Fruitteelt | Fruit Nieuws | 28-03-2024

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Schurft

Veel telers hebben begin deze week een behandeling tegen schurft uitgevoerd. De omstandigheden voor een bespuiting waren toen ideaal. Gezien de gewasontwikkeling, begin bloei bij peer en groene/rose knop bij appel, is dit een belangrijke fase in de schurftbestrijding. Voor het komende paasweekend voorspelt het KNMI wisselvallig weer. De voorspellingen in het waarschuwingsmodel geven kans op matige tot zware infectie voor schurft. Via Mijn Iperen, kunt u de ontwikkeling van schurftinfecties 24 uur per dag volgen.

.

Vóór Pasen is ons advies een preventieve behandeling uit te voeren. In deze periode gaat onze voorkeur uit naar Delan Pro. In tegenstelling, tot wat op het etiket staat, kunt u Delan Pro prima mengen met bladbemesting. Als een curatieve bestrijding nodig is, dan in deze fase kiezen voor Faban of Scala/Chorus plus Delan of Delan Pro. Faban is een sterk combinatieproduct van Delan plus Scala. Aan Faban geen preventief middel toevoegen.

.

Captan  1,80 kg/ha
Delan DF 0,50 kg/ha
Delan Pro  2,50 ltr/ha
Soriale  1,86 ltr/ha
Faban 1,20 ltr/ha
Scala 0,75 ltr/ha
Chorus 0,40 kg/ha
Scala en Chorus altijd mengen met een preventief middel 

 

Meeldauw bij appel

Gezien het gewasstadium bij appel bestaat de kans op infectie door meeldauw. Vanaf roze knopstadium kan appelmeeldauw infecteren. Ons advies is te starten met meeldauwbestrijding,
zeker in beplantingen met een historie. Onze strategie is om in deze fase te kiezen voor de middelen Cyflamid of Luna Privilege. Dit kunt u combineren met de schurftbestrijding. Naast bespuitingen is het belangrijk om aantasting te verwijderen met de snoei, om zo de infectiedruk te verlagen.

.

Meeldauwbestrijding bij peer speelt bij gevoelige rassen, zoals Doyenné du Comice en Sweet Sensation. Dit speelt in de periode vanaf volle bloei, als er jonge vruchtjes zijn.

.

Cyflamid 0,50 ltr/ha
Luna Privilege 0,15 ltr/ha

Rupsen

In enkele beplantingen hebben we de eerste actieve rupsen gevonden. Controleer in uw beplantingen of een bestrijding nodig is. Meestal vinden we rupsen van de vruchtbladroller en daarnaast rupsen van wintervlinder of voorjaarsuil. Rupsen van wintervlinder vinden we vaak in beplantingen naast een bos. Qua middelen is de keuze nu beperkt tot de Bt-preparaten, zoals XenTari. Voor een optimaal resultaat met de Bt-preparaten is een goede timing van belang. Jonge actieve rupsen zijn het meest gevoelig voor deze middelen. Bij voorkeur een bespuiting uitvoeren onder zonnige omstandigheden met voldoende temperatuur. Optimaal zijn temperaturen boven de 12-15 °C. Onze adviesdosering van XenTari is bij appel, peer en steenfruit 1,0 kg/ha. Indien nodig, na circa 7 tot 10 dagen herhalen.

.

Van Bt-preparaten is bekend dat de effectiviteit terug loopt onder invloed van een hoge zuurgraad van de spuitvloeistof. Bij een pH hoger dan 7 loopt de werking terug. Dit speelt bijvoorbeeld als borium in de tankmix is toegevoegd.
Om dit nadelige effect te voorkomen, kunt u de pH van de spuitvloeistof verlagen door gebruik te maken van Intake als pH-regulator. De dosering Intake is afhankelijk van de pH van uw spuitwater. Bekijk dit filmpje voor verdere achtergrondinformatie over het werken met Intake. Het toepassen van Intake op bloeiende gewassen wordt afgeraden door de fabrikant.

.

XenTari 1,0 kg/ha
Agro-Vital Intake 0,50%

Nuttige insecten - Roofwants

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. We starten met de roofwants.

Latijnse naam: Anthocoris nemoralis

Roofwants als nuttig insect
Roofwantsen vormen een belangrijke groep van natuurlijke vijanden van met name de perenbladvlo. De Anthocoris nemoralis is hiervan een bekend voorbeeld. Adulten kunnen hierbij gedurende het gehele seizoen worden aangetroffen. Tijdens de winter gaan ze bij voldoende temperatuur op zoek naar voedsel en voeden zich met onder andere eieren van de perenbladvlo en luizen. Tijdens de zomerperiode voeden ze zich met perenbladvlo, luizen, spint, kleine rupsen, motjes en andere insecten. In periodes met wat minder voedselaanbod kunnen ze zich ook voeden met stuifmeel. De roofwants is een voorbeeld van een insect wat al vroeg in het seizoen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de beheersing van de perenbladvlo.

Levenswijze
De vrouwelijke adult kan in haar leven tot 150 tot 200 eieren leggen. Deze worden onder andere afgezet jong bladweefsel en zijn nauwelijks waarneembaar. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het nimfenstadium 16 tot 18 dagen met 3 larvale stadia. De Anthocoris Nemoralis kent drie generaties per jaar.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst? Lees hier meer.

STORL haalt nu ook resten gewasbeschermingsmiddelen op

Geef tot 31 maart uw lege cans op via storl.nl.

Na lege verpakkingen start de STORL-regeling nu met het ophalen van restanten van gewasbeschermingsmiddelen.

Afgelopen jaar is de STORL-regeling nieuwe stijl van start gegaan. De regeling houdt in dat telers en loonwerkers kosteloos lege, gespoelde plastic cans van gewasverzorgingsproducten kunnen inleveren. Inmiddels zijn ruim 1.500 telers/loonwerkers aangehaakt. In 2024 gaat de STORL-regeling een volgende fase in: dan worden ook de resten van gewasbeschermingsmiddelen ingenomen.

De nieuwe STORL zamelt dus twee stromen in:
1. Lege plastic cans van gewasverzorgingsproducten. Behalve cans van gewasbeschermingsmiddelen worden daarbij ook lege cans van (blad)meststoffen, biostimulanten en hulpstoffen ingezameld.
2. Resten: In 2024 wordt gestart met de inzameling van resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten:
• Tot 50 kg / ltr per afhaaladres gebeurt dit kosteloos. Bij grotere hoeveelheden zijn de kosten voor de teler/loonwerker.
• De inzameling is alleen bestemd voor professioneel te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen en middelen waarvan de toelating is verlopen.
• Particulieren dienen de resten in te leveren bij de milieustraat.
• De inzameling van resten is tweejaarlijks. De volgende inzameling is in 2026.

Planning:
• Periode januari - 31 maart 2024: De teler/loonwerker controleert samen met zijn of haar adviseur de gewasbeschermingsmiddelen-opslag.
• Periode februari - 31 maart 2024: aanmelden resten via www.storl.nl
• Periode april - 31 december 2024: Periode van inzameling

Hoe kunnen telers/loonwerkers deelnemen?
Een teler of loonwerker kan zich via www.storl.nl aanmelden. Daar staat alle informatie die nodig is voor de inzamelingen. Zakken kunt u bij ons bestellen.






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden