Fruitteelt | Fruit Nieuws | 09-03-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

IJzerbemesting, voor groene en bewaarbare peren

Ieder voorjaar begint voor u als teler opnieuw de uitdaging om toe te werken naar een topproduct bij de oogst. Er zijn veel zaken die hier in het groeiseizoen invloed op hebben. Een belangrijk onderdeel hiervan is bemesting. Bemesting draagt bij aan het behalen van een goede opbrengst met een optimale vruchtkwaliteit. Binnen bemesting verdient vooral ijzerbemesting speciale aandacht. IJzerbemesting heeft een belangrijk effect op de vitaliteit van het gewas, maar ook op de kwaliteit en achtergrondkleur van de vruchten. We geven u graag inzicht in het nut van een ijzerbemesting.

Waarom moet ik ijzer bemesten?

IJzer is van essentieel belang voor een goede fotosynthese. IJzer vormt geen onderdeel van het bladgroen, maar heeft wel een belangrijke functie bij de aanmaak hiervan. Voldoende bladgroen geeft een vitaal, donkergroen gewas wat zorgt voor voldoende vruchten van een goede vruchtmaat. Verder is één van de belangrijkste voordelen van voldoende ijzer, het behouden van een goede, groene achtergrondkleur van de vruchten. Doordat de peren langer groen zijn, komt dit de bewaarbaarheid ten goede. IJzer zorgt dus naast een goede productie en een goede maat ook voor groene, goed bewaarbare peren!

Welke producten kan ik gebruiken voor de ijzerbemesting?

IJzerbemesting die via de bodem wordt toegepast, komt alleen beschikbaar voor de boom als het ijzer in chelaatvorm wordt toegediend. Zonder chelaat zou het ijzer direct worden vastgelegd, waardoor er geen opname mogelijk is. Er zijn verschillende soorten ijzerchelaten op de markt, deze zijn echter niet allemaal geschikt om in de vollegrond toe te passen.

Uit onderzoek is gebleken dat u in de boomgaard het beste kunt kiezen voor een HBED- chelaat, een EDDHA-chelaat of een combinatie van deze twee. Deze vormen van ijzerchelaat zijn uitstekend geschikt voor inzet in de vollegrond, ook wanneer deze een hoge pH (>7) heeft.

 

 

HBED

Het voordeel van een HBED-chelaat is dat dit een lange duurwerking heeft. Doordat de werking traag op gang komt, is het van belang een HBED-chelaat vroeg in het seizoen toe te passen.

EDDHA

Een EDDHA-chelaat komt juist snel op gang, maar is ook eerder uitgewerkt. Hierdoor kan het wat later in het seizoen worden ingezet. Pas een EDDHA-chelaat bij voorkeur net voor de bloei toe. Dosering is afhankelijk van de mate van ijzergebrek. Voor wat betreft de dosering kan gewerkt worden met 10 tot 20 kg/ha boomgaard op de zwartstrook, afhankelijk van de mate van ijzergebrek.

Fervent Duathlon is een combinatie van HBED en EDDHA. Deze combineert dus de voordelen van beide chelaten: een snelle aanvangswerking, maar ook een lange duurwerking! Voor wat betreft de doseringen kan gewerkt worden met 10 – 15 kg/ha boomgaard toegepast op de zwartstrook, afhankelijk van de mate van ijzergebrek.

EDDHSA

De werking van het EDDHSA-chelaat is vergelijkbaar met het EDDHA-chelaat. Dus een snelle aanvangswerking. Maar het is wat eerder uitgewerkt ten opzichte van het HBED-chelaat. Door de vloeibare formulering is hier gemakkelijk mee te werken en het is daardoor ideaal om toe te passen via bijvoorbeeld de fertigatie.

Hoe kan ik het ijzer het beste toedienen?

Er zijn verschillende manieren om het ijzer bij de wortel te krijgen. De meest gebruikte variant is het toepassen van ijzerchelaat via de onkruidspuit. Door het toe te passen op een vochtige bodem, met liefst nog wat regen na toepassing, kan het ijzerchelaat optimaal door de wortels worden opgenomen.

Daarnaast kan ijzer ook prima via de fertigatie worden toegediend. Het voordeel hiervan is dat de gift kan worden opgesplitst. Naast de bodemtoepassing in het vroege voorjaar, kan later in het groeiseizoen ook nog extra ijzer worden meegegeven.

Wat is het nut van Humuszuren?

Om een maximale benutting van de ijzergift te krijgen, raden wij aan een humuszuur toe te voegen. Humuszuren zorgen ervoor dat het ijzer beter wordt vastgehouden in de bodem, waardoor het langer beschikbaar blijft voor het gewas. Diverse proeven met humuszuren hebben laten zien dat er vrijwel altijd een effectievere ijzerbenutting wordt behaald wanneer een humuszuur aan de ijzerbemesting wordt toegevoegd.

Stimusoil Blackjak is een humuszuur die de afgelopen jaren zijn meerwaarde ruimschoots heeft aangetoond. Naast het vasthouden en vrijmaken van ijzer uit de bodem, heeft dit product ook een effect op het beschikbaar maken van andere belangrijke elementen. Uit verschillende proeven en praktijkervaringen, is naar voren gekomen dat met inzet van Stimusoil Blackjak een positief effect wordt behaald op het verhogen van de verschillende voedingselementen in blad en vrucht.

De voordelen van Stimusoil Blackjak:

Lage dosering
Unieke formulering
Lage pH
Uitstekend te mengen met andere middelen
Maakt vastgelegde voedingselementen uit de bodem vrij
Heeft een positief effect op de startontwikkeling van gewassen
Draagt bij aan een goede bodemontwikkeling
Vertbetert beschikbaarheid van nutriënten

Wanneer Stimusoil Blackjak wordt ingezet bij de ijzerbemesting kan een dosering worden aangehouden van 2,50 ltr/ha boomgaard toegepast op de zwartstrook.

 

[embed]https://youtu.be/U6M0otwJhKA[/embed]

 

Schurft

Bij vroege appelrassen zoals bijvoorbeeld Jonagold, Boskoop en Delcorf zien we de eerste groene delen verschijnen. Tot op dit moment zijn er nog geen rijpe ascosporen gemeld, maar de verwachting is dat dit op korte termijn wel zal gaan gebeuren. In combinatie met het wisselvallige weer wat voor deze week wordt verwacht, is het zaak om alert te zijn op schurft. Dit in eerste instantie met name op rassen waar al groene delen aanwezig zijn en daarnaast ook zeker op perenpercelen met historie vanuit vorig seizoen of aanwezigheid van takschurft.

Syllit 400 SC 1,70 ltr/ha
Delan Pro 2,50 ltr/ha
Captan 1,50 kg/ha

 

Gebruiksruimte fosfaat

Inmiddels zijn de voorgenomen wijzigingen met betrekking tot de gebruiksruimte van fosfaat definitief vastgesteld. Concreet wordt de bemestingstoestand van de bodem in de fruitteelt dus bepaald door een combinatie van P-AL en P-CaCl2. Oude verslagen waar nog wordt gewerkt met de Pw-waarde blijven geldig mits deze op 15 mei niet ouder zijn dan 4 jaar. Wanneer het gaat om fosfaatklasse “arm” en u de resultaten vanuit het rapport voor het eerst gebruikt, mag dit rapport niet ouder zijn dan 1 jaar. Als uitzondering mogen in 2021 analyses worden gebruikt van monsternames tussen 16 mei 2016 en 15 mei 2017. Ook al is dit rapport dan ouder dan 4 jaar.

Wanneer u op uw bedrijf gebruik wilt maken van fosfaatdifferentiatie kunt u zich hiervoor aanmelden tot 15 mei via de gecombineerde opgave. Nieuwe monsters moeten m.b.t. fosfaatdifferentiatie gestoken worden door een geaccrediteerd laboratorium volgens het juiste bemonsteringsprotocol.

 

Bepalen van de gebruiksruimte

De bemestingstoestand met betrekking tot fosfaat in de fruitteelt werd altijd bepaald aan de hand van de Pw-waarde. Aan de hand van een klassenindeling op basis van de Pw-waarde kon er gebruik gemaakt worden van een hogere fosfaatnorm tot maximaal 120 kg / ha.

In het nieuwe stelsel wordt dit voor de fruitteelt niet maar bepaald aan de hand van de Pw-waarde maar op basis van een combinatie van P-AL en P-CaCl2. In de nieuwe methode wordt met het P-AL-getal de bodemvoorraad bepaald, op basis van P-CaCl2 wordt de opneembaarheid bepaald. Met behulp van onderstaande tabel kan vervolgens worden bepaald welke norm voor aanvoer van fosfaat van toepassing is.

Extra organische mest uitrijden

Wanneer u valt in de hoogste fosfaatklasse blijft het mogelijk om 10 kg fosfaat per hectare extra uit te rijden. Hierbij geldt wel dat dit alleen mogelijk is wanneer er in elk geval 20 kilogram fosfaat per hectare wordt uitgereden met één of een combinatie van onderstaande mestsoorten:

Strorijke vaste mest van rundvee
Strorijke vaste mest van schapen
Strorijke vaste mest van geiten
Strorijke vaste mest van paarden
Dikke fractie van mest van rundvee
Champost
GFT-Compost
Groencompost

Wanneer u gebruik wilt maken van deze regeling moet dit worden gemeld bij het RVO. Deze melding kunt u het hele jaar door maken maar moet uiterlijk op 31 december zijn gedaan. Via deze link komt u op de pagina van het RVO waar u deze melding kunt doen.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden