Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 24-05-2023

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Teeltadvies 24 mei

Deze week in het teeltadvies: luizen in de bieten en problemen met de larven van de uien- en bonenvlieg, inclusief een video over de inzet van aaltjes.

Bieten - luizen

Op veel bietenpercelen komen luizen voor. Vooral groene bladluizen vormen in de bieten een risico doordat ze vergelingsvirus over kunnen brengen. In de jonge stadia van de bietenplant is de schadedrempel voor groene luizen bepaald op twee groene luizen per 10 planten. Wanneer deze drempel overschreden wordt, is het verstandig om de luizen te bestrijden.

Voor de bestrijding van de luizen in bieten wordt afgeraden om pyrethroïden zoals als Decis, Sumicidin of Karate Zeon te gebruiken, omdat deze de natuurlijke vijanden van de luizen ook bestrijden. De middelen die op dit moment beschikbaar zijn voor de bestrijding van luizen zijn Batavia (2x/ teelt), Pirimor (2x/teelt) en Teppeki (1x/teelt). Teppeki en Batavia werken vooral systemisch en moeten worden opgenomen door de plant. Pirimor werkt voornamelijk door dampwerking. Voor elk middel zijn de ideale spuitomstandigheden anders. Omdat het aantal beschikbare toepassingen beperkt is, is het belangrijk om per perceel te controleren op de aanwezigheid van groene bladluizen, en bij overschrijding van de schadedrempel een bespuiting uit te voeren met Pirimor 0,40 kg/ha of Teppeki 140 gr/ha of Batavia 0,45 ltr/ha + Astuss 0,75 – 1,00 ltr/ha. Overleg de keuze voor het luizenmiddel met uw adviseur, omdat op dit moment de omstandigheden en gewasstand op elk perceel anders zijn..


Uien – bonenvlieg en uienvlieg

Op verschillende plekken werd afgelopen week in jonge zaaiuien schade waargenomen die veroorzaakt wordt door larven. Dit kunnen larven zijn van de bonenvlieg of de uienvlieg. Deze larven eten de jonge uienpijpjes van binnenuit op en kunnen voor grote schade in het perceel zorgen door plantwegval. Zeker in het jonge stadium zijn de uien erg kwetsbaar. Schade door uienvlieg en bonenvlieg is moeilijk aan te pakken. Wel is er een aantal mogelijkheden om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Op het moment dat de vliegen hun eitjes komen leggen, is er een mogelijkheid om de volwassen vliegen te bestrijden met een pyrethroïde, zoals Decis, Karate Zeon of Sumicidin. Het nadeel van deze toepassing is dat dit vrijwel alleen op het moment van spuiten werkt, en geen duurwerking heeft. Verder kan een toepassing van pyrethroïden ervoor zorgen dat er later in de teelt een hogere trips druk is, omdat pyrethroïden een negatief effect hebben op de natuurlijke vijanden van trips.

Benevia is een systemisch middel met een werking op uienvlieg. Dit middel wordt in de uienplant opgenomen, en zorgt zo van binnenuit voor een bescherming tegen uienvlieg. Dit middel pakt alleen de insecten aan die de plant beschadigen, waardoor natuurlijke vijanden van de trips veel beter in stand kunnen blijven. Tegen uienvlieg of bonenvlieg kan een bespuiting worden uitgevoerd met Benevia 0,75 ltr/ha.

Biologische aanpak
De larven van de uien- en bonenvlieg kunnen ook op een biologische manier bestreden worden. Hierbij worden aaltjes over het gewas gespoten die de larven van de uien- of bonenvlieg van binnenuit parasiteren. Het voordeel van deze aaltjes is dat deze actief de larven van bonen- en uienvlieg binnendringen. Bij een toepassing met aaltjes is het wel belangrijk om aan de voorwaarden qua spuittechniek die op het etiket worden genoemd te voldoen. Tegen bonen- en uienvlieg wordt een dosering van 3 miljard nematoden per hectare geadviseerd. Wanneer gekozen wordt voor aaltjes is het belangrijk dat de aaltjes in een omgeving komen die vochtig genoeg is om zich in te kunnen bewegen. Daarom wordt aangeraden om bij toepassing van aaltjes ook altijd te zorgen dat de grond voldoende vochtig is door, zo mogelijk, het perceel te beregenen. Producten die gebruikt kunnen worden om insect parasitaire aaltjes te spuiten zijn bijvoorbeeld Nemasys F of Capirel.

Productmanager Koos Arens vertelt samen met akkerbouwer Marcel van Hal over de inzet van aaltjes en hoe deze toegepast worden om uien- en bonenvlieg tegen te gaan.

https://youtu.be/ImOe9BB-4wE

 

Mijn Iperen TIP - BOS Akkerbouw

Een beslissingsondersteunend systeem (BOS) is een rekenprogramma dat is gebaseerd op actuele invloeden, het helpt u de juiste keuzes te maken met betrekking tot gewasbescherming of bemesting.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de actuele situatie in de teelt? Dan biedt informatie vanuit een BOS goede inzichten. Op dit moment is er een BOS beschikbaar voor zowel aardappelen als uien, via de web- en appversie van Mijn Iperen.

De grafieken die u ziet, geven de situatie weer van 3 dagen eerder en 3 dagen vooruit (totaal 7 dagen). Afhankelijk van uw spuitschema kunt u zo inschatten of uw gewas nog beschermd is of dat u een bespuiting uit moet voeren.

Bovenin kunt u de regio (locatie) aangeven, daarnaast kunt u het gewas selecteren.

Aardappelen

Voor aardappelen is een grafiek beschikbaar voor Phytophthora waarin de sporendruk en de infectiekans van Phytophthora weergegeven wordt.

De sporendruk is een maat van de hoeveelheid sporen die zich in de lucht bevind
Een infectiekans van boven de 25 geeft een kritische dag voor infectie. Afhankelijk van uw spuitschema kunt u inschatten of uw gewas nog beschermd is of dat u weer een bespuiting uit moet voeren

Uien

Voor uien zijn grafieken beschikbaar voor Valse Meeldauw, Bladvlekkenziekte en Stemphylium.

Voor Valse Meeldauw ziet u de ziekte index. Dagen waarop de waarde groter is dan nul worden als gevaarlijk beschouwd. Afhankelijk van uw spuitschema kunt u inschatten of uw gewas nog beschermd is of dat u weer een bespuiting uit moet voeren
Voor Stemphylium ziet u de ziektedruk en infectiekans. Ziektedruk geeft de maat van de druk van Stemphylium aan en de infectiekans geeft aan hoe gevaarlijk het weer is voor een infectie
Voor bladvlekkenziekte (Botrytis) ziet u de dagelijkse ontwikkeling (DSI) en de CDSI. De CDSI is de optelling van de DSI. Zodra de CDSI boven de 40 komt, betekent dit dat u moet starten met het gewas te beschermen tegen bladvlekkenziekte. Deze optelling is gerekend met als opkomstdatum 1 april. Is de opkomstdatum later, dan betekent dit dat u ook later kunt starten met de bescherming tegen bladvlekkenziekte. Naast de DSI en CDSi ziet u een grafiek waarin de SIV = infectiekans voor bladvlekkenziekte wordt weergegeven. Deze waarde helpt u om uw vervolgbespuitingen te plannen. Wanneer deze waarde boven de 60 ( 1e jrs plantuien, zilveruien ) of 80 ( zaaiuien, 2e jrs plantuien ) is moet uw gewas beschermd zijn. Is de werkingsduur van het middel afgelopen betekent dit dat u een volgende bespuiting moet uitvoeren.

Naast deze gegevens zijn ook de weersomstandigheden en spuitcondities vermeld.

Wilt u ook toegang tot het gemak van Mijn Iperen? 

Dan heeft u twee opties:

Download Mijn Iperen 2 via de Apple App Store of Google Play en vraag via de app een account aan, of
Ga naar Mijn Iperen web en vraag een account aan

Met slechts één account krijgt u toegang tot Mijn Iperen app en Mijn Iperen web.

Meer informatie? Lees dan onze Flyer.

Bedrijf Witkop gooit het roer om in de uienteelt

Weersextremen en ziektes maken het de uienteelt lastig. Telers zien lijdzaam toe hoe opbrengst en kwaliteit langzaam afnemen. Reden voor akkerbouw- en loonbedrijf Witkop uit Swifterbant (FL) om het roer rigoureus om te gooien. De zaaiuien zijn op ruggen gezaaid. Water en bemesting worden via een druppelslang toegediend.

Toby Witkop: 'Sinds het teelt­advies op ons bedrijf door Van Iperen wordt gedaan, hebben we kennisgemaakt met druppelirrigatie en fertigatie, waar dit bedrijf veel ervaring mee heeft. Daarom hebben we de keus gemaakt om deze technieken te combineren.'

Niels van der Boom, journalist voor vakblad Akkerwijzer schreef dit artikel. U moet ingelogd zijn om het te kunnen lezen.

Tijdens Proef de dag in de regio zijn we te gast bij loonbedrijf Witkop. U heeft hier de mogelijkheid om vragen te stellen aan onze fertigatiespecialisten en aan de familie Witkop. Onze fertigatiespecialisten delen onder andere de ervaring in verschillende teeltsystemen.

Tekst en foto: Akkerwijzer

Proef de dag in de regio | aanmelden

Hét evenement om in een ongedwongen setting uw teeltkennis op peil te brengen en een kijkje te nemen bij uw collega-ondernemer. Onze adviseurs vertellen u o.a. over hoe u kunt telen met minder stikstof, delen de ervaring met fertigatie in verschillende teeltsystemen en bespreken met u de teeltactualiteiten.

Wij nodigen u van harte uit op één van onze bijeenkomsten. U kunt u licentie verlengen in de categorie Teelt. De bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur (inloop 15.30 uur).

Aanmelden

Het is verplicht u aan te melden voor Proef de dag, ongeacht of u uw licentie verlengt*. Aanmelden kan tot twee dagen voor de bijeenkomst. Klik op de bijeenkomst om u aan te melden. De kosten voor licentieverlenging bedragen €47.50. Zonder licentieverlenging kunt u gratis deelnemen.

Data en locaties

Regio Goeree Overflakkee; 14 juni 2023
P. van Kempen, Mts. Duivenwaard, Duivenwaardseweg 7 Nieuwe Tonge
Regio Zeeuws Vlaanderen; 16 juni 2023
Z. en A.J. Salomé, Middenweg 4 IJzendijke
Regio Schouwen Duiveland; 20 juni 2023
Mts. Geluk, Lage Maireweg 5, Oosterland
Regio Midden Zuid Holland / Haarlemmermeer; 21 juni 2023
J.W. Koeckhoven, Venneperweg 150 Nieuw-Vennep
Regio West Brabant; 22 juni 2023
V.O.F. Koomans v.d. Dries, Appelaarseweg 34 Fijnaart
Regio Hoeksche Waard / IJsselmonde / Dordrecht; 23 juni 2023
P. van der Eijk & Zn., Lange Boomweg 10 Numansdorp
Regio Voorne Putten; 28 juni 2023
Mts. Jongejan, Natersedijk 3 Rockanje
Regio Flevopolder / Noord Holland; 29 juni 2023
Loonbedrijf Witkop, Vuursteenweg 1 Swifterbant
Regio Noord Zuid Beveland / Walcheren; 5 juli 2023
A.L.M. Vermue, Nieuwlandsedijk 1 Heinkenszand
Regio Groningen / Drenthe; 6 juli 2023
H. en M. Schalk-Wierenga, Westeremderweg 3 Loppersum

Hulp nodig bij het aanmelden?

Het aanmelden gaat iets anders dan u gewend bent. Heeft u vragen, neem dan contact op met ons secretariaat, zij helpen u graag verder. Tel. 0186-578888.

*Aanmelden voor een bijeenkomst, waarbij het mogelijk is om uw licentiepunt te behalen in de categorie Teelt, is verplicht. Ongeacht of u uw licentie wilt verlengen. Wanneer de groep namelijk groter is dan door Bureau Erkenningen is toegestaan, kan de bijeenkomst worden afgekeurd.

Inleveren lege bigbags

LET OP! Inleveren van lege bigbags kan nog t/m 9 juni.

De meeste kunstmest wordt in het voorjaar gestrooid. Wanneer u dit in bigbags ontvangt, bieden wij de service om de lege zakken in te nemen. Van 29 mei tot en met 9 juni (alleen in deze twee weken) kunt u bij de volgende locaties tijdens de reguliere openingstijden (ma - za) lege kunstmest bigbags brengen: 

Locaties

Van Iperen Westmaas, Smidsweg 24 te Westmaas

Van Iperen Oude-Tonge, Energiebaan 15 te Oude-Tonge

Van Iperen ’s-Gravenpolder, Spoorstraat 1 te ‘s-Gravenpolder

Van Iperen depot Biervliet, Hoofdplaatseweg 2 te Biervliet

De Prelaat VOF, Prelaatweg 19 te Westkapelle

Loonbedrijf Vis, Donkereweg 4 te Noordgouwe

Van Iperen depot Scherpenisse, Veersedijk 4 te Scherpenisse

Landbouw Loonbedrijf Witte, Zuid Havendijk 2 te Goedereede. Container staat er van mei t/m september

H.P. Nobel, Ruigendijk 20 te Oudenhoorn

Mts v/d Hoek de Groot, Zuideinde 5 te Zevenhuizen

Van Iperen bij Post en Haveman, Houtwijk 89 te Dronten

Mts. Van Wijk, Hoofdweg 516 te Hoofddorp

C.J. de Laat, Gasthuizerweg 10 te Zeerijp

 

Let op, na 9 juni is het niet meer mogelijk uw lege bigbags in te leveren, behalve op locatie Goedereede en Dronten.

Future Farming & Food Experience

Op donderdag 25 mei organiseren NPPL en Boerderij van de Toekomst in Lelystad voor de 2e keer ‘Future Farming & Food Experience’. Laat je inspireren over hoe jouw bedrijf er uitziet in 2030 en wat er met de nieuwste technologie nu al kan! U bent van harte welkom vanaf 9.30 uur t/m 16.30 uur. Het is een doorlopend programma. Wij zijn op deze dag aanwezig en laten u graag kennismaken met ons PT+ concept.

Om 11:25 en 13:00 uur zullen er pitches gehouden worden, waarbij u kennis kunt maken met ons PT+ concept.

 

U kunt zich aanmelden voor het evenement via deze website.

 

NPPL



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden