Tuinbouw | Tuinbouw Nieuws | 09-08-2022

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Schoon water bij hoge temperaturen

Er wordt voor de komende dagen nog meer mooi weer verwacht met erg hoge temperaturen en dat betekent dat de plant alle zeilen bij moet zetten om te overleven en te kunnen blijven produceren. Hierdoor neemt de plantweerbaarheid af. De plant wordt dus zwakker, waardoor deze vatbaarder is voor pathogenen (bacteriën, schimmels, gisten en algen). Er zal deze dagen extra aandacht voor het water nodig zijn.

Het optimaal houden van de plantweerbaarheid begint namelijk bij schoon, vitaal water. Dat betekent dat het water helder, pathogeenarm en zuurstofrijk is. Om dit voor elkaar te krijgen zal een systeemaanpak gehanteerd moeten worden. Hiermee wordt bedoeld dat al het water van alle onderdelen binnen het irrigatiesysteem goed moeten zijn, dus vanaf de basis, het bassinwater, tot en met het druppelwater.

 

De hoge temperaturen in combinatie met een droge periode zorgen ervoor dat pathogenen versneld kunnen ontwikkelen en dat het zuurstofgehalte in het water sterk afneemt. Er is namelijk een duidelijke relatie tussen temperatuur en zuurstofgehalte: hoe hoger de temperatuur hoe lager het zuurstofgehalte. Daarnaast zorgen de hogere temperaturen voor een snellere ontwikkeling van biofilm. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door de toepassing van gestabiliseerde waterstofperoxides. Naast het voorkomen en het verwijderen van vervuiling is ander belangrijk effect van waterbehandeling met peroxides dat er extra zuurstof vrij komt, wat de plant goed kan gebruiken.

Naast warm is het ook droog. Hierdoor worden de watervoorraden niet aangevuld met vers hemelwater en kan de kwaliteit van het bassinwater sterk achteruit gaan. De plant heeft wel water nodig dus wordt de watervoorraad vaak aangevuld met het kwalitatief mindere sloot-, osmose-, bron-, of leidingwater.

De combinatie van een minder weerbare plant en water van mindere kwaliteit zorgen op het ogenblik voor teeltproblemen. Het is dus zaak om op tijd te (laten) monitoren, zodat het mogelijk is om ook op tijd actie ondernemen. Het schoon en vitaal houden van het irrigatiewater en het systeem is makkelijker dan het achteraf schoonmaken ervan.

Voor advies kunt u contact opnemen met één van onze waterspecialisten via onderstaand formulier.

[gravityform id="59" title="true" description="true"]

Bladluisbestrijding in sierteeltgewassen vraagt dan ook om extra aandacht. Een praktijkgerichte aanpak kan helpen bij het oplossing van dit probleem. Het team praktijkgericht onderzoek bij Van Iperen heeft samen met haar klanten en de biologiefabrikanten een aantal proeven lopen met bladluisbestrijders.

Van Iperen en Biobest werken samen aan een proef tegen bladluis in chrysant. De voorgestelde predatoren voor deze proef zijn de groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea) en de galmug (Aphidoletes aphidimyza). Wekelijks worden de eieren van de groene gaasvlieg verstrooit samen met de poppen van de galmug. Naast de inzet van deze predatoren worden preventieve middelen tegen bladluis minimaal ingezet.

Daarnaast werkt Van Iperen in samenwerking met Koppert ook aan een andere proef tegen bladluis in chrysant. Ook in deze proef zijn de voorgestelde predatoren de groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea) en de galmug (Aphidoletes aphidimyza). Verschil met de vorige proef zit hem voornamelijk in de dosering. Ook hier wordt minimaal gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen tegen bladluizen.

Tot slot heeft Van Iperen ook nog een proef lopen bij een chrysantenteler met Bioline materiaal. In dit geval zijn dat de sluipwesp (Aphidius colemani) en de galmug (Aphidoletes aphidimyza). Deze worden wekelijks uitgezet in praktijkdoseringen met verlaagde inzet van gewasbescherming tegen bladluis. De eerste resultaten hiervan lijken positief.

Mocht u ook de volgende stap willen zetten naar een duurzamere bladluisbestrijding bespreek dit dan met de adviseur van de groeispecialist bij u in de buurt.

Guido Halbersma, Productmanager biologie en technisch adviseur gewasbescherming

Actieve proeven tegen bladluis in de glastuinbouw

Bladluizen zijn een bekende plaag in tuinbouwgewassen en het bestrijden ervan zal in de komende jaren een grote uitdaging worden. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen:

Er is een flinke wegval van actieve stoffen die voor bladluisbestrijding mogen worden ingezet.
Doordat er maar een paar selectieve stoffen overblijven, ontstaat er resistentieontwikkeling. We zien nu bijvoorbeeld al dat er een verminderde werking zichtbaar is tegen een nieuwe genotype perzikluis. Deze geeft momenteel veel problemen geeft in de paprikateelt.
Biologische bladluisbestrijding is ingewikkeld en lukt niet altijd. Ook moeten we hiervoor een bepaalde hoeveelheid bladluizen tolereren en dit kan in siergewassen direct problemen opleveren.

Een generatief voedingsrecept is perfect samen te stellen in “Mijn Bemesting”.

Voor de juiste streefwaardes voor uw gewas kunt u contact opnemen met uw bemestingsspecialist!

Stuur generatief onder vegetatieve omstandigheden!

Door verschillende factoren waaronder stijgende nacht temperaturen en weinig licht t.o.v. de etmaaltemperatuur worden gewassen vegetatiever. Het heeft ook te maken met energie, bij een ongunstige gaspositie kan er weinig tot geen CO2 gedoseerd worden. Ook gaat er in de ochtend vaak geen hoge buistemperatuur in waardoor het gewas vegetatief gestuurd wordt.

Op bovenstaand verhaal kan niet altijd invloed worden uitgeoefend. Dit kunnen we wel op de bemesting, daar kan generatief mee gestuurd worden. De elementen fosfaat, nitraat en kalium zorgen voor vegetatie. Het is belangrijk om deze te beperken. Kijk voor de functie van deze elementen op deze website: https://www.iperen.com/tuinbouw/gebreksverschijnselen/

U kunt deze nutriënten monitoren door middel van onderstaande analyses:

Druppelwater analyse: De uitslag van het berekende schema, hiermee kunt u controleren of het overeenkomt met de gift.
Drainwater: Let hier vooral op kalium en nitraat.
Plantsapanalyses: met de streefwaarden of de plant voldoende mineralen bevat en in de goede verhoudingen, met name de calcium, kalium en nitraat.


Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden