Fruitgids – Biologische fruitteelt

U bent hier: Home > Fruitteelt > Fruitgids – Biologische fruitteelt


Steeds meer fruitbedrijven schakelen over van de gangbare teelt naar de biologische teelt van pitfruit. Deze ontwikkeling zorgt voor een groeiende vraag naar middelen en meststoffen welke kunnen worden ingezet. Op de Skal inputlijst wordt vermeld welke producten mogen worden ingezet binnen de biologische teelt. Vanuit onze kennis en ervaring leveren wij een actieve bijdrage aan verdere uitbreiding van deze lijst. Dit met als doel om binnen de biologische teelt een effectief pakket aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te krijgen en te houden.

Voordat een meststof of een gewasbeschermingsmiddel in de Skal inputlijst wordt opgenomen, wordt deze beoordeeld door FiBL-Zwitserland. Deze organisatie heeft jarenlange ervaring met het beoordelen van ‘inputs’ voor de biologische sector. Vanwege de steeds strenger wordende wet- en regelgeving rondom chemische middelen, zal de inzet van bijvoorbeeld groene gewasbeschermingsmiddelen ook binnen de gangbare teelt een steeds grotere rol gaan spelen. Op dit gebied kunnen de gangbare fruitteelt en de biologische fruitteelt elkaar versterken.

In onderstaande tabel wordt weergegeven welke middelen volgens de Skal inputlijst mogen worden ingezet binnen de biologische teelt van appels en peren met de bijbehorende plaag. Neccal, Duathlon en Powerleaf Borium worden op de Skal inputlijst vermeld als gecertificeerde meststoffen. Neccal wordt vermeld als gecertificeerde basisstof op basis van calciumhydroxide.

Naam middel Plaag
Atilla Perenbladvlo
Blossom Protect (incl. Buffer Protect) Bacterievuur/bewaarschimmels
Carpovirusine Evo 2 / Madex Top Fruitmot
Flipper Plus Diverse insecten
Isomate CLR Fruitmot
Isomate OFM rosso flex Pruimenmot
Karma Schurft
Kumulus S / Thiovit Jet Schurft/meeldauw
NeemAzal Luizen
Neccal-24 Nectria/vruchtboomkanker na-oogst
Nexy Bewaarschimmels
Serenade SC Bacterievuur/bewaarschimmels
Vacciplant Bacterievuur/bewaarschimmels
Vitisan Schurft
XenTari WG / Dipel DF Rupsen