U bent hier: Home > Fruitteelt >
Vergroenen is niet nieuw in de fruitteelt. Al jaren zoeken fruittelers naar alternatieven voor chemische middelen. Deels omdat ze verdwijnen, maar ook om te telen met minder impact op het milieu. Volgens fruitteeltadviseur bij Van Iperen Frank Eerland is vergroenen een continu proces.
Het gaat niet alleen om het vervangen van chemische middelen door groene. Het is ook belangrijk gebruik te maken van wat in de natuur aanwezig is. “Eén van de grootste vijanden van veel fruittelers is de perenbladvlo, maar als er voldoende oorwormen zijn, vormt dit insect meestal minder problemen.”
Balans
Frank benadrukt het belang van een goede balans in het perceel. “Biologische bestrijders moeten voldoende voedsel hebben. Zet je bijvoorbeeld roofmijten in tegen spint, dan moet er spint aanwezig zijn zodat de roofmijten op het perceel blijven.” Frank denkt dat telen zonder chemie niet realistisch is. “Ook hier gaat het om balans. Je kunt groen telen, maar soms moet je ingrijpen met een chemisch middel.”
Veilig
De laatste jaren zetten fruittelers steeds vaker biostimulanten in. “Die maken het gewas weerbaar tegen abiotische stress zoals droogte en hitte. Hulpstoffen zoals uitvloeiers of hechters zijn andere manieren van vergroenen omdat je middelen dan heel effectief inzet.” Telers die nog niet of weinig vergroenen, adviseert Frank te beginnen. “Start met vergroenen nu het nog veilig kan en ingrijpen nog mogelijk is. Doe ervaring op zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan als middelen verdwijnen. Uiteindelijk willen we allemaal zo milieuvriendelijk mogelijk telen.”
Onze fruitteeltspecialisten helpen u hier graag bij. Wilt u meer informatie of hulp? Neem dan contact met ons op of vul het conctactformulier in:
David van de Graaf, bedrijfsleider bij Vogelaar Fruitcultures vertelt in deze video samen met fruitteeltspecialist Martin Tolhoek over hoe zij bezig zijn met het vergroenen in de praktijk.
Toen Henk van Wetten als fruitteler begon, was er tegen elk beestje wel een middel. Vaak ook nog met een bredere werking. “Nu bijna al die middelen uit het pakket zijn verdwenen, kom je kevers tegen die je vroeger nooit zag. Neem de perenknopkever, die kende ik niet eens. Nu moet ik daar elke twee jaar tegen spuiten.” In dit artikel vertelt Henk van Wetten over een geïntegreerde aanpak in de fruitteelt.
Bij geïntegreerde bestrijding is biologische bestrijding het uitgangspunt en wordt chemie alleen ingezet ter ondersteuning en/of correctie van biologische processen. Het is dus belangrijk om een goed natuurlijk evenwicht in de boomgaard te hebben. Wij geven u graag wat tips in deze video.
De Biofruitura is een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van biologische bestrijding in de fruitteelt. Door middel van een door Van Iperen zelf ontworpen systeem kunnen biologische bestrijders op een eenvoudige, laagdrempelige manier in de bomen worden gebracht. Op deze manier ondersteunen ze de teler bij het onder de knie krijgen of houden van diverse plaaginsecten zoals spint en perenbladvlo. Lees hier meer.
Om de perenbladvlo ook in de toekomst beter beheersbaar te kunnen houden, wordt het steeds belangrijker om volgens een systeemaanpak te werk te gaan. Deze methode is in belangrijke mate gericht op het creëren en behouden van een natuurlijk evenwicht tussen de perenbladvlo en zijn natuurlijke vijanden. Lees hier het artikel en bekijk de video.
Fruitmot is één van de weinige insecten die zowel met chemische als niet-chemische middelen onder controle gehouden kan worden. Bekijk de video.
De appelbloedluis heeft acht tot twaalf generaties per jaar, afhankelijk van het seizoen. Hoe verspreid het zich in de boom en hoe houden we het onder controle? Frans Eerland, technisch specialist Fruitteelt vertelt er over in deze video.