Fruitteelt | Fruit Nieuws | 22-04-2024

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Schurft- en meeldauwbestrijding appel

Appel staat nu in veel regio’s in het stadium afbloei. In deze fase kan Nectria-neusrot infecteren. Daarnaast zien we in het waarschuwingsmodel voor schurft, dat de ascosporenperiode bijna voorbij is. Controleer in uw beplantingen in de komende week of bladaantasting van schurft voorkomt.

We komen nu meer in de fase van preventieve bespuitingen tegen schurft en meeldauw. Ons advies is nu bij appel, Captan gecombineerd met bijvoorbeeld Sercadis. Sercadis is een sterk preventief middel op schurft en meeldauw. U kunt Sercadis bij appel en peer drie keer inzetten.

Gezien de ontwikkeling van het gewas is meeldauwbestrijding belangrijk. Als u geen Sercadis toepast, kies dan één van de andere meeldauwmiddelen. Zie hieronder voor de keuze en de dosering. Voor versterking van de werking op schurft en meeldauw kunt u Soriale toevoegen.

Afgelopen week is hagel- en windschade ontstaan. Door een aantal toepassingen met Stimuforce Asco wordt de gevoeligheid van het gewas voor abiotische stress verlaagd. Pas dit product in deze fase één tot drie keer toe, in een dosering van 2,00 tot 3,00 ltr/ha per behandeling. Dit kunt u mengen met alle reguliere gewasbeschermingsmiddelen en bladmeststoffen. Voor meer informatie: Stimuforce Asco

Captan 1,80 kg/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Fontelis 0,75 ltr (vóór 1 mei max. 1 bespuiting)  
Flint 0,15 kg/ha
Stroby WG 0,20 kg/ha
Nimrod 0,75 ltr/ha
Stimuforce Asco 2,00 – 3,00 ltr/ha

Schimmelbestrijding bij peer

Bij peer zitten we nu in het stadium ruim drie weken na volle bloei. In deze periode speelt het risico op infectie van verschillende schimmels. Naast perenschurft, is ook de bestrijding van Alternaria-dode knop en Stemphylium-zwartvruchtrot belangrijk in deze fase. Voor deze week voorspelt het KNMI nog vrij lage temperaturen. Stemphylium gaat vooral spelen, als de temperatuur omhoog gaat, gecombineerd met regenperioden.

De periode na de bloei is ook een belangrijke periode voor de knopaanleg voor het volgende seizoen. Luna Care bevat het fungicide fluopyram en daarnaast ook fosetyl-aluminium. Fosetyl-aluminium heeft een versterkende werking op de knopaanleg. Concreet zorgt dit voor een duidelijke verbetering in de knopvitaliteit, door onderdrukking van Alternaria. In beplantingen peer, waar veel dode knoppen voorkomen, is ons advies Luna Care in de komende periode te gebruiken. Luna Care heeft een goede werking op schurft, meeldauw, zwartvruchtrot en Alternaria. In peer kunt u Luna Care inzetten vanaf het einde van de bloei. Voeg bij het klaarmaken van de spuitvloeistof de Luna Care als eerste toe in de tank. Luna Care is toegelaten voor twee behandelingen per jaar.

Ook bij peer kunt u deze week Stimuforce Asco toevoegen bij de bespuiting. Pas dit product in deze fase één tot drie keer toe, in een dosering van 2,00 tot 3,00 ltr/ha per behandeling. Dit kunt u mengen met alle reguliere gewasbeschermingsmiddelen en bladmeststoffen.

Captan 1,80 kg/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Luna Care 3,00 kg/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Stimuforce Asco 2,00 – 3,00 ltr/ha

Vruchtdunning peer

In veel regio’s meten we nu vruchtjes bij Conference-peren van 10 tot 12 mm. Dit betekent dat het tijdstip voor vruchtdunning deze week bij Conference in beeld komt. Brevis en BA-producten werken optimaal tussen 10 en 12 mm topvrucht. Echter in de fase tussen 12 en 16 mm kunt u nog een effect bereiken. Te vroeg inzetten van Brevis, bij vruchtjes kleiner dan 10 mm, geeft onvoldoende werking. Bij Brevis is het ook mogelijk om alleen een behandeling in de kop van de boom uit te voeren. Zorg dan wel voor een voldoende hoge dosering. Een halve dosering werkt dan onvoldoende.

Het toepassen van chemische vruchtdunning is maatwerk per ras en per beplanting. Dit jaar is het extra complex, omdat in veel regio’s matige tot soms zware hagelschade is ontstaan. Hierbij verwachten we een extra natuurlijke rui. Overleg altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Brevis   1,10 - 2,20 kg/ha
Exilis 100 SC 1,50 ltr/ha
MaxCel 10,00 ltr/ha

Vruchtkwaliteit appel en peer

Tijdens het groeiseizoen wordt in de celdelingsperiode de basis gelegd voor de vruchtkwaliteit. Eén van de mogelijkheden om de hardheid te bevorderen, is het inzetten van Stimucrop Siligreen als biostimulant. Als u dit combineert met Calcimax als calciummeststof, wordt dit effect nog verder versterkt. Een van de eigenschappen van silicium vanuit Stimucrop Siligreen, is dat de opname van calcium wordt verbeterd. Hierdoor ontstaat dus een 1+1=3 effect.

Een belangrijk voordeel van Calcimax als calciummeststof is, dat dit zacht is voor het gewas.  Behalve calcium bevat Calcimax ook borium, waardoor het effect van de calcium op de vruchtkwaliteit nog verder verbetert. Beide producten kunt u combineren met de reguliere gewasbespuitingen. Let hierbij wel op de beperkingen bij het mengen van calcium met sulfaat (vanuit bijvoorbeeld bitterzout) en fosfaat.

Voor een optimaal effect kan de combinatie van Stimucrop Siligreen met Calcimax na de bloei, tijdens de celdelingsperiode, drie keer worden toegepast. De basis voor optimaliseren van de calciumvoorziening ligt tijdens de celdelingsperiode. Per toepassingen een dosering aanhouden van 0,25 ltr Stimucrop Siligreen + 4 ltr Calcimax. Meer informatie kun u vinden op:  https://stimuline.nl/product/stimucrop-siligreen/

Stimucrop Siligreen   0,25 ltr
Calcimax 4,00 ltr

Onkruidbestrijding bij appel en peer

Door het natte voorjaar is op verschillende plaatsen nog geen onkruidbestrijding uitgevoerd. Ons advies is om hier glyfosaat te gebruiken. Gezien het stadium van het gewas bij appel en peer is het nog te vroeg om een groeistof mee te spuiten. Voor de dosering glyfosaat, zie tabel 1.

Op dit moment zijn drie formuleringen/merken van glyfosaat beschikbaar in de fruitteelt. Let bij het gebruik van glyfosaat op de hoeveelheid per jaar en per ha is beperkt. Verder is het gebruik van glyfosaat in het protocol van AH en Planet Proof ook begrensd.

Tabel 1. Overzicht merken glyfosaat in grootfruit, strokenbehandeling 2024

Nuttige insecten - groene gaasvlieg

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. We keer behandelen we de groene gaasvlieg.

Latijnse naam: Chrysopa carnea

Groene gaasvlieg als nuttig insect
De groene gaasvlieg (Chrysopa carnea) is binnen Nederland de meest voorkomende variant van de gaasvliegen. De larven zijn voornamelijk ’s nachts actief en zoeken overdag een schuilplaats op in het gewas. Ze eten nagenoeg alles. Denk hierbij aan diverse soorten bladluizen en aan larven van de perenbladvlo. Met hun kenmerkende grote, vooruitstekende kaken zuigen ze hun prooi uit. Ook de goed ontwikkelde poten zijn typisch voor de groene gaasvlieg. Ongeveer 75% van wat een gaasvlieg in zijn hele leven eet, wordt in het laatste larvenstadium gegeten. De larven van de groene gaasvlieg dragen op deze manier bij aan de beheersing van perenbladvlo en van bladluis in zowel appel als peer. De volwassen gaasvlieg leeft voornamelijk van stuifmeel, nectar en honingdauw. Aanwezigheid van bloemstroken in het perceel zorgt er voor dat de volwassen gaasvliegen gemakkelijker voedsel kunnen vinden en helpt hierdoor bij het behoud van de populatie.

Levenswijze
De groene gaasvlieg geeft doorgaans 2 tot 3 generaties per jaar. De periode van ontwikkeling van ei tot volwassen insect is vrij sterk afhankelijk van de temperatuur en varieert van 25 tot 69 dagen. Ze overwinteren als adult. Onder invloed van de oplopende temperatuur in het voorjaar wordt de diapauze opgeheven. Kenmerkend voor de groene gaasvlieg is dat ze eieren op steeltjes afzetten.

Op Koningsdag gesloten

In verband met Koningsdag zijn alle locaties van Van Iperen op zaterdag 27 april 2024 gesloten.






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden