Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 24-04-2019

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappelen – onkruidbestrijding

Door de droge omstandigheden zijn er op veel plekken al aardappels geplant. Zodra de bedden gefreesd zijn en mooi gesloten liggen, zouden de omstandigheden voor een bodemherbicide ideaal zijn. Echter, voor een goede werking van bodemherbicide is ook voldoende vocht nodig, en dat is waar het op dit moment in veel gevallen aan ontbreekt. Een alternatief is de dosering van de bodemherbiciden wat te verlagen en bespuitingen met LDS uit te voeren.

Bij het kiezen van middelen voor de onkruidbestrijding, moet u met een aantal dingen rekening houden, wilt u de bespuiting laten slagen. Bodemherbiciden moeten toegepast worden op een goed bezakt bed onder zo vochtig mogelijke omstandigheden. Houd bij de bespuiting rekening met het stadium van de aardappel onder de grond. Een aantal middelen moet ruim voor opkomst gespoten worden (Challenge, Centium), terwijl andere middelen kort voor opkomst ook nog toegepast kunnen worden (Proman, Boxer, Sencor).

Waar u ook rekening mee moet houden is de rasgevoeligheid bij bepaalde herbiciden. Met name bij Sencor is het uiterst belangrijk om na te gaan of uw aardappelras dit middel wel verdraagt. Ook bij Basagran na opkomst is er verschil in rasgevoeligheid.

Wanneer u probleemonkruiden verwacht op uw perceel, kunt u hier bij de keuze van de herbiciden rekening mee houden. Bij veelknopigen, zoals varkensgras en zwaluwtong, zijn Proman en Centium sterke middelen om in de mix mee te nemen. Om kleefkruid goed te bestrijden kan het beste Centium of Boxer gebruikt worden. Als u een perceel heeft waar u veel melde verwacht, kunt u daar het beste Challenge, Proman, Sencor of Boxer gebruiken. De ervaring leert dat een mix met 3 verschillende werkzame stoffen altijd breder en sterker werkt om aardappelpercelen schoon te houden.

In het schema hieronder staat een aantal herbiciden met hun sterke en minder sterke punten weergegeven:

Voor de teelt van consumptieaardappelen zijn meerdere combinaties mogelijk. Enkele voorbeelden:

Proman 2,00 ltr/ha + Centium 0,20 ltr/ha + Challenge 1,50 ltr/ha – Zeer brede mix, ruim voor opkomst toepassen.
Fidox Proman 2,00 ltr/ha + 3,00 ltr/ha (2,00 ltr/ha Proman + Boxer 3,00 ltr/ha) – Zeer zachte mix en veilig voor alle rassen, breed inzetbaar.
Arcade 4,00 ltr/ha (Sencor 0,60 ltr/ha + Boxer 4,00 ltr/ha) – Brede, kant en klare mix. Houd rekening met eventuele rasgevoeligheid voor Sencor.
Proman 2,00 ltr/ha + Sencor 0,50 ltr/ha – Houd rekening met eventuele rasgevoeligheid voor Sencor.

 

PlanetProof

Als u met uw teelt meedoet aan PlanetProof, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid actieve stof per hectare en de malus punten per middel. Ook voor de bodemherbicides is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Hierbij is er ook een onderscheid tussen wel en niet Sencor tolerante rassen.

Sencor tolerant:

Sencor 0,50 ltr/ha  +
Proman 1,50 ltr/ha  +
Centium 0,15 ltr/ha

Niet Sencor tolerant:

Challenge 1,50 ltr/ha +
Proman 1,50 ltr/ha +
Centium 0,15 ltr/ha

Wanneer de aardappelruggen al een poosje gefreesd liggen en er kleine onkruidjes op staan, kunt u de contactwerking van metribuzin bevattende producten (o.a. Sencor) versterken door olie aan de bespuiting toe te voegen. Bij andere combinaties kunt u Matos Extra of Dragoon toevoegen om kleine onkruidjes af te branden. In alle gevallen geldt: neem geen risico en spuit ruim voor opkomst! Advies:

Matos Extra 2,00 ltr/ha of
Dragoon 2,00 ltr/ha

Houd bij het toepassen van herbiciden in aardappelpercelen rekening met buurgewassen. Zie hiervoor ook het andere kopje in dit akkerbouwbericht.

Buurgewassen

Op dit moment worden er in veel gewassen bespuitingen uitgevoerd met herbiciden. Zeker nu het droog is en er soms behoorlijk wind staat, is het erg belangrijk om bewust om te gaan met de risico’s die aan verschillende middelen zitten. Zelfs na toepassing kunnen middelen door verstuiving nog schade geven aan omliggende gewassen. Boxer kan in tulpen voor behoorlijke schade zorgen. Wanneer Challenge uit een aardappel- of peenperceel de bieten in waait, kan dit de buitenste rijen bieten ernstig beschadigen. Bij boomgaarden is het belangrijk om te weten dat Centium hier voor aanzienlijke schade kan zorgen. Chloor IPC kan in de buurt van bloeiende gewassen niet worden toegepast. Wanneer een bloeiend gewas (of het nu een boomgaard is, een kas met vruchtgroenten of een gewas voor zaadvermeerdering) in aanraking komt met Chloor IPC, zal er geen vruchtzetting plaatsvinden, en kan er gigantisch oogstverlies ontstaan. Voorkom schades en kijk voordat u een bespuiting uitvoert goed of er in de omgeving kwetsbare gewassen liggen!

Zaaiuien - onkruidbestrijding

Momenteel is de stand van de zaaiuien erg wisselend. Er zijn percelen waar de uien staan de vlaggen en er zijn percelen waar de zaadjes nog droog liggen. Controleer of u de uien nog kunt afbranden voor opkomst. Op verschillende percelen vroege zaaiuien zien we wat onkruid opkomen. Afhankelijk van het stadium van het gewas kunt u hiervoor een contactbespuiting uitvoeren. U kunt voor deze bespuiting een mix gebruiken van verschillende middelen. Voor de contactbespuiting moeten de uien een eerste echte pijp van minimaal 3 centimeter hoog hebben. Verder moet het gewas goed afgehard zijn.

Als basis wordt vaak Emblem Flo gebruikt. Dit middel is zacht voor de uien en heeft een goede werking op veelknopigen, klein kruiskruid en herderstasjes. Wanneer er kleefkruid en zwaluwtong op het perceel aanwezig is, kunt u Starane Top toevoegen om de mix te versterken. Basagran kan toegevoegd worden om kamille en hondspeterselie aan te pakken. Voor probleemonkruiden als zwarte nachtschade en duivekervel kan Lentagran gebruikt worden. Advies:

Bromotril  0,15-0,25 ltr/ha  (indien afbranden met reglone niet meer mogelijk is)  of
Emblem Flo 0,15 ltr/ha 

Eventueel versterken met :

Basagran  0,15 ltr/ha of
Lentagran  0,15 kg/ha

Als de uien nog geen 3 centimeter echte pijp hebben, kunt u Chloor IPC gebruiken om het onkruid te verzwakken. Houd hierbij wel rekening met bloeiende gewassen in de omgeving! Indien de grond vochtig is kunnen er ook weer wat bodemherbiciden worden aangevuld. Ook is dit een goed moment om Az 500 toe te passen. Advies bodemherbicide na regen:

Chloor IPC  0,50 ltr/ha  +
Stomp 0,50 ltr/ha +
Az 500  0,20 ltr/ha

In plaats van Stomp kunt u ook Wing P 0,50 ltr/ha gebruiken.

Conserven bodemherbiciden

Afgelopen tijd zijn verschillende percelen erwten en tuinbonen gezaaid. De komende tijd zal de rest van de percelen ook gezaaid worden. Op net gezaaide percelen is het advies om voor opkomst Centium te spuiten. Het mooiste is om deze bespuiting uit te voeren op licht vochtige grond. Als deze bespuiting pas op een later tijdstip kort voor opkomst wordt toegepast, kan dit witverkleuring aan het gewas geven. In de teelt van sperziebonen heeft Fresco een toelating gekregen. Fresco is zeker op percelen met veel meldesoorten en doornappels een goede optie voor de onkruidbestrijding. Fresco is toegelaten in bonen via een Artikel 51 (KUG) toelating. Dit betekent dat het risico voor het gebruik van dit middel bij de gebruiker ligt. Advies:

Erwten voor opkomst:

Centium  0,15 – 0,25 ltr / ha  +
Challenge  1,00 ltr/ha

 

Tuinbonen voor opkomst:

Centium  0,15 – 0,25 ltr / ha

 

Sperziebonen voor opkomst:

Centium  0,15 – 0,25 ltr / ha  +
Fresco  2,00 ltr/ha

of

Centium  0,15 – 0,25 ltr / ha  +
Dual Gold 0,50 – 1,00 ltr/ha

Let op Dual Gold is niet meer toegelaten op zandgronden.

De dosering van de bodemherbiciden is afhankelijk van de zwaarte van de grond.

Knolselderij

In knolselderij hebben we tegenwoordig de keuze uit 3 bodemherbiciden. Stomp, Centium en Challenge zijn de middelen die gebruikt kunnen worden om de basis te leggen. Stomp en Centium zijn de belangrijkste herbiciden. Bij onkruiden als duivekervel, kamille, kleine brandnetel en meldesoorten kan Challenge toegevoegd worden in de mix. Bij het toepassen van Challenge is het extra belangrijk om dit toe te passen met grove druppels en voldoende water. Advies:

Stomp 2,00 ltr/ha +
Centium  0,15 ltr/ha

Eventueel toevoegen

Challenge 1,00 ltr/ha

De veiligheidstermijn van Challenge is 90 dagen. Houd bij 90% driftreductie een teeltvrije zone aan van 75 cm. Bij 95% driftreductie is de teeltvrije zone 50 cm. Challenge kan schade geven aan buurgewassen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van uw strategie.

Indien er onkruid overblijft, kunt u gebruikmaken van een LDS-systeem. Met Boxer en Chloor IPC kunt u hierbij een goed resultaat behalen. Houd bij Chloor IPC rekening met bloeiende buurgewassen. Advies (contactbespuiting):

Chloor IPC 0,50 ltr/ha  +
Boxer  2,50 ltr/ha

 

Suikerbieten – insecten

De meeste suikerbieten staan boven en beginnen de eerste echte blaadjes te krijgen. Vanaf opkomst zijn de bietenplantjes dit jaar vatbaarder dan voorgaande jaren. Dit komt vooral door het wegvallen van de neonicotinoiden. Op zeer veel percelen is er schade aan het gewas te zien door aardvlooien. Deze eten gaatjes in het blad waardoor de groei geremd wordt. Daarnaast zijn er ook al zwarte bonenluis en een enkele groene perzikbladluis gevonden. Al deze insecten kunnen in een vroeg stadium de groei van de suikerbieten remmen. Controleer uw gewas goed op de aanwezigheid of vraatschade van insecten. Tijdig ingrijpen is belangrijk om verdere schade te voorkomen. Overleg eventueel met uw adviseur over een passende bestrijding. Vaak is de insecten bestrijding te combineren met de onkruidbestrijding. Over de onkruidbestrijding kunt u meer lezen in ons vorige Akkerbouw Nieuws.

Kunstmeststrooiertest: geef u snel op!

Voor het effectief inzetten van uw kunstmest is het belangrijk dat uw kunstmeststrooier goed afgesteld is. Als u producten teelt onder een Milieukeur certificaat, is het zelfs verplicht om 1 keer per 4 jaar uw kunstmeststrooier te laten testen op een goede afstelling conform de EN13739 richtlijn. Bij nieuwe kunstmeststrooiers geldt, dat de keuring binnen 4 jaar moet plaatsvinden. Bij kunstmestrooiers die een werkbreedte kleiner dan 12 meter hebben, is de keuring niet verplicht. Wij bieden u de mogelijkheid om uw kunstmeststrooier te laten keuren, dit gebeurt onder leiding van dhr. Herre Bartlema.

Heeft u interesse om uw kunstmeststrooier te laten keuren? Geef u dan vóór woensdag 22 mei op via het inschrijfformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ardon Verschoor (tel. 06 – 51 78 95 69).



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden