Akkerbouw | Akkerbouwbericht 35 | 14-11-2018

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappelen (pootgoed) – bewaring met ethyleen

Van Iperen is subdealer van Ten Brinke uit Creil voor het verzorgen van pootgoedbewaring met ethyleen. Ethyleen is een van nature aanwezig verouderingshormoon in planten. Bij een aardappel doorbreekt het de kiemrust en brengt het de celdeling op gang. Daarnaast remt ethyleen de celstrekking, zodat de aardappelkiemen nauwelijks groeien in de lengte. Het bewaren van pootgoed met ethyleen resulteert in het land tot een groter aantal stengels en een hoger knolaantal. Het lastige groeiseizoen van dit jaar is in de bewaring te merken aan de hogere kiemlustigheid van de aardappelknollen. Het grote voordeel van ethyleen is dat kisten draaien of overstorten van pootgoed overbodig is. Hierdoor verliest de poter geen energie, maar wordt het aantal stengels wel gelijk bevorderd. Om de aardappelen zo rustig mogelijk te bewaren met zo min mogelijk energieverlies tot pootseizoen 2019, is het dit jaar extra interessant om uw pootgoed te bewaren met ethyleen.

Voor vragen met betrekking tot uw ras en de mogelijkheden die Van Iperen kan bieden voor de bewaring van uw pootaardappelen, kunt u contact opnemen met uw adviseur.

Sclerotinia bouwplanbreed beheersen

Sclerotinia kan in veel akkerbouwgewassen forse schade opleveren. Vooral aardappelen, witlof, chicorei, peen, bonen, erwten zijn erg gevoelig. Door bouwplanbreed de sclerotinia te beheersen, voorkomt u verdere schade.

 

Bouwplanbreed en preventief sclerotinia beheersen

Contans is een middel wat actief de infectiedruk van sclerotinia verlaagt. Indien sclerotinia een probleem is op uw bedrijf, is het ook belangrijk om in het najaar de schimmel te bestrijden. Hiervoor gelden wel wat spelregels:

Zorg dat het middel in de bovenste vier centimeter van het grondoppervlak in grote mate aanwezig is. Daar worden dan de sclerotiën opgeruimd die anders de paddenstoelen vormen.
Het is belangrijk om de Contans binnen 1 cm van de sclerotiën te krijgen voor een goede werking.

 

Het inzetten van Contans in de praktijk

Wanneer u een zeer hoge sclerotiniadruk heeft in uw teelt, adviseren wij een Contans-behandeling op de oogstresten. Doe dit gelijk aan het einde van de teelt. Zet Contans daarna bij voorkeur in het voorjaar in, voor iedere nieuwe teelt.

Witlof en peen: aantasting van sclerotinia in de teelt

Advies witlof: vlak voor of bij het ruggentrekken Contans inwerken. Aantasting tijdens de teelt: zet tijdens het rooien 4,00 kg/ha Contans in op de witlofrooier. Spuit de Contans na de klapper, direct voor de rooischaren. De Contans wordt zo direct al ingewerkt. Essentieel is dat de Contans op de oogstresten komt. Lukt inzetten op de rooier niet, werk dan de Contans direct na het rooien in.
Advies peen: voor het ruggentrekken Contans inzetten. Indien er aantasting is tijdens de teelt, kunt u de Contans op de oogstresten toepassen.

Eigenschappen en spelregels Contans:

Bij voorkeur preventief inzetten.
Heeft 6-8 weken nodig om te parasiteren.
Werkt vanaf 0°C. Optimum starttemperatuur 10-12°C. Boven de 25°C en lager dan 0°C blijft de werkzame stof aanwezig.
Binnen 2-3 uren inwerken i.v.m. uitdroging van het preparaat (zon en droog = dodelijk voor Contans).
Breng de Contans binnen 1 cm van de sclerotiën
Inwerkdiepte 5-10 cm bij voorkeur met kopeg. Cultiveren werkt onvoldoende!
Breng Contans niet direct in aanraking met bodemfungiciden (o.a. Amistar en Subliem), deze middelen doden de Contans-schimmel.
Dosering: Contans 2,00 kg/ha per 5 cm inwerkdiepte.

Spuitmachine winterklaar & spuitdoppen controleren

Nu het gewasbeschermingsseizoen grotendeels op zijn einde loopt, is het een goed moment om de spuitmachine te reinigen. Hierdoor blijven belangrijke onderdelen goed functioneren en kunt u problemen volgend seizoen voorkomen. De winterbehandeling zorgt er namelijk voor dat er een laagje gevormd wordt tegen corrosie.
Gebruik voor de reiniging dan ook de juiste middelen, een goed middel hiervoor is Primaclean. Advies:

Inwendig reinigen van apparatuur 200 gr/100 ltr water 
Uitwendig reinigen met hogedrukspuit 50 gr/10 ltr water

De veldspuit mag op de volgende manieren worden gereinigd:

Op het perceel, zodanig dat het waswater niet de sloot in kan lopen en minimaal 5 meter uit de slootkant.
Maximaal 2 keer per jaar op een onverhard deel van het erf, zodanig dat het waswater niet in het oppervlaktewater terecht komt.
Op het erf mits het waswater wordt opgevangen en minimaal voor 95% wordt gezuiverd.

 

Spuitdoppen

Aan het eind van het seizoen is het ook verstandig om de spuitdoppen goed te controleren. Controleer uw spuitdoppen op beschadigingen die eventueel het spuitbeeld kunnen beïnvloeden. Let ook op het afsluiten van de doppen, dit is belangrijk om nadruppen te voorkomen.
Daarnaast is een jaarlijkse controle op de driftreductieklasse van de spuitdoppen belangrijk. Bekijk de meest recente versie van de driftreducerende doppenlijst.

Graag wijzen wij u erop dat de Agrotop TurboDrop Hispeed 110-025 en 110-04 niet meer in de driftreductieklasse van 90% valt. Deze dop valt alleen nog in de klasse van 75% driftreductie.

Voor advies over spuitdoppen of spuittechniek kunt u contact opnemen met uw specialist.

Verkoop- en opgebruiktermijn Legurame

De toelating van Legurame is onlangs komen te vervallen. Het middel mag nog tot 3 oktober 2019 worden opgebruikt en tot 3 februari 2019 worden verkocht.

Neem contact op met uw adviseur als uw volgend seizoen nog gebruik wilt maken van Legurame.

Bezem door de middelenkast Flevoland

Van 15 november 2018 t/m 30 maart 2019 vindt de actie ‘Bezem door de middelenkast Flevoland’ plaats. Alle Flevolandse agrariërs, glastuinders en loonwerkers kunnen meedoen. U kunt tijdens de bezemactie kosteloos, anoniem en laagdrempelig uw restanten van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen laten ophalen door een erkende afvalinzamelaar. U hoeft de restanten middelen dus niet zelf weg te brengen. Van Iperen ondersteunt deze bezemactie. Klanten van Van Iperen die zich hiervoor aanmelden, zullen door onze adviseurs bezocht worden.

U kunt zich aanmelden via de website: www.bezemdoordemiddelenkast.nl/flevoland/. Aanmelden kan tot uiterlijk 16 februari 2019. De bezemactie zal eenmalig in Flevoland uitgevoerd worden.

De informatiebrief die door het waterschap wordt verspreid vindt u hier.

Verlenging KBA-Licentie (Knaagdierbestrijding Agrarische Bedrijven)

Sinds 1 juli 2015 is voor het bestrijden van muizen en ratten binnen bedrijfsgebouwen een bewijs van vakbekwaamheid nodig; de KBA-licentie. Eens per vijf jaar moet u deze licentie verlengen door een bijeenkomst te volgen. U kunt hiervoor terecht bij opleidingsinstituut TerraNext. Op www.terrawinkel.nl/KBA vindt u data van cursussen in uw regio. Via deze website kunt u zich aanmelden voor een cursus bij u in de buurt. Als de cursus vol is, wordt er een nieuwe cursus in die regio gepland. De komende maanden staat er nog één datum gepland:

24 januari 2019 - Middelharnis

Mocht u vragen hebben over het verlengen van uw KBA-licentie, dan kunt u contact opnemen met Derk-Evert Waalkens van TerraNext (tel. 06-54757702).



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden