Om de perenbladvlo ook in de toekomst beter beheersbaar te kunnen houden, wordt het steeds belangrijker om volgens een systeemaanpak te werk te gaan. Deze methode is in belangrijke mate gericht op het creëren en behouden van een natuurlijk evenwicht tussen de perenbladvlo en zijn natuurlijke vijanden. Binnen deze aanpak zijn er tal van mogelijkheden om deze balans op een positieve manier te beïnvloeden. Zowel het minder aantrekkelijk maken van het gewas als het stimuleren van de populatie van diverse natuurlijke vijanden vormen hierbij belangrijke speerpunten.
De meeste bespuitingen die een fruitteler in het seizoen uitvoert, zijn gericht op het voorkomen of bestrijden van verschillende schimmelziektes. Eén van de belangrijkste schimmelziektes is schurft. Dit is al een heel oude ziekte. Zelfs in boeken van meer dan honderd jaar oud wordt schurft al genoemd als één van de hoofdplagen in de appel- en perenteelt. Dankzij alle informatie die door jarenlang onderzoek is opgedaan, is er van weinig ziektes zo veel bekend als van schurft. Het blijft belangrijk om in het seizoen deze informatie paraat te hebben bij…
Meeldauw, we kennen het allemaal. Maar wat gebeurt er bij een infectie? En wat kunnen we er tegen doen?
Er zijn twee soorten meeldauw; echte en valse. In appels en peren hebben we te maken met ‘echte’ (Podosphaera leucotricha). Er is veel verschil in gevoeligheid per ras. Bijna al onze huidige appelrassen zijn gevoelig voor deze ziekte. In peren is Doyenné du Comice het ras wat als zeer gevoelig bekend staat. Maar ook een aantal nieuwe perenrassen zoals onder andere Migo en Sweet Sensation zijn vatbaar voor deze…
Sinds het begin van de 21e eeuw hebben we in Nederland te maken met de ziekte Stemphylium, ook wel zwartvruchtrot genoemd. Zwartvruchtrot wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral Nederlands belangrijkste perenras Conference is er gevoelig voor. In Zuid-Europa komt deze ziekte al langer voor in de perenteelt. Op dit moment is er nog vrij weinig bekend over zwartvruchtrot.