Fertigatie

U bent hier: Home > Fruitteelt > Fertigatie


Water geven en fertigeren nemen al jaren een belangrijke plaats in binnen de fruitteelt. Nu we steeds meer te maken krijgen met droogte, en de beschikbaarheid van zoet water eerder af- dan toeneemt, is het van belang om hier als fruitteler zo goed mogelijk op in te spelen. Enerzijds de aanvoer van voldoende water, anderzijds de aandacht voor het optimaliseren van productie en kwaliteit van de vruchten. Als Van Iperen besteden wij veel aandacht aan onderzoek en proeven op dit gebied. De nieuwe inzichten die hiermee worden verkregen delen wij graag met u. Om zo samen stap voor stap te komen tot het beste resultaat!

Wat is fertigatie

Fertigatie is een combinatie van water geven en bemesten. Het water wordt aangevoerd, de meststoffen worden via een doseersysteem aan het water toegevoegd. Via een hoofdleiding en druppelslangen komt het uiteindelijk bij het gewas terecht.

 

Nieuws:

  • Het optimaliseren van zowel de vochtvoorziening als de bemesting vormt de belangrijkste uitdaging wanneer het gaat om fertigatie. In dit artikel wordt uitgelegd waarom fertigatie maatwerk is. Zo wordt er onder andere uitgelegd hoe u kunt sturen met enkelvoudige meststoffen.
  • De bloeiperiode vraagt veel energie van de boom. Met fertigatie kunnen we hier extra aandacht aan geven. Als u er nu voor zorgt dat de boom kan beschikken over voldoende voedingsstoffen, heeft dit een gunstig effect op de zetting en de latere vruchtkwaliteit. Een fertigatieschema is maatwerk. Wij helpen u hier graag bij. Bekijk het filmpje waarin Martin Tolhoek uitleg geeft.
  • Wanneer het gewas als gevolg van droogte te weinig vocht opneemt, heeft dit automatisch een negatieve invloed op de opname van nutriënten vanuit de bodem. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en de opbrengst. Omdat we meer te maken krijgen met warme, droge zomers, groeit de noodzaak voor verdere optimalisatie van zowel de vochtvoorziening als de bemesting. Met de toepassing van fertigatie, kunt u hierop inspelen. Lees het artikel Water en voeding op maat.
  • Op bedrijfsniveau zijn er grote verschillen als het gaat om de mogelijkheden voor de aanvoer van zoet water. Lees hier het artikel over de beschikbaarheid van zoet water
  • Lees hier het artikel over het belang van water en voeding wat in vakblad Fruitteelt verschenen is
  • Bekijk de uitgebreide resultaten van de fertigatieproef in Nisse
  • Bekijk de Teelttip fertigatie in de periode van bloei en celdeling
  • Lees het ViP artikel eerst water, de rest komt later!
  • Lees ons advies over het reinigen van het fertigatiesysteem

Vragen en advies

Heeft u vragen over fertigatie of wilt u meer informatie? neem dan contact op met één van onze fruitteeltspecialisten of vul onderstaand formulier in.