Fruitteelt | Fruit Nieuws | 06-06-2023

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Perenbladvlo

Op de bedrijven zien we in veel beplantingen een hoge druk van bladvlo. Nog steeds zien we veel nieuwe ei-afzet van de tweede generatie. Ons advies is hier een tweede behandeling met Movento of Batavia uit te voeren, na circa twee weken. Bij deze bespuitingen veel water gebruiken en uitvoeren op een moment bij een hoge RV, bijvoorbeeld ’s avonds of in de vroege ochtend. Als u kiest voor Batavia, dan Intake gebruiken om de pH van spuitvloeistof te neutraliseren en Squall toevoegen als uitvloeier. Verschillende telers hebben deze tweede behandeling nu al uitgevoerd.

Volg de ontwikkeling van de perenbladvlo en de natuurlijke vijanden de komende periode op de voet. Binnen een week tijd kan er veel veranderen. In klopmonsters en in het gewas zien we nu jonge oorwormen, roofwantsen en diverse spinnen. Vooral oorwormen en roofwantsen onderdrukken ontwikkeling van de larven van perenbladvlo. Echter soms is bijsturen nodig. Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor een uitvloeier, Siltac SF of Atilla. Siltac SF dient u in te zetten bij sneldrogende omstandigheden, dus overdag spuiten op een droog gewas. Atilla kunt u inzetten in situaties met een meer sluimerende populatie aan perenbladvlo. Hiermee wordt ook meteen de omslag van honingdauw naar roetdauw tegengegaan.

Movento OD 1,00 ltr/ha
Batavia 1,80 ltr/ha
Squall 0,50%
Agro-Vital Intake 0,50%

.

Agral Gold (uitvloeier) 0,50 –  maximaal 1,00 ltr/ha 
Zipper (uitvloeier) 0,50 –  maximaal 1,00 ltr/ha
Pronet Alfa (uitvloeier) 1,00 – 1,50 ltr/ha
Siltac SF 0,10 ltr per 100 ltr water
Atilla 5,00 kg/ha

Fruitmot

De eerste fruitmotten zijn in mei in de feromoonval gevangen. Volgens het programma Rimpro is de eileg van fruitmot gestart. Gezien het weer met eind deze week hoge temperaturen, is de verwachting dat eileg van fruitmot nu volop doorgaat. Zie hiervoor figuur 1. Hierin zien we ook dat de eerste larven komend weekend uitkomen. Dit betekent dat in de vroege gebieden, in beplantingen met een hoge druk van fruitmot bij appel de eerste behandeling nodig is. In beplantingen met een lage druk van fruitmot is deze behandeling nog te vroeg. Ook bij feromoonverwarring in combinatie met een lage/matige druk (< 0,5%) in 2022, is het nog te vroeg voor een bestrijding.

Figuur 1. Ontwikkeling fruitmot, 5 juni 2023

In beplantingen met weinig druk volstaat één behandeling met Coragen op de piek van de ei-uitkomst van de eerste generatie, later in juni. In beplantingen appel met een hoge druk van fruitmot zijn twee behandelingen met Coragen nodig.
In bio-beplantingen appel en peer is ons advies Madex Top op uitkomende eitjes. De eerste bespuiting met Madex Top starten in een dosering van 0,10 ltr/ha. Voor meer informatie over de bestrijding van fruitmot op uw bedrijf, neem contact op met één van onze fruitteeltadviseurs.

.

Coragen  0,175 ltr/ha
Madex Top  0,05 – 0,10 ltr/ha 

 

Fruitspint en roestmijt

Bij appel zien we nu in een aantal beplantingen spinten en zomereieren. Als weinig roofmijten voorkomen, dan is een behandeling nodig bij 30% ei-uitkomst van de zomereieren van fruitspint. De bespuiting met Cantack uitvoeren met veel water. Soms zien we ook roestmijt bij appel en peer. Bij peer zijn Doyenné en Sweet Sensation gevoelige rassen. Vaak zijn roestmijten onderin op het oudste blad te vinden. Bespuitingen met Movento of Batavia bestrijden ook roestmijt. Controleer verder ook de nieuwe, pasgeplante bomen. Tegen roestmijt op jonge bomen kunt u Zwavel of Vertimec Pro inzetten. Vertimec Pro heeft een aflevertermijn tot 1-8-2023 en een opgebruiktermijn tot 1-1-2024. Bij Vertimec Pro een uitvloeier toevoegen, bijvoorbeeld Agral Gold of Pronet Alfa.

.

Cantack 0,90 ltr/ha
Zwavel  5,00 kg/ha
Vertimec Pro 0,50 ltr/ha

.

Agral Gold (uitvloeier) 7,50 ml per 100 l water, maximaal 125 ml/ha
Pronet Alfa (uitvloeier) 1,00 – 1,50 ltr/ha

 

Meeldauw

Bij appel is in deze droge periode de bestrijding van meeldauw belangrijk. Ook sommige perenrassen zoals Doyenné du Comice en Sweet Sensation zijn gevoelig. Vanaf half mei zien we nu elke dag dat de omstandigheden voor infectie gunstig zijn. Het RIM-pro model voorspelt ook voor deze week een hoog infectierisico. Naast regelmatige bespuitingen, is ons advies om aantasting van meeldauw zoveel mogelijk te verwijderen.

.

Om resistentie van meeldauw te voorkomen, is ons advies om fungiciden uit verschillende groepen te gebruiken. Middelen op basis van een SDHI (Sercadis en Luna Privilege), maximaal drie keer per seizoen. De strobilurinen, Flint en Stroby maximaal vier keer per seizoen. Zie hieronder voor de keuze en de dosering. Voor versterking van de werking van fungiciden kunt u Soriale toevoegen. Combineer deze middelen in een tankmix met een preventief middel tegen schurft, bijvoorbeeld captan. Neem de nieuwe pasgeplante bomen ook mee bij deze bespuiting. Denk verder aan de VT-0 periode. Sommige middelen, zoals Sercadis hebben een lange VT-0 van 90 dagen. Cyflamid en Topaz 110 EC hebben daarentegen een relatief korte VT-0-periode van 28 dagen. Deze middelen daarom wat later in het schema inzetten bij het afsluiten van de groei in juli.

.

Cyflamid 0,50 ltr/ha
Flint 0,15 ltr/ha
Stroby WG 0,20 kg/ha
Luna Privilege 0,15 ltr/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Nimrod 0,75 ltr/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Topaz 100 EC 0,25 ltr/ha

Afsluiting Haringvlietbrug

Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur is de Haringvlietbrug in beide rijrichtingen afgesloten. Tijdens deze afsluiting wordt het erg druk, ook op de omleidingsroutes.

 

In de afgelopen maanden hebben we binnen Van Iperen hard gewerkt aan het voorbereiden van verschillende maatregelen om de impact van deze wegafsluiting voor u te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van de opslagcapaciteit op onze vestigingen en op externe locaties. Tijdens de recente afsluiting van de Heinenoordtunnel hebben deze maatregelen leverproblemen voorkomen.

 

Met deze maatregelen hopen we dat we u ook tijdens deze komende wegafsluiting zo veel mogelijk volgens ons leverschema kunnen beleveren. Wel wijzen we u op Mijn Iperen, waar u de status van uw bestelling kunt inzien. Hier vindt u ook een up-to-date tijdsblok, waarbinnen de bestelling geleverd zal worden.

 

Wilt u nog meer weten over de renovatie van de Haringvlietbrug?

Filmpje renovatie Haringvlietbrug
Website RWS


Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden