Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 03-08-2022

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Graan - onkruidbestrijding tijdelijk onbeteeld land

Het bestrijden van wortelonkruid is tijdens de teelt vaak lastig. Nu het graan op de meeste plaatsen van het land af is, kan er goed een bespuiting worden uitgevoerd. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar. In onderstaande tabel staat per middel de werking tegen diverse onkruiden beschreven. Houd er wel rekening mee dat een aantal van deze toepassingen voor 1 september moeten worden uitgevoerd.

Op grasgroenbemesters en graszaad mogen Primus en/of Starane worden toegepast. Dit betekent dat we ook in een grasgroenbemester wortelonkruiden (haagwinde, veenwortel) ideaal kunnen bestrijden.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

MCPA is niet toegelaten in grasgroenbemester
Primus (max. 99 ml/ha) en Primstar (max. 1,00 ltr/ha) zijn toegestaan in grasgroenbemester en niet in tarwestoppel
2,4-D Amine vanaf 1 september tot en met 29 februari niet gebruiken op groenbemesters en onbeteeld bloembollenland. Deze beperking geldt niet op tijdelijk onbeteeld land (= stoppel). Dosering max. 2,00 ltr/ha.

Denk bij het toepassen aan:

De onkruiden dienen voldoende bladmassa te hebben en goed aan de groei te zijn om voldoende middel op te nemen
Spuit bij groeizaam weer in een periode met voldoende luchtvochtigheid
Spuit groeistoffen altijd met voldoende water: 300 tot 400 ltr/ha
Spuit glyfosaat met niet te veel water; minimaal 1,00 ltr/ha glyfosaat op 100 ltr/ha water
Voeg bij de toepassing van glyfosaat houdende producten altijd 1% X-Change toe. Dit werkt als ontharding van het water waardoor de glyfosaat optimaal werkzaam is.

Tips om de bodem te verbeteren

Na de oogst van het graan is er ook de gelegenheid om extra aandacht te geven aan het verbeteren van de bodem. Wij geven u graag tips om het organische stofgehalte na de oogst te verbeteren.

Pootaardappelen - loofdoding

De eerste percelen pootgoed zijn aan de maat en toe aan de eerste loofdoding. Veel andere percelen zullen snel volgen. Overweeg goed of u het gewas wilt klappen. Kiest u alleen voor een volveldsbespuiting, houd er dan rekening mee dat het pootgoed nog een periode zal doorgroeien.

De beste strategie om een groen, goed groeiend gewas pootgoed dood te krijgen is als volgt, tussen iedere stap zal 5-7 dagen zitten, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Volvelds spuiten met 350-400 ltr water en een fijne druppel indien mogelijk met:

Quickdown 0,80 ltr/ha
+
Olie 850 of Tipo Olie 2,00 – 3,00 ltr/ha
+
Ranman Top 0,50 ltr/ha
Na 7-10 dagen:
Spotlight Plus 1,00 ltr/ha
+
Eventueel bij knolphytophora gevoelige rassen:
Ranman Top 0,50 ltr/ha

Tips:

Begin tijdig met bemonsteren van het pootgoed en calculeer 5-7 dagen nagroei in, in het loofdodingsmoment
Pas middelen als Quickdown en Spotlight altijd in de ochtend toe, zodra het gewas een klein beetje opdroogt. Beide middelen werken op de fotosynthese van de plant. Bij gebrek aan zonlicht zullen ze dan ook een beperkte werking geven
Gebruik voldoende water en zorg voor een goede bedekking van het gewas voor een optimaal resultaat
Klap het gewas niet te kort, zorg voor voldoende stengellengte: ongeveer 10-15 cm. Hierdoor kan er ook voldoende Spotlight op het gewas komen
Let op voor drift of overwaaien als er aangrenzend een boomgaard aan het perceel is

Contactmiddel

Quickdown is een contactmiddel. Ook kleine hoeveelheden middel kunnen contactschade veroorzaken. Voorkom daarom drift naar gewassen of naburige percelen. Ook een zorgvuldige reiniging van de tank verdient aandacht. Laat een tank niet overstaan en voorkom dat er vloeistof in de spuit achterblijft.

Advies Tankreiniging

Spuitapparatuur na gebruik eerst goed schoonmaken en spoelen met water. Vervolgens spuitapparatuur zorgvuldig reinigen met een specifiek reinigingsmiddel zoals onder andere Primaclean of All Clear Extra. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel op.

Uiendag Colijnsplaat

Tijdens de landelijke Uiendag heten wij u van harte welkom in onze stand op de infomarkt. Volgt u één van de proefveldexcursies, kom dan langs onze fertigatieproef. Let op; alleen via rondleiding 2 en 3 komt u langs onze proef. De objecten liggen er heel mooi bij en onze specialisten vertellen u er graag over. Ook in de stand bent u welkom om bij te praten met onze akkerbouwadviseurs. Zien we u daar?

Kijk voor meer informatie op www.uinovatie.nl

Aardappeldemodag

Van Iperen, de specialist voor uw aardappelteelt

Van Iperen heeft al veel innovaties in de aardappelteelt succesvol in gang gezet. Onder andere rijenbemesting met startfosfaten, bladbemesting en biostimulanten. In de transitie naar minder chemische middelen blijven we innoveren. In de teelt gaan precisielandbouw en fertigatie daarbij helpen en na de oogst is de nieuwe manier van kiemremming daar een mooi voorbeeld van. In onze stand (118) worden verschillende presentaties gegeven over deze onderwerpen.

 

11:00 uur Precisieteelt Plus; In de juiste maat het beste resultaat

Het Precisieteelt Plus concept is al een aantal jaren dé aangewezen tool om in de aardappelteelt in te spelen op variatie in de bodem. Wilt u ook graag een uniforme maat met daarbij in tonnen ook een goed resultaat? Kom naar de stand en ontdek onze aanpak.

13:00 uur Fertigatie; Water en voeding, de druppel naar succes

Door onze kennis uit de sectoren tuinbouw, akkerbouw en fruitteelt te bundelen, is vijf jaar geleden een opstart gemaakt met fertigatie in de akkerbouw. Op het proefveld van de Aardappeldemodag ligt een proef met fertigatie in aardappelen, onze bemestingsspecialisten nemen u mee in de het doseren van water en meststoffen via druppelslangen en het resultaat daarvan.

15:00 uur Kiemremming; ons specialisme geeft rust

Na het wegvallen van Chloor IPC moest er snel geschakeld worden. Nieuwe producten zijn uitgetest en met goede begeleiding succesvol ingezet. Onze bewaarspecialisten en het zeer vakkundig uitvoeren van de kiemremming zijn de basis van het succes. Dit geeft rust in de bewaring en rust bij de teler. Ontdek onze aanpak in de stand.

 

Registeren verplicht

Bezoekers moeten zich bij bezoek aan de Aardappeldemodag vooraf registreren. Via deze link  kunt u een entreeticket aanvragen. U kunt dan meteen aangeven welke lezing(en) u wilt volgen.

Wij zien u graag in stand 118!



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden