Fertigatie

U bent hier: Home > Fruitteelt > Fertigatie


Water geven en fertigeren nemen al jaren een belangrijke plaats in binnen de fruitteelt. Nu we steeds meer te maken krijgen met droogte, en de beschikbaarheid van zoet water eerder af- dan toeneemt, is het van belang om hier als fruitteler zo goed mogelijk op in te spelen. Enerzijds de aanvoer van voldoende water, anderzijds de aandacht voor het optimaliseren van productie en kwaliteit van de vruchten. Als Van Iperen besteden wij veel aandacht aan onderzoek en proeven op dit gebied. De nieuwe inzichten die hiermee worden verkregen delen wij graag met u. Om zo samen stap voor stap te komen tot het beste resultaat!

Wat is fertigatie

Fertigatie is een combinatie van water geven en bemesten. Het water wordt aangevoerd, de meststoffen worden via een doseersysteem aan het water toegevoegd. Via een hoofdleiding en druppelslangen komt het uiteindelijk bij het gewas terecht.

 

Nieuws:


Video: Arie Brouwer – Een goede oogst met fertigatie

Elke teler wil mooie vruchten van de gewenste maat plukken. Maar minstens even belangrijk is dat deze van een goede kwaliteit zijn. Vooral als ze de lange bewaring in gaan. In deze video vertellen Arie Brouwer en Frank Eerland wat de waarde van fertigatie is om tot een mooi en kwalitatief goed eindproduct te komen.


Video: Marco Schipper – Kwaliteitsverbetering

In 2019 is Marco Schipper uit Kapelle gestart met fertigatie in zijn peren. Uit grondmonsters bleek dat onder andere calcium en spoorelementen belangrijke aandachtspunten waren. Door met fertigatie de juiste voeding mee te geven, is de kwaliteit van zijn peren verbeterd. Wat hij daarvoor doet, vertelt hij in deze video.


Video: Frans Eerland – Waterkwaliteit

De kwaliteit van het water dat wordt gebruikt om te druppelen of fertigeren is heel belangrijk. Frans Eerland legt in deze video uit waarom en wat u kunt doen om de waterkwaliteit te verbeteren.


Sporenelementen: bijzaak of hoofdzaak?

Een onmiskenbaar onderdeel in de productie- en kwaliteitsverhoging, is de waarde van een goede en uitgekiende bemesting. Doordat er steeds meer kennis is van de optimale groei van bomen en vruchten, is er nu de mogelijkheid tot maatwerk in bemesting per ras, per perceel of zelfs op boomniveau! Welke rol spelen sporenelementen hierbij? En wat is de beste toepassing; via het blad of de bodem? U leest het in dit artikel.


Video: Wim Bijl – Het belang van ijzer

Fruitteler Wim Bijl uit de Hoeksche Waard maakt al 15 jaar gebruik van fertigatie op zijn bedrijf. De meerwaarde daarvan is voor hem duidelijk. Vorig jaar viel een gedeelte van zijn fertigatiesysteem uit, en daardoor werd er op één blok geen water en ijzer gedruppeld. De verschillen waren aanzienlijk. Hij vertelt erover in deze video.


Aanzuren van druppelwater

Het aanzuren van het druppelwater heeft als belangrijkste doel dat voedingsstoffen beter beschikbaar komen voor de plant. Wat de meest ideale pH is en welke opties u heeft om het water aan te zuren, leest u hier.


Waarom fertigatie maatwerk is

Het optimaliseren van zowel de vochtvoorziening als de bemesting vormt de belangrijkste uitdaging wanneer het gaat om fertigatie. In dit artikel wordt uitgelegd waarom fertigatie maatwerk is. Zo wordt er onder andere uitgelegd hoe u kunt sturen met enkelvoudige meststoffen.


Video: Martin Tolhoek – Aandacht voor fertigatie tijdens de bloei

De bloeiperiode vraagt veel energie van de boom. Met fertigatie kunnen we hier extra aandacht aan geven. Als u er nu voor zorgt dat de boom kan beschikken over voldoende voedingsstoffen, heeft dit een gunstig effect op de zetting en de latere vruchtkwaliteit. Bekijk het filmpje waarin Martin Tolhoek uitleg geeft.


Water en voeding op maat

Wanneer het gewas als gevolg van droogte te weinig vocht opneemt, heeft dit automatisch een negatieve invloed op de opname van nutriënten vanuit de bodem. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en de opbrengst. Omdat we meer te maken krijgen met warme, droge zomers, groeit de noodzaak voor verdere optimalisatie van zowel de vochtvoorziening als de bemesting. Met de toepassing van fertigatie, kunt u hierop inspelen. Lees het artikel Water en voeding op maat.


De beschikbaarheid van zoet water

Op bedrijfsniveau zijn er grote verschillen als het gaat om de mogelijkheden voor de aanvoer van zoet water. Lees hier het artikel over de beschikbaarheid van zoet water


Het belang van water en voeding

Lees hier het artikel over het belang van water en voeding wat in vakblad Fruitteelt verschenen is.


Resultaten fertigatieproef

In 2019 hebben wij een fertigatieproef opgezet om te zien wat de meerwaarde is van fertigatie ten opzichte van irrigatie, waarbij ook gekeken wordt naar de werkwijze van de teler in de praktijk. Bekijk de uitgebreide resultaten van de fertigatieproef


Video: Martin Tolhoek – Teelttip Fertigatie

Bekijk de Teelttip fertigatie in de periode van bloei en celdeling


Zoetwatervoorziening

Een land vol rivieren, sloten, kanalen en kikkers. En dan een probleem met de beschikbaarheid van zoet water? Nederland heeft een lange en ijzersterkte reputatie op het gebied van waterafvoer. Maar op het gebied van zoetwatervoorziening (de andere kant van de medaille) valt nog veel te ontwikkelen. Lees het ViP artikel eerst water, de rest komt later!


Reinigen fertigatiesysteem

Vaak is er anorganische (zouten) en organische (groene aanslag) verontreiniging in de fertigatieleidingen aanwezig. Wat is het moment om het fertigatiesysteem inclusief de druppelslangen te reinigen en af te tappen? Lees ons advies over het reinigen van het fertigatiesysteem.


Vragen en advies

Heeft u vragen over fertigatie of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze fruitteeltspecialisten of vul onderstaand formulier in.