Akkerbouw | Spruitkoolbericht 21 | 16-08-2018

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Trips en koolvlieg na regen

De afgelopen week is er in meerdere regio’s welkome regen gevallen, daarbij is de temperatuur gedaald. Deze ontwikkeling is positief voor het beheersen van trips en koolmot. De regen spoelt een klein percentage trips uit het gewas en bovendien raakt het gewas ook beter aan de groei. Daarnaast zullen de aanwezige trips zich bij lagere temperaturen minder hard voortplanten. Wel is het nog steeds van belang om in deze maand trips te blijven bestrijden. Wanneer de aandacht op tripsbestrijding in augustus minder is, kan dat alsnog leiden tot forse tripsschade. In vroege Abacus komen we nu al de eerste zichtbare tripsschade tegen.

Het is duidelijk dat de regen heeft gezorgd voor meer koolvlieg. Tellingen geven nu hogere vangsten aan met een gemiddelde van 28 koolvliegen per val (vorige week gemiddeld 12 per val). Een zeer goede bestrijding van koolvlieg is lastig. Koolvliegschade kan het beste beperkt worden door het frequent inzetten van producten die koolvliegen bestrijden via directe raakwerking. Gebruik op percelen waar koolvliegbestrijding nodig is Karate Zeon, Decis of Sumicidin Super. Herhaal dit met een kort interval van een week. Ook Tracer kan hiervoor ingezet worden.

 

Houd rekening met de veiligheidstermijnen van insecticiden in spruitkool:

Steward en Flipper – 1 dag
Movento, Pirimor en Tracer – 3 dagen
Karate Zeon, Sumicidin Super, Decis, Benevia en Calypso – 7 dagen

Wees alert op slakken

Door de droogte is slakkenbestrijding de laatste twee maanden logischerwijs niet aan de orde geweest. De laatste dagen heeft de regen in veel percelen ervoor gezorgd dat de bodem nu blijvend vochtig is. Slakken kunnen hierdoor weer actief worden, op een aantal percelen vinden we die nu ook. Controleer uw percelen op aanwezigheid van slakken. Wij adviseren om op percelen waar u slakken vindt of waar u verwacht dat deze actief worden, slakkenkorrels in te zetten. Advies:
Sluxx 7,00 kg/ha

Let op: werkt u met Sluxx met het oude W2-etiket? Het W2-etiket kent geen beperkingen in het aantal toepassingen, maar mag uiterlijk opgebruikt worden tot 1 december 2018. Gebruikt u het nieuwe W3-etiket? Dan bent u gebonden aan maximaal 4 toepassingen per 12 maanden met 7 dagen interval.






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden