16 april 2019

Bieten – onkruid- en insectenbestrijding

Op de meeste percelen komen de eerste bieten boven. Vanaf opkomst kunt u beginnen met het LDS tegen onkruid. Door de droogte is er niet op alle percelen een bodemherbicide na zaai toegepast. Het risico van onvoldoende bodemherbicide is dat er later in de teelt onkruid gaat kiemen. Probeer dan ook met de LDS een hogere dosering Goltix in het begin te hanteren. Hierdoor wordt er toch een bodemherbicide opgebouwd om later in de teelt schoon te blijven. Advies:

Powertwin 0,50 ltr/ha +
Goltix (metamitron)  0,50 ltr/ha + (eventueel verhogen naar 1,00 ltr/ha)
Fortuna Olie 0,25 ltr/ha
of
Betanal MaxxPro 0,80 ltr/ha +
Goltix (metamitron) 0,50 ltr/ha + (eventueel verhogen naar 1,00 ltr/ha)
Fortuna Olie  0,15 ltr/ha (onder zachte omstandigheden eventueel
dosering olie verlagen)

Aanvullend kunt u bij lastige onkruiden als bladrammanas en kamille wat safari toevoegen.

Safari 5 -10 gr/ha

Insectendruk 

Door het verdwijnen van de Neonicotinoiden in de bietenteelt en de komst van de Force op het zaad verandert er veel op gebied van insectenbestrijding. Met name de bietenkever/aardvlooien kunnen in het begin van de teelt schade aanrichten. Daarnaast kunnen ze ook nog voor indirecte schade zorgen bij herbicide bespuitingen. In het begin van de teelt, als er nog maar weinig gewas aanwezig is, kunt u het beste een pyrethroïde toevoegen.

Decis 0,30 ltr/ha

Pyrethroïden hebben echter een negatieve invloed op natuurlijke vijanden. U kunt ook kiezen voor een gerichter middel als Bariard. Bariard is dit jaar nieuw op de markt en bevat dezelfde werkzame stof als Calypso.

Bariard/Calypso  0,15 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.