Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 11-05-2022

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappels – onkruidbestrijding

Nadat er bodemherbiciden zijn toegepast, kan het soms zo zijn dat sommige onkruiden niet zijn bestreden, of door het droge weer toch zijn ontkiemd. Om deze onkruiden toch te bestrijden zijn er twee opties, namelijk voor- en na-opkomst. Het advies:

Net voor opkomst per ha

Quickdown  0,30 - 0,40 ltr/ha  + 
Olie  1,00 ltr/ha  om bovenstaande onkruiden af te branden

Na opkomst per ha
Sencor tolerant:

Sencor 0,10 ltr/ha  + 
Basagran 0,20 ltr/ha  + 
Promotor  0,30 ltr/ha

of

Arcade 1,00 ltr/ha  (Boxer en Sencor) +
Promotor 0,30 ltr/ha  (dit mag uiterlijk tot rond opkomst worden gespoten)

Niet Sencor tolerant:

Boxer 0,50 - 1,00 ltr/ha  + 
Basagran 0,10 - 0,15 ltr/ha  + 
Titus 30 - 35 gr/ha  + 
Promotor 0,30 ltr/ha

Let op:

Sencor werkt bij donker weer, Basagran bij zonnig weer.
Boxer alleen toepassen tot uiterlijk rond opkomst
Spuit bij zo min mogelijk wind
Spuit u met een wing sprayer o.i.d., dan 10% minder doseren
Gebruik voldoende water

Granen T2 en wortelonkruiden

De granen zijn de laatste weken flink gegroeid. Op verschillende percelen zien we het vlagblad al verschijnen. Toch is de oogst nog een heel aantal weken verwijderd. Het gezond houden van het vlagblad is dan ook essentieel. De schimmelbestrijding kan toegepast worden als 10-15% van de aren zichtbaar zijn. Wilt u het gewas extra beschermen tegen aar fusarium? dan kunt u een 3e schimmelbestrijding uitvoeren door een driekwart dosering toe te passen als het vlagblad volledig uit is. Na 3 weken kan deze dan worden aangevuld.

Graanhaantjes worden er op dit moment nog niet gevonden. Komt u op uw perceel wel graanhaantjes tegen en wilt u ze bestrijden? U kun een pyrethroïde toevoegen aan de schimmelbestrijding, eventuele kniptorren worden dan ook bestreden.

Advies:

Priaxor Duo  1,00 ltr/ha Priaxor   + 1,00 ltr/ha Revystar 
of
Ascra Xpro 1,10 ltr/ha

Evt. toevoegen:

Sumicidin Super 0,20 ltr/ha

.

Wortelonkruid

In granen is er een goede mogelijkheid om de wortelonkruiden te bestrijden. Gezien de droge omstandigheden zullen de middelen een mindere werking hebben. Overleg met uw teeltadviseur wat voor uw perceel de beste aanpak is. Onder de huidige omstandigheden zal de onderstaande combinatie de beste werking geven.

Omnera  1,00 ltr/ha
Mcpa  2,00 ltr/ha

Echter zal dit niet alle lastige onkruiden aanpakken. Zie in de onderstaande tabel de beste middelen voor lastige wortelonkruiden.  De onderstaande tabel geeft een aantal combinaties weer van middelen en de werking.

Belangrijk bij het bestrijden van wortelonkruid:

Gebruik voldoende water om goed onderin het gewas te komen.
Maak gebruik van een grove druppel om een goede indringing te krijgen, kies bij voorbaat voor een 04 dop of grover.
Groeizame omstandigheden met een hoge RV zijn belangrijk voor een geslaagde bespuiting.
MCPA mag toegepast worden tot 1 week voordat de aar in de tarwe verschijnt.
Heermoes bestrijden is zeer lastig, meerder malen MCPA spuiten is een van de weinige bestrijdingsmogelijkheden.
Starane top en Primstar mogen tot het vlagblad worden gespoten.

Suikerbieten

Sinds ons vorige verstuurde akkerbouwbericht is er helaas nog weinig veranderd aan de omstandigheden rondom de suikerbieten. Wel worden op steeds meer percelen groene luizen waargenomen. Verder ontwikkelen de bieten zich tot steeds grotere planten. Voor het toepassen van een langwerkende bodemherbicide zoals Dual Gold, is het aan de ene kant belangrijk dat er voldoende vocht is om te kunnen werken. Aan de andere kant is het ook belangrijk om de grond goed te kunnen raken. Omdat verschillende percelen flink doorgroeien, wordt het daar nu, ondanks de droogte, toch tijd om Dual Gold te spuiten, zodat er niet teveel ‘parapluwerking’ van de bieten optreedt.

Advies:

Nymeo/Goltix  0,75 - 1,00 ltr/ha  +
Powertwin  0,75 - 1,00 ltr/ha  + 
Astuss olie  0,75 - 1,00 ltr/ha

Evt. toevoegen:

Safari  10 - 15 gr/ha  of
Safari Duo Active  100 gr/ha  of
Centium  20 - 60 ml/ha  (afhankelijk van stadium biet)

Evt. toevoegen als bodemherbicide:

Dual Gold 0,50 ltr/ha

Advies bij overschrijding schadedrempel luizen:

Teppeki  140 gr/ha  (kan gecombineerd worden met onkruidbestrijding)

.

Als de bieten door de droogte en de afgeharde omstandigheden moeilijk groeien, kan er met een bladmeststof voor gezorgd worden dat de plant wat minder stress heeft, en zich wat makkelijker ontwikkelt. Hiervoor kan Stimuplant Multimix worden toegevoegd aan de bespuiting. Hiermee krijgt de plant een mix van sporenelementen en zeewierextract binnen, waarmee de plant wat beter door de stressvolle omstandigheden heen komt. Het beste is wel om dit toe te passen vanaf het 6-8 blad stadium, omdat er anders nog erg weinig blad is wat de bladmeststof op kan nemen.

Advies per ha:

Stimuplant Multimix   2,00 ltr/ha

Aanvullende stikstofgift in wintergranen en graszaad

Ondanks het droge voorjaar zien we dat de ontwikkeling van de wintertarwe, onder invloed van veel zonuren, toch doorgaat. Zeker nu de laatste week de temperaturen stijgen. Veel vroege percelen hebben de 2e groeiregulatie al ruimschoots achter de rug. Als deze ontwikkeling doorzet, zullen vanaf heden - begin juni op de eerste de aren doorkomen. Dat betekent dat de komende weken de tijd is aangebroken voor de laatste stikstofgift in wintertarwe.

Daar waar we dit voorjaar te maken hebben gehad met droge omstandigheden en daardoor de (na)werking van (organische) meststoffen minder is, zien we dit jaar veel percelen die achterblijven in groei.

De stikstofgebruiksnorm voor wintertarwe op klei is 245 kg N. Wanneer u gebruik kunt maken van “stikstofdifferentiatie” krijgt u nog 15 kg N per ha extra. Bereken uw totale stikstofgift en benut de komende periode om uw stikstofgift aan te vullen.

Tarwemarkt
Vanwege de hoge graanprijzen voor de nieuwe oogst kan een tekort aan stikstof u al snel veel geld kosten. Zorg daarom voor een voldoende aanbod van stikstof ook onder droge omstandigheden.
Ook al is de huidige KAS 27% prijs hoog, zorg ervoor dat er nu een minimaal 200 – 225 kg (werkzame) N  op de tarwe ligt.

Aanvullende stikstofgift in graszaad
Ook in graszaad is de (na)werking van (organische) meststoffen trager door het droge weer van de afgelopen periode. Wanneer een aanvullende stikstofgift nodig is kan dit prima gecombineerd worden met een schimmelbestrijding.

Laatste (3e) stikstofgift in wintertarwe en aanvullende stikstofgift in graszaad met Powerleaf Stikstof Plus
Heeft u twijfels of er voldoende stikstof aanwezig is voor het gewas of over de (na)werking van (organische) meststoffen? dan kunt u uw gewas extra ondersteunen in de groei door het inzetten van een bladmeststof. Bij stikstofbemesting via het blad wordt een kleine hoeveelheid stikstof uiterst efficiënt door de plant benut. Hierdoor kunt u stikstofruimte besparen voor andere toepassingen op uw bedrijf zoals bijvoorbeeld: de vertering van stro of extra aanwending van organische meststoffen voor uw aanvoer van organische stof.

Powerleaf Stikstof Plus is een bijzondere bladmeststof die zicht onderscheidt door de volgende eigenschappen:

Bevat zowel ureum als ureumformaldehyde. Ureum heeft een snelle aanvangswerking en wordt direct opgenomen. Ureumformaldehyde komt langzaam vrij en heeft een duurwerking, beide stikstofvormen zijn zeer veilig voor het gewas.
Bevat vrij beschikbare aminozuren. Aminozuren zijn  bouwstenen voor eiwitten en eiwitten zijn van cruciaal belang bij de aanmaak en opbouw van cellen ( =groei ) Deze aminozuren kan een plant direct gebruiken en zorgen zo voor een constante groei.
Bevat lignosulfonaten. Lignosulfonaten hebben een aantal eigenschappen:
- Ze zorgen voor een goede uitvloeiing over het blad, waardoor de kans op verbranding klein is en de opname wordt verbetert
- Hebben een chelaterende werking die zorgt voor een geleidelijke beschikbaarheid van stikstof en dat de opname minder afhankelijk wordt van vocht bij droge en schrale omstandigheden
Bevat naast stikstof ook magnesium en zwavel

.

Advies wintergranen:

Wanneer u Powerleaf Stikstof Plus wilt toevoegen aan de wortelonkruidbestrijding of afrijpingsziektebespuiting:

10 – 15 ltr/ha

Bij een solotoepassing op het vlagblad:

20 ltr/ha

.

Tweede bespuiting:
Gezien de huidige tarwemarkt en bij aanhoudend droog weer, kan het dit jaar rendabel zijn om een 2e bespuiting uit te voeren. Zeker als u ziet dat uw gewas een stikstoftekort heeft. Doe dit dan wanneer 80 % van de aren zichtbaar zijn, maar voor de bloei:

20 ltr/ha

 

Advies graszaad:

20-40 ltr/ha in een solotoepassing of toegevoegd aan een schimmelbestrijding

 

Powerleaf Stikstof Plus bevat:

300 gr/ltr N ( 67% ureum stikstof, 33% ureum formaldehyde slow release stikstof )
33 gr/ltr MgO
68 gr/ltr So3
65 gr/ltr Aminozuren + Lignosulfonaten

 

LET OP!

Als gevolg van de droge weersverwachting is de vraag maar Powerleaf Stikstof Plus enorm. Dit betekent dat we helaas niet aan de grote vraag kunnen voldoen. Als goed alternatief produceren we Powerleaf Trio Plus..

Advies in een solobespuiting:

50 ltr/ha in het vlagbladstadium

.

In de huidige KAS- en graanmarkt zien we dit als de vervanging van 100 kg KAS per ha. In een combinatiebespuiting voor de afrijpingsziekten is ons advies:

25 ltr/ha (dit om verbrande vlagbladpuntjes te voorkomen).

 

https://youtu.be/PWBTPuH8ppg

Fosfaat (blad) bemesting in aardappelen

Door een vroege start van het voorjaar zijn de (poot) aardappelen nu nagenoeg gepoot. De vroegste percelen die begin maart zijn gepoot, laten nu een mooie opkomst zien. Gezien de veelal droge omstandigheden, de vaak niet optimale structuur en de afnemende vochtvoorziening kan de fosfaatopname weleens lager zijn dan we inschatten. Daarnaast zal het de plant extra energie kosten om stolonen aan te leggen en daarmee voldoende knollen.  Een voldoende hoeveelheid beschikbaar fosfaat, juist in de eerste 60 dagen vanaf opkomst, is cruciaal. Dat is de periode dat al 75% van de totale behoefte aan fosfaat door de aardappel wordt opgenomen. (zie de grafiek)

Afhankelijk van de fosfaattoestand van de bodem, de hoeveelheid vers fosfaat die is toegediend, toediening in de rij of breedwerpig, omstandigheden tijdens de knolzetting (temperatuur, vocht, structuur) en ras is het verstandig om te overwegen een aanvullende fosfaatbemesting te geven via het blad met Powerleaf Fosfaat. Hierdoor zorgt u ervoor dat de plant over voldoende fosfaat blijft beschikken. Zodat de stoloonvorming en de knolzetting optimaal kan plaatsvinden.

Powerleaf fosfaat bevat:

Fosfaat 440 gr/ltr
Kali 76 gr/ltr
Magnesium 100 gr/ltr

.

Advies:

5,00 ltr/ha, 2 x toepassen met een interval van 7 dagen.

Toepassen vanaf het haakjesstadium (stoloonvorming, zie foto)

.

Samengevat

Wanneer u te maken heeft met een of meerdere van onderstaande factoren kan de inzet van Powerleaf Fosfaat rendabel zijn

Lage Fosfaat toestand van u bodem (P-PAE en P-AL)
Moeilijk zettende rassen (o.a. Agria, Innovator, Markies)
Beperking in de vochtvoorziening bij stoloonvorming en rond de knolzettingsperiode
Vroeg hoge temperaturen

 

https://youtu.be/JH0fyZg8Ouo

Video: Structuurverbetering met gips

Christiaan Maljaars vertelt over de toepassing van gips. Hiermee wordt de structuur verbeterd op een slecht bewerkbaar perceel. Een deel van het perceel is geploegd en op een ander deel is niet kerende grondbewerking toegepast. Christiaan laat in deze video het verschil zien.

https://youtu.be/tiuJPv28MgI

Op deze pagina vindt u meer informatie over de bodem.

Emballage retour

Graag attenderen wij u op de spelregels voor het retour geven van emballage. Op onze website vindt u onder ‘Diensten’ in het menu altijd een up-to-date overzicht van de emballage, waarop wij statiegeld heffen. Wanneer u emballage bij ons inlevert, ontvangt u hiervoor statiegeld retour. Vanzelfsprekend keren wij alleen statiegeld uit als de emballage voldoet aan de in het emballageoverzicht gestelde voorwaarden.

Wilt u emballage retourneren? Meld dit dan aan via Mijn Iperen. Maakt u nog geen gebruik van Mijn Iperen, meld uw emballage dan aan via: 0186-578886 of verkoop@iperen.com. Wij halen het dan bij u op.

Bedankt voor uw medewerking.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden