdere keren worden toegepast.

Powerleaf Kali

Op percelen met een laag kali getal, lage kalibeschikbaarheid of onder droge omstandigheden kan de plant moeite hebben om voldoende beschikbare kali op te nemen. Bij een kalitekort stagneert de vochthuishouding in een plant. Om de vochthuishouding/kalitoestand in een plant weer op gang te brengen kan Powerleaf Kali worden toegepast.

Powerleaf Kali bevat:

25 % K20
42 % SO3

Advies

Toepassen in een dosering van 5 liter per ha. Kan meerdere keren worden toegepast.

Algemene toepassingsvoorwaarden bladmeststoffen

Spuit met een fijn druppel in 200-400 liter water;
Spuit altijd op een droog gewas;
Spuit bij temperaturen boven de 25 graden weer bij voorkeur in de avond of vroeg in de ochtend;
Onze bladmeststoffen zijn onderling mengbaar met elkaar;
Informeer bij uw teeltadviseur naar de maximale dosering bij mengingen.

Gewasweerbaarheid verhogen en stimuleren

Door het huidige warme weer en de felle zon zien we dat gewassen het zwaar hebben. Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vocht tekort kunnen aminozuren en zeewierextracten een belangrijke rol spelen.

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en eiwitten zijn van cruciaal belang bij de aanmaak en opbouw van cellen (= groei). Aminozuren kan een plant direct gebruiken voor opbouw van eiwitten en cellen en zorgen zo voor een constante groei.

Zeewierextract bevat citokinine. Dit hormoon heeft een sterke invloed op het soepel houden van de celwanden, daardoor is de plant beter in staat om huidmondjes te openen en te sluiten waardoor een plant beter om kan gaan met koude en hitte. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat de plant meer suikers aanmaakt in bovengrondse en ondergrondse delen waardoor een plant beter bestand is tegen stress omstandigheden.

Zowel aminozuren als zeewierextracten bevorderen de wortelontwikkeling. Om de gewasweerbaarheid te verhogen en stimuleren hebben wij een specifiek pakket vloeibare meststoffen en biostimulanten ontwikkeld waarvan 2 producten hieronder worden toegelicht die onder de huidige omstandigheden hun voordeel kunnen geven.

Stimuplant Multimix

Stiumuplant Multimix is een NPK bladmeststof met sporenelementen, aminozuren en zeewierextracten. Alle sporenelementen zijn aanwezig in chelaatvorm, wat betekent dat de sporelementen niet kunnen vervluchtigen en over een langere periode beschikbaar zijn en blijven.

Stimuplant Multimix bevat:

7,50% Amidestikstof;
4,50% Fosfaat;
4,50% Kalium;
Sporenelementen: Mn, Zn, Co, B, Mo en Fe;
Geselecteerde aminozuren en zeewierextract Ascophylum Nodosum.

Advies

Toepassen in een dosering van 2 tot 5 liter per ha. Kan meerdere keren worden toegepast.

Stimuforce Asco

Stimuforce Asco is een biostimulant op basis van aminozuren en zeewierextract
Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vocht tekort kan Stimuforce Asco worden ingezet. Hierdoor voegt u extra aminozuren en zeewierextracten toe waardoor een plant beter bestand is tegen stressomstandigheden.

Stimuforce Asco bevat:

Geselecteerde aminozuren en zeewierextract Ascophylum Nodosum.

Advies

2 liter Stimuforce Asco per hectare, 3 x toepassen in een interval van 14 dagen.

Algemene toepassingsvoorwaarden bladmeststoffen en biostimulanten

Spuit met een fijn druppel in 200-400 liter water;
Spuit altijd op een droog gewas;
Spuit bij temperaturen boven de 25 graden weer bij voorkeur in de avond of vroeg in de ochtend;
Onze bladmeststoffen en biostimulanten zijn onderling mengbaar met elkaar;
Informeer bij uw teeltadviseur naar de maximale dosering bij mengingen.

Retouren IBC’s

Lege IBC’s die retour worden gegeven dienen compleet te zijn. Dit wil zeggen: compleet met deksel en afdekdop van de kraan. Incomplete IBC’s mogen door de chauffeurs niet retour worden genomen in verband met de ADR wetgeving.

Einde coulanceregeling spuitlicentie

Tijdens de gedeeltelijke lockdown was het niet mogelijk om fysieke kennisbijeenkomsten te organiseren. Om problemen bij houders van een vakbekwaamheidsbewijs te voorkomen is er daarvoor een coulanceregeling opgezet die er op neerkomt dat verlopen pasjes in deze periode toch geldig blijven. Nu het weer mogelijk is kennisbijeenkomsten te organiseren is ook duidelijk hoe de coulanceregeling gaat uitwerken.

De coulanceregeling geldt voor alle licenties (vakbekwaamheidsbewijzen) gewasbescherming (UG, BG, AG en DB) en biociden (M&W, KBA en KBA-GB), met een einddatum 16 maart 2020 tot en met 31 december 2020.

U krijgt tot 1 januari 2021 de tijd om de ontbrekende kennisbijeenkomsten alsnog te volgen. Wanneer er voldoende kennisbijeenkomsten zijn gevolgd, wordt de licentie verlengd met ingang van de (oorspronkelijke) vervaldatum. Voor licenties met een vervaldatum buiten de genoemde periode geldt de coulance regeling niet.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden