Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 17-07-2019

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappelen - phytophthora

Vrijwel in heel Nederland is er wat neerslag gevallen. In sommige regio’s wat meer dan in andere. Ondanks dat de neerslag niet op alle plaatsen voldoende was, gaf de neerslag wel een hogere ziektedruk. Door de hoge luchtvochtigheid heeft phytophthora weer meer kans gehad om het blad te infecteren. Zorg er daarom voor dat u een sluitend schema houdt. Vooral als er naast regen ook nog beregend wordt op het perceel. Op diverse plaatsen is enige tijd phytophthora gevonden. Een groot deel van de aantasting is stopgezet, maar de druk blijft wel aanwezig in de regio. Indien u een blok met Zorvec heeft gespoten, loopt dit nu ongeveer op zijn einde. Dit is een blok van maximaal drie bespuitingen achter elkaar. Het middel wat u hierna gaat spuiten is afhankelijk van het moment van loofdoding. Als loofdoding voorlopig nog niet aan de orde is, kunt u het beste hierna Infinito spuiten. Is de loofdoding binnenkort aan de orde, dan kunt u het beste overstappen op Ranman Top. Neem voor PlanetProof contact op met uw adviseur over het beste schema voor uw teelt. Advies:

Zorvec Enicade 0,15 ltr/ha +
Trimanoc  1,50 kg/ha of
Gachinko 0,30 ltr/ha  
of
Infinito 1,20-1,60 ltr/ha

Op een aantal plaatsen is in korte tijd veel neerslag gevallen. Hierdoor zijn stengels gebroken of beschadigd. Deze beschadigingen kunnen onder de huidige omstandigheden invalspoorten vormen voor sclerotinia. Indien u hier iets aan wil doen, is het belangrijk om specifieke middelen in te zetten. Zet dan ook gericht een keer gericht Shirlan of Signum in.

Aardappelen pootgoed - loofdoding

Op steeds meer plaatsen moet het pootgoed worden doodgespoten. De hoeveelheid neerslag is in alle regio’s zeer divers. In het zuidwesten is het op veel plaatsen nog droog. Op andere plaatsen in Nederland is veel regen gevallen maar zijn de aardappelruggen nog niet helemaal vochtig. Onder deze omstandigheden is het verstandig om het gewas eerst open te spuiten met Quickdown en Olie. Als er geen problemen met bacteriën zijn, kan het gewas worden geklapt. Hierna Spotlight spuiten op de stengels geeft een snelle doding. Voeg bij de eerste loofdoding ook nog een middel tegen phytophthora toe om de laatste sporen te doden. Daarnaast heeft Ranman Top een zeer goede uitvloeiende werking. Advies:

Op droge grond:
Quickdown  0,80 ltr/ha +
Olie 2,00 ltr/ha
Vervolgens:
Spotlight plus 1,00 ltr/ha
Op vochtige grond:
Reglone/ Dragoon 1,00-1,50 ltr/ha
Vervolgens:
Spotlight Plus 1,00 ltr/ha

Uien - meeldauw en trips

In een aantal regio’s vinden we valse meeldauw in de uien. Dit is niet altijd te herleiden naar het spuitschema, maar in sommige gevallen wel. Onder de huidige omstandigheden geeft Mancozeb toch onvoldoende bescherming. Voor voldoende bescherming moeten er meer middelen worden ingezet die een systemische werking hebben. Kies daarom ook voor Valbon, Acrobat, Fubol Gold en Fandango.

Om meeldauw geen kans te geven, vragen de huidige omstandigheden en groei om een interval van ongeveer zeven dagen. Naast meeldauw, is er ook op een aantal percelen een beginnende aantasting van stemphylium gevonden. Dit komt vaak door een mechanische beschadiging die een invalspoort vormt. In combinatie met beregenen of regen infecteren deze sporen het blad. Advies:

Valbon 2,00 kg/ha of
Acrobat 2,50 kg/ha
Bladvlekken en valse meeldauw:
Fandago 1,00 ltr/ha +
Tridex/Dithane 1,00 kg/ha

Voeg eventueel ook nog Stimuplant Multimix toe om het gewas te voorzien van diverse sporenelementen en het bladapparaat vitaal te houden. Advies:

Stimuplant Multimix 1,00-3,00  ltr/ha


Trips

De situatie wat betreft trips is wisselend per perceel. Op sommige percelen is nog maar weinig aan de trips gedaan en hier blijft de druk laag. Op andere percelen zijn al twee of drie bespuitingen uitgevoerd en blijft de druk aanwezig. Het is dus belangrijk om de druk op uw perceel te blijven monitoren. De graanoogst moet nog van start gaan en vaak zitten er veel tripsen in dit gewas. Deze kunnen lokaal voor een flinke toename in de druk zorgen. Blijf ook zeker rondom de graanoogst alert op invliegende trips in uw gewas. Reken er daarnaast op dat de meeste systemische trips-middelen ongeveer 10 tot 14 dagen bescherming bieden. Advies:

Batavia 0,75 ltr/ha +
Fortuna Olie* 1,00 ltr/ha  (of Olie 850 2,00 ltr/ha)
of
Benevia 0,75 ltr/ha
+
Fortuna Olie* 1,00 ltr/ha  (of Olie 850 2,00 ltr/ha)
of
Tracer 0,20 ltr/ha +
eventueel Lokfructose 1,00 ltr/ha

* Afhankelijk van de weersomstandigheden. Overleg het gebruik van Olie met uw adviseur.

Welke groenbemester kiest u in 2019?

De teelt van een geslaagde groenbemester vergt veel aandacht. U kunt de teelt van een groenbemester vergelijken met een volwaardige teelt. Naast het op peil houden van het organische stofgehalte en het verbeteren van de bodemweerbaarheid zien wij tevens een betere waterinfiltratie bij hevige neerslag. De keuze van uw mengsel tot en met het onderwerken ervan zijn stuk voor stuk belangrijke stappen.

Ook dit jaar kunt u weer op ons rekenen bij het maken van een weloverwogen keuze voor uw groenbemesterrassen. In de rassenfolder groenbemesters presenteren wij onze rassenselectie. Uw eigen specialist geeft u bedrijfsspecifiek advies over de groenbemesterrassen die het beste bij uw situatie passen.

Heeft u na het lezen van deze folder uw keuze gemaakt? Plaats dan tijdig uw bestelling via uw vertegenwoordiger of neem contact op met de vestiging bij u in de buurt.

Precisielandbouw in zaaiuien en tafelaardappelen

Het is inmiddels het derde jaar dat hij gebruik maakt van het TT+-concept, het innovatieve concept voor precisieteelt van Van Iperen. “In Zuid-Beveland hebben we hele bonte grond. Op de zware grond zou je liever meer herbiciden inzetten, terwijl je op de lichte grond veel minder zou moeten gebruiken om schade aan je gewas te voorkomen. Daarom zijn we begonnen met het variabel spuiten van bodemherbiciden bij zaaiuien.”

Bas Goense is de vierde generatie op het familiebedrijf in het Zeeuwse Ovezande (gemeente Borssele). De prachtige boerderij, vanuit het verleden bekend als de Roode Hoeve, is in 1849 gebouwd. Samen met zijn vrouw runt hij Maatschap Goense met een areaal van zo’n 115 hectare akkerbouw. Naast de traditionele gewassen als aardappelen, tarwe en suikerbieten, verbouwt hij ook zaai- en plantuien, witlof en zwarte bessen. Die laatste op contract voor de cassisproductie van het bekende merk Hero.

Ovezande

Meeropbrengst

Drie jaar geleden kocht Bas een nieuwe, moderne landbouwspuit. Met behulp van het TT+-concept van Van Iperen kan hij nu op eenvoudige wijze variabel spuiten. “Dat werkt heel gemakkelijk. Van tevoren bepaal je de gewenste dosering. De techniek rekent dan voor je uit hoeveel je van het middel nodig hebt en hoeveel water je moet tanken.” De resultaten zijn volgens Goense duidelijk zichtbaar. “Ik ben geen proefboerderij, dus ik meet niet alles. Maar je ziet meteen dat je geen schade meer hebt aan je gewas en dat de zaaiuien veel uniformer opkomen. Ik schat dat ik in de zaaiuien 15 procent minder middel hoef te spuiten. Daarnaast heb ik een aantoonbare meeropbrengst, doordat ik minder schade aan de jonge planten heb.”

 

Een ander belangrijk pluspunt van deze aanpak is volgens Goense het milieuvoordeel. Naast het feit dat je middelen en meststoffen efficiënter inzet, komt er minder in het milieu terecht. Vooral op de lichtere grond spoelt het allemaal veel sneller uit. Doordat je daar minder gebruikt, is de milieubelasting dus veel lager.”

 

Variabel poten

Goense beschikt ook over een kunstmeststrooier waarmee hij plaatsspecifiek kan bemesten. Sinds twee jaar zet hij die in, in combinatie met een aardappelpootmachine waarmee hij de pootafstand kan variëren. “Omdat wij vooral tafelaardappelen telen, is het belangrijk om een uniforme sortering binnen de gewenste maatvoering te krijgen. Dat doen we door op de zware grond, dus de grond met de hoogste potentie, dichter op elkaar te poten, terwijl we de poters op de lichte grond verder uit elkaar zetten. Ik hanteer een variatie in pootafstand van 24 cm tot 34 cm. Het TT+-concept rekent op basis van de potentiekaart precies uit hoeveel poters je daarbij nodig hebt.”

 

De zogenaamde potentiekaart wordt door Van Iperen gemaakt op basis van openbare data, zoals satellietopnamen en hoogtekaarten. Volgens Goense is het opvallend hoe nauwkeurig zo’n potentiekaart is. “Ze kennen mijn grond niet, maar het klopt gewoon helemaal. Met behulp van de software van TT+ maakt Goense vervolgens per perceel zijn eigen taakkaart. “Natuurlijk stem ik dat af met de teeltadviseur van Van Iperen. De taakkaart zet ik op een USB-stick, die ik in de computer in de trekker stop. De techniek doet de rest. Kom je op de zware grond dan zie je meteen dat de band sneller gaat lopen en gaan er dus meer poters de grond in. TT+ van Van Iperen is echt een geweldig en heel laagdrempelig systeem. Natuurlijk moet je wel iets hebben met computers. En jij of je loonwerker moet de techniek op orde hebben. Maar dan is het ook echt voor iedereen makkelijk in te zetten.”

 



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden