Tuinbouw | Tuinbouw Nieuws | 21-11-2022

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Bodemvitaliteit - weerbaar telen - Yilmaz Radijs

Een gezonde teelt begint bij een vitale bodem met voldoende vocht en voedingsstoffen voor de plant.

Voor een gezond gewas is het belangrijk dat de bodem ook gezond is. Aan de ene kant betekent dat dat er zich geen ziekten en plagen in de bodem bevinden, aan de andere kant betekent dat ook dat de juiste voedingsstoffen zich juist wel in de bodem bevinden. Ook bij Yilmaz Radijs wordt er gewerkt aan een gezonde bodem. Teeltspecialist Willem van der Wel vertelt samen met Ron Kleijn en Willem Verkade in deze video wat zij doen voor een weerbare radijs plant.

Meer weten? Bekijk de pagina over weerbaar telen of neem contact op via onderstaand formulier.

 

https://youtu.be/UO_lkodUKmI

[gravityform id="312" title="true" description="true"]

Mijn Iperen TIP - Updates in de applicatie

Dankzij de feedback van onze klanten hebben we een aantal verbeterpunten doorgevoerd in Mijn Iperen.

Automatische niveaumeting
We kregen af een toe een bezorgd telefoontje van een aantal klanten die automatische niveaumeting voor de vloeibare meststoffen hebben. Het niveau van hun tank kwam niet exact overeenkwam met de grafiek in Mijn Iperen. Dit komt omdat de meting één keer per dag (vaak vroeg in de ochtend) wordt gedaan. Daarom is besloten om ook het tijdstip van de meting te vermelden voor alle duidelijkheid.

 

Afleveradres retourorders
Mocht u in de komende periode een retourorder willen opgeven via Mijn Iperen, let er dan op dat u in deze retourorder het afleveradres opgeeft waar de aankoop op is gedaan. Het is niet mogelijk om de retourorder op te geven op een ander afleveradres. Heeft u vragen of lukt het niet via Mijn Iperen, neem dan contact op met de binnendienst via verkoop@iperen.com of 0186-578886. Bekijk onze website voor ons volledige retourbeleid.

 

Pop-up uiterlijke besteldatum
Na het plaatsen van uw bestelling in Mijn Iperen verschijnt er een pop-up met de vraag wanneer uw bestelling uiterlijk geleverd mag worden. Hier kunt u een reeks met datums ingeven zodat we zo efficiënt mogelijk uw bestelling kunnen inplannen. Voorheen kon u alleen kiezen tussen een uiterlijke besteldatum en 'zo snel mogelijk'. Vanaf nu kunt u een specifieke dag kiezen waarop u de levering bezorgd wil hebben.

Tot en met 31 december 2022 mogen wij als Van Iperen rodenticiden verkopen aan klanten die bij ons geregistreerd staan met een KBA opleiding. Daarna mogen wij rodenticiden alleen leveren aan personen die een IPM -KBA opleiding hebben afgerond.

Als u de ongediertebestrijding wil uitbesteden bevelen wij de onderstaande bedrijven aan:

 

 

KBA licentie voldoet vanaf 1 januari 2023 niet meer

Om ongedierte als ratten en muizen te bestrijden heeft u wellicht een spuitlicentie met KBA. Vanaf 1 januari 2023 is deze niet meer geldig en komt deze te vervallen! Ongediertebestrijding moet volgend jaar ook op het agrarische bedrijf geheel volgens het IPM principe worden uitgevoerd. De volgende stappen moeten daarvoor worden gevolgd:

 

Ongedierte monitoren i.p.v. direct of preventief bestrijden
Zorgen dat de omgeving onaantrekkelijk wordt door hygiëne en afwering
Werkt dit niet dan eerst mechanische vallen zetten
Werkt dit ook niet dan bij uitzondering rodenticiden inzetten met een maximum van 35 dagen

 

Alleen gecertificeerde ongediertebestrijders mogen volgend jaar nog werken met rodenticiden.  Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2023 twee mogelijkheden heeft om ratten en muizen met rodenticiden te bestrijden:

U gaat uw bedrijf certificeren volgens het KPMB- IPM knaagdieren certificaat (kost minimaal € 1295,- plus jaarlijkse audit eerste jaar € 800, daarna jaarlijks € 500,-) en de toepasser behaalt de opleiding IPM Knaagdier Beheersing Agrarisch. Cursus IPM-KBA voor toepassing binnen en buiten kost incl. examen € 595,- (2 dagen). Daar komen de registerkosten nog bij voor KPMB. Totaal kost het u over de eerste drie jaren per jaar € 1285,- . Dit is nog exclusief uw eigen uren.
U besteedt de ongediertebestrijding uit aan een gecertificeerd bedrijf.

Weerbaar telen & biostimulanten

Weerbaar telen

Door de ontwikkelingen in de agrarische sector wordt weerbaar telen steeds belangrijker. Onder andere de energieontwikkelingen spelen hierin mee. Lagere etmaaltemperaturen en minder stomen zijn zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Om de plant zo goed mogelijk te laten presteren onder deze omstandigheden is het belangrijk om een sterke plant neer te zetten. Verder speelt de vergroening in de sector ook een grote rol. Groene middelen maken hun opkomst en chemie verdwijnt meer naar de achtergrond. We zullen dus meer moeten gaan denken vanuit plantgezondheid, een sterke en weerbare plant met een goed wortelgestel kan nu eenmaal tegen een stootje.

Waar beginnen we?

De basis ligt bij de voeding van de plant. Net als mensen hebben ook planten gezonde voeding nodig en nog belangrijker, een goede verhouding tussen de verschillende voedingsgroepen, voor de mens staat de schijf van 5 hier symbool voor. Voor planten is het net zoals bij ons belangrijk dat de juiste voeding wordt aangeboden. De bemestingsstrategie met elementen zoals K/Ca, NO3, Cl en SO4 moet onder andere worden afgesteld per gewas, ras, stadium, seizoen en substraat.

Als de voedingsbasis correct is kunnen we verder kijken naar andere toevoegingen om de plant sterker te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat biostimulanten of andere plantversterkers fouten in de bemestingsstrategie niet kunnen compenseren.

Biostimulanten en andere plantversterkers

Er zijn enorm veel biostimulanten op de markt, het is een soort biostimulantenjungle met eindeloze mogelijkheden. Allereerst is het goed om te weten wat we van een biostimulant kunnen verwachten. Biostimulanten zijn producten die invloed hebben op de groei en de weerstand van planten. Deze hebben dus géén directe invloed op ziekten en plagen!

Wat deze jungle inzichtelijker maakt, is dat er slechts enkele ingrediënten bestaan voor de vele biostimulanten. Hieronder enkele ingrediënten die in veel biostimulanten worden gebruikt:

Schimmels
Bacteriën
Aminozuren
Humine / fulvine zuren
Zeewieren / algen
Plantenextracten
Kruiden

Van deze ingrediënten zijn vele combinaties te maken. Als Van Iperen maken wij de combinaties in samenwerking met onze leveranciers, maar we hebben daarnaast ook een eigen biostimulantenlijn (Stimuline) waar we ook al meerdere successen mee hebben behaald.

Wilt u meer informatie over hoe deze informatie u kan helpen met het realiseren van een weerbare plant? Neem dan contact op met één van de bemestingsspecialisten of vul onderstaand formulier in.

[gravityform id="312" title="true" description="true"]

Hybride belichting

Er wordt in de kas steeds meer gewerkt met LED-verlichting, soms met full-LED, soms in combinatie met SON-T. Dit heeft vaak als gevolg dat de plantdichtheid verandert. Door een  andere plantdichtheid verandert ook de voedingsbehoefte van het gewas. Het is belangrijk om de voeding voldoende op peil te houden en aan te passen. Dit is per kweker/ras/grondslag verschillend. Informeer naar een maatwerk advies bij uw bemestingsspecialist.
NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2023, alle rechten voorbehouden