Fruitgids – Additieven

U bent hier: Home > Fruitteelt > Fruitgids – Additieven


Als er gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet, moet dit zodanig gebeuren dat er een optimaal effect wordt gerealiseerd. Dit kan onder andere door het beïnvloeden van bepaalde eigenschappen van de spuitvloeistof door de inzet van additieven. Denk hierbij aan uitvloeiers, hechters, anti schuim en additieven voor de regulatie van de pH. De vraag wanneer het zinvol is om een additief toe te voegen hangt af van de eigenschappen en het werkingsmechanisme van de betreffende gewasbeschermingsmiddelen.

Productnaam Toelatings-nummer Dosering Max. aantal toepassingen Werkzame stof Bijzonderheden
Uitvloeiers
ProNet-Alfa 14296 N 0,10-0,50% n.v.t. Melk-eiwitten Zacht voor het gewas en na opening beperkt houdbaar.
Maak aangebroken verpakkingen op tijdens het seizoen.
Zipper 14684 N 0,01-0,10% n.v.t. Organisch gemodificeerde trisiloxaan Versnelt en verhoogt de opname, betere verdeling. Kans op schuimvorming. In de gevoelige periode (bloei tot 6 weken erna) niet meer dan 100 ml in 400 ltr water/ha (appel) en 100 ml in 200 ltr water/ha (peer). Niet toepassen in combinatie met kaliumnitraat!
Agral Gold 14658 N Max 125 ml/ha/ toepassing n.v.t. Sulfosuccinaat Aniogene uitvloeier. Zorgt voor betere verdeling en bevochtiging op met name gladde, wasachtige bast en/of bladeren.
Hechters
Agro-Vital Guard 14385 N 0,10% (100 ml/ 100 ltr water) n.v.t. Organische polymeren Niet mengen met middelen op basis van Pirimicarb (o.a. Pirimor) in verband met een verminderde werking van het middel. Guard versnelt de regenvastheid, houdt het middel op zijn plaats, beschermd tegen UV afbraak en beschermd tegen verdampingsverlies. Agro-Vital Guard dient als laatst aan de spuitvloeistof te worden toegevoegd.
Opslag bij een minimale temperatuur van + 5oC.
Toevoegingsstoffen
Squall 14341 N 0,50% n.v.t. Alcoholen en ethoxylaten Als laatste toevoegen aan de spuitvloeistof. Squall heeft zowel een hechtende als een uitvloeiende werking. Verbeterd het effect van met name fungiciden doordat deze beter op het gewas blijven zitten.