Onze toekomst

Mauries Huizer: Vertrouwen

25 november 2021

Voor ik in augustus 2014 bij Van Iperen begon, had ik nog nooit van het bedrijf gehoord. Toen ik klaar was met mijn studie Small Business & Retail Management kreeg ik een telefoontje van een recruiter die mij vertelde over de vacature commercieel medewerker binnendienst. Ik had al meerdere aanbiedingen, maar ging toch op gesprek. Ik had geen verwachtingen, maar was onder de indruk van het kantoorpand, het bedrijf en de verhalen. Ik verdiepte me in het bedrijf en koos voor Van Iperen. En daar heb ik nog steeds geen spijt van.

Als commercieel medewerker binnendienst hield ik me bezig met sierteeltverpakkingen. Toen ik dat twee jaar deed, kwam er functie vrij die mij wel wat leek. Ook bij de binnendienst, maar met de focus op gewasbeschermingsmiddelen. Op de terugweg na een zakenreis naar Turkije zat ik bij Peter Kalkman in de auto en vroeg hem of dat wat voor mij zou zijn. Binnen een paar weken was het geregeld. Het was misschien niet echt een promotie, maar ik kreeg wel het vertrouwen mij te ontwikkelen in een andere productgroep.

In 2017 besloot Van Iperen de binnendienst op te splitsen in verschillende afdelingen: handel, logistiek en binnendienst. Bij de binnendienst kwam de focus op de orderverwerking, contact met klanten en de commerciële ondersteuning van de buitendienst. Voor de binnendienst was nog een teamleider nodig. Tijdens de presentatie van deze nieuwe indeling aan het personeel dacht ik: ‘Zo’n teamleidersfunctie lijkt mij wel wat’. Dat heb ik een dag later meteen besproken. En weer kreeg ik het vertrouwen. Eerst werd ik nog meewerkend teamleider, maar al snelde besteedde ik mijn tijd volledig aan de teamleiderstaken.

Ik was nog vrij jong – 25 jaar – voor een leidinggevende functie, maar de overgang verliep soepel. De collega’s kenden mij al en ik kreeg de middelen om het goed te doen, zoals een extern coachingstraject. Dat vind ik belangrijk, want je komt er niet met alleen vertrouwen.

Nu kijk ik hoe medewerkers kunnen doorgroeien binnen de afdeling of het bedrijf. Dat kan ook vakinhoudelijk zijn met complexere taken. Ik stimuleer collega’s eens mee te gaan met buitendienst collega’s of een vrachtwagenchauffeur. Van elkaar weten wat je doet, is heel belangrijk. We hebben elkaar nodig.

Digitalisering krijgt een steeds grotere rol bij ons werk. Op dit moment komt 50% van de bestellingen digitaal binnen via Mijn Iperen. Dat is makkelijk voor de klant en voor ons, want we hoeven de bestellingen niet handmatig in het systeem te zetten en het voorkomt fouten. Het bedrijf groeit nog steeds en digitalisering is een belangrijke manier om het beheersbaar te houden. Onze doelstelling is de klantverwachting te overtreffen. We zien dat klanten steeds groter worden, maar ik vind het belangrijk dat we er ook zijn voor de ‘kleine boer of tuinder’ die zijn bestelling graag telefonisch wil doorgeven. We moeten alle klanten een warm welkom geven.

Thuis werken is een ontwikkeling waar vertrouwen ook een rol speelt. Toen ik begon bij Van Iperen, zaten we allemaal bij elkaar in Westmaas. Nu zijn we verspreid over het hele land door thuiswerken en meerdere vestigingen. Vertrouwen en flexibiliteit zijn daarbij belangrijk, bij medewerkers én leidinggevenden.

Als ik naar de toekomst kijk, wil ik graag blijven werken aan het verder professionaliseren van de binnendienst om zo andere afdelingen en sectoren te ondersteunen en daarmee het bedrijf verder te helpen. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar als wij goed functioneren en daarmee de buitendienst ontzorgen, kunnen zij zich als groeispecialist focussen op de gewassen van onze klanten!