Fruitteelt | Fruit Nieuws | 15-04-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aflever- en opgebruiktermijn Mancozeb

Zoals al langer bekend is, komen Mancozeb bevattende middelen te vervallen. Met name in de perenteelt hebben deze middelen een positie, wanneer het gaat om de bestrijding van zwartvruchtrot en schurft. Daarnaast worden deze middelen ook regelmatig ingezet vanwege het neveneffect op uitkomende eieren van de perenbladvlo. In de fruitteelt wordt er vooral gebruik gemaakt van de merken Penncozeb, Tridex en Dithane.

Voor alle merken zijn onderstaande termijnen van toepassing voor uitlevering en opgebruik.

Uiterlijke aflevertermijn: 4 november 2021
Uiterlijke opgebruiktermijn: 4 januari 2022

We hebben van diverse merken voldoende product beschikbaar voor dit seizoen.

Roze appelluis

Onder invloed van de hogere temperaturen, zullen diverse insecten zich ook sneller gaan ontwikkelen. De afgelopen jaren vraagt de bestrijding van de roze appelluis op diverse bedrijven de nodige aandacht. Het bestrijden van de stammoeders van de roze appelluis vormt een belangrijke basis om problemen later in het seizoen zoveel mogelijk te voorkomen. Naarmate de temperatuur verder oploopt, is de verwachting dat we meer stammoeders tegen gaan komen en komt de bestrijding van dit insect in beeld. Naast de roze appelluis worden dan ook meteen andere luizen meegenomen zoals de appel-grasluis.

Teppeki 0,140 kg/ha (let op beperkingen op in bloei staande gewassen)
Gazelle 0,375 kg/ha (voor 1 mei langs percelen die grenzen aan oppervlaktewater maximaal 0,206 kg/ha)

Gibberellinen op vroegbloeiende perenrassen

Ondanks de lage temperaturen zien we dat diverse perenrassen in bloei beginnen te komen. Op rassen als B.A. Lucas, in het bijzonder op bomen jonger dan 8 jaar, kunnen 3-5 tabletten Valioso ST (GA3) worden ingezet. Wanneer het gaat om eventuele inzet van GA3 op clubrassen wordt op dit gebied veelal advies gegeven vanuit de club zelf. Inzet van GA4/7 is onder invloed van de lage temperaturen op dit moment niet aan de orde. Onder invloed van lage temperaturen maakt de boom hier zelf voldoende van aan. In een later bericht gaan we uitgebreider in op het inzetten van gibberellinen op de andere rassen.

Valioso ST     3-5 tabletten/ha         (GA3)

Meeldauw

Richting volgende week worden er hogere temperaturen afgegeven. Dit betekent dat de omstandigheden voor de meeldauwschimmel gunstiger worden. Vooral op percelen met een overwinterde aantasting vanuit de knoppen, is het van belang extra alert te zijn. Op dit soort percelen kan deze schimmel zich al vroeg in het seizoen snel verspreiden vanuit de conidiën die vrijkomen bij het uitlopen van knoppen met aantasting vanuit vorig seizoen.

Steeds meer een probleem

In de praktijk zien we al een aantal seizoenen dat meeldauwaantasting steeds meer een probleem wordt. Met name onder invloed van langere droge periodes waarin de spuitintervallen soms te ruim worden om meeldauwaantasting te voorkomen. Gezien de weersverandering die wordt verwacht richting volgende week is ons advies om tijdig te starten met de meeldauwbestrijding, vooral op percelen met een verhoogde druk vanuit vorig seizoen. Ook het wegknippen van aantasting later in het seizoen helpt om de aantasting van meeldauw terug onder controle te krijgen en ook te houden.

Voor wat betreft de middelenkeuze gaat de voorkeur in eerste instantie uit naar Cyflamid voor de eerste twee bespuitingen. Luna Privilege is ook zeker een optie maar let er wel op dat dit een middel is uit de SDHI-groep is. Het advies is om middelen uit deze groep maximaal 4 keer per jaar in te zetten.

Cyflamid 0,50 ltr/ha
Luna Privilege 0,15 ltr/ha

In dit artikel leest u meer over meeldauw, onder andere wat er precies gebeurt bij een infectie.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden