Fruitteelt | Fruit Nieuws | 25-04-2024

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Vruchtdunning peer

De laatste dagen gaat de gewasontwikkeling door het koude weer vrij traag. Bij Conference meten we nu op veel plaatsen 11 tot 12 mm bij de topvrucht. De keuze voor vruchtdunning is dit jaar lastig, omdat in verschillende regio’s matige tot soms zware hagelschade is ontstaan. Hierbij verwachten we een extra natuurlijke rui.

In beplantingen Conference met weinig of geen wind- of hagelschade is vruchtdunning te overwegen. Vaak komt weinig zettingsrui voor en komen nu veel vruchtjes door. Zie foto. Voor vruchtdunning bij peer hebben we de keuze uit twee typen middelen. Producten op basis van 6-BA en Brevis. Hieronder een overzicht van beide typen middelen.

6-BA producten
Toepassing van 6-BA bevordert de natuurlijke rui, waardoor dunning plaatsvindt. 6-BA bevordert ook de celdeling, waardoor behandelde vruchten vaak iets groter zijn. Ook zorgt het toepassen van 6-BA voor meer regelmaat in de productie. 6-BA levert vaak meer gemengde knop in het volgende jaar.
Het resultaat qua dunning met 6-BA bij Conference is vaak maar beperkt. 6-BA geeft nooit overdunning. Optimale toepassing is bij 10 tot 12 mm vruchtgrootte. Echter voor een goede werking is het weer belangrijk. De optimale temperatuur is rond de 18ºC en de dagen erna 20 tot 23 ºC.
Het weerbericht voor de komende dagen is niet optimaal voor de inzet van BA.

Brevis
Sinds 2015 is Brevis als vruchtdunningsmiddel op de markt. De actieve stof in Brevis is metamitron, waaraan calcium is toegevoegd om de gewasveiligheid te vergroten. De actieve stof verstoort de fotosynthese in het blad. Dit leidt tot een stressperiode in het gewas van ca. 2 weken. In deze periode produceert het blad minder koolhydraten, wat leidt tot een toename van de natuurlijke vruchtval.

Op donkere dagen is er minder fotosynthese, waardoor het blad al minder koolhydraten aanmaakt. Hierdoor is het dunnend effect van Brevis in een donkere periode sterker. Hetzelfde geldt bij warme nachten. De boom verbruikt dan meer koolhydraten, dan tijdens een koude nacht. Het effect van Brevis is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan groeikracht, rasgevoeligheid en weersomstandigheden. Ook de dosering en het tijdstip van toepassen spelen een belangrijke rol.

De laatste jaren gaan we bij Conference uit van één toepassing. Een tweede toepassing is geen algemeen advies. De werking is dan vaak veel te sterk. De dosering varieert van 1,10 tot 2,20 kg per ha. In de praktijk adviseren we 1,50 tot 2,00 kg per ha. Bij een lage dosering van 1 kg is de werking te zwak.

Omdat Brevis lokaal-systemisch werkt, kunt u bijvoorbeeld alleen de kop van de boom behandelen. Echter in proeven van PC Fruit gaf netto 0,8 kg per ha in de kop te weinig effect. Als u alleen de bovenste helft van de bomen wilt behandelen, zorg dan wel een voldoende dosering, netto per ha van minimaal 1,30 - 1,50 kg per ha.

Aandachtspunten toepassing Brevis

Werking sterker bij donker weer en hoge nachttemperatuur
Hogere temperatuur (>15 ºC) geeft betere werking
Hoge luchtvochtigheid belangrijk voor goede opname
Sterk groeiende bomen reageren sterker op dunmiddelen
Bomen onder stress reageren sterker (hagel, droogte, windschade)
Niet toepassen op jonge bomen peer, < 8 jaar
Niet mengen, altijd solo toepassen
Minimale afstand van 3 dagen tussen toepassing Brevis en opname bevorderende en/of oliehoudende stoffen, zoals Movento.
Gebruik voldoende water voor een goede verdeling over de boom
Toepassen op een droog gewas, en geen regen binnen 4 uur na de bespuiting.

Gezien het weerbericht is begin volgende week het beste moment voor de inzet van Brevis.
Overleg altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Brevis   1,10 - 2,20 kg/ha
Exilis 100 SC 1,50 ltr/ha
MaxCel 10,0 ltr/ha

Fruitspint bij appel

Bij appel zien we nu bij jonge beplantingen fruitspint doorkomen. De jonge spinten zitten vooral op het kortlotblad onderin de boom. Vaak komt aantasting voor bij bomen in tweede en derde jaar. Soms ook nog bij oudere bomen Elstar, waar regelmatig ATS is gebruikt. Incidenteel zien we jonge spinten van de harlekijnmijt. Deze hebben wat langere poten, lopen wat sneller over het blad, en zijn iets eerder actief in het voorjaar.

Controleer uw beplantingen en kijk vooral op het oudste blad. Voor de bestrijding geven we nu de voorkeur aan Scelta. Scelta kunt u twee keer toepassen met een interval van tien dagen, tot einde bloei, BBCH 69. Scelta is niet toegelaten op peer. Ons advies is bij Scelta een uitvloeier toe te voegen, bijvoorbeeld Agral Gold.

Voor de inzet van Apollo is het nu te laat. Op uitkomende zomereieren kunt u later in het seizoen ook Cantack toepassen. Dit is over een aantal weken, eind mei/begin juni.

Scelta 1,00 ltr/ha
Agral Gold 175 ml/1000 L water

Hortispoor Mix Vloeibaar bladvoeding

Voor het telen van topkwaliteit fruit is het belangrijk dat alle elementen in het gewas op orde zijn. Het blad heeft voor voedingselementen een wisselwerking met de vruchten. Als de elementen in het blad op orde zijn, zorgt dit voor een optimale vruchtontwikkeling.

Voor het toedienen van de verschillende elementen zijn allerlei bladmeststoffen beschikbaar. Zo is het mogelijk de elementen afzonderlijk toe te dienen met Powerleaf bladmeststoffen. Daarnaast maken wij nu alweer enkele jaren gebruik van een sporenmengsel in chelaatvorm: Hortispoor Mix vloeibaar. Deze meststof bevat alle sporenelementen, die het gewas nodig heeft.

De formulering in chelaatvorm heeft een aantal voordelen:

Het product is mengbaar met andere meststoffen
De elementen zijn veel beter beschikbaar voor het gewas
Zowel bij lage als hoge pH’s optimale beschikbaarheid van elementen
Effectievere opname, een chelaat dringt makkelijker het blad in.
Chelaten worden makkelijker getransporteerd door het gewas
Het heeft een positief effect op bladgroen, opbrengst en vruchtgewicht.

Een voordeel van Hortispoor Mix Vloeibaar is verder dat een lage dosering al volstaat voor een goede werking. Door bij iedere bespuiting 0,50 tot 1,00 liter per ha Hortispoor Mix Vloeibaar toe te voegen, beschikt het gewas optimaal over de juiste sporenelementen op het moment dat deze nodig zijn.

Let op: Chelaten kunnen niet worden gemengd met andere producten die metaal bevatten. Bijvoorbeeld aluminiumfosfiet, zoals Luna Care, of koperoxychloride.

Hortispoor Mix vloeibaar            0,50 – 1,00 ltr/ha

Herstel grasbanen fruitteelt

Door het natte voorjaar zijn veel grasbanen en wendakkers kapot gereden. Als het beter weer wordt in mei, kunt u de grasbanen herstellen. Wij leveren verschillende typen grasmengsel voor boomgaarden. Voor een compleet overzicht, zie info graszaad fruitteelt.

Hierbij hebben het mengsel Fruit & Boom 1 (standaard) en Fruit & Boom 3 (droogte) onze voorkeur voor herstel van de grasbanen. Een graszaadmengsel bestaat vaak uit een combinatie van Engels raaigras, veldbeemdgras en zwenkgras. Engels raaigras groeit snel en veldbeemdgras en zwenkgras langzamer. Veldbeemdgras en zwenkgras leveren wel een stevige graszode. Zwenkgras kan ook veel beter tegen droogte.

Fruit & Boom 1 is de standaard en bestaat uit 70% Engels raaigras en 30% veldbeemdgras. Het mengsel Fruit & Boom 3 bestaat uit 65% rietzwenkgras, 25% roodzwenk en 10% veldbeemdgras. Dit mengsel kan het beste tegen droogte. Mengsel 3 kunt u het beste gebruiken, als u ook een bloemenmengsel wilt inzaaien.

De doseringen op de website van de leverancier gaan uit van volveldstoepassing. Bij deze toepassing gaat de leverancier uit van 90 tot 120 kg/ha volvelds bij herstel van grasbanen. Voor nieuwe grasbanen is het advies 150 tot 195 kg/ha per ha volvelds.

In de praktijk met bijvoorbeeld 50% grasstrook, betekent dit bij het doorzaaien van beide mengsels 45 tot 60 kg/ha per ha boomgaard. Deze graszaadmengsels zijn verkrijgbaar in zakken van 15 kg.

Fruit & Boom mengsel 1 90-120 kg/ha volvelds
Fruit & Boom mengsel 3 90-120 kg/ha volvelds

Bloemenmengsel Fruitmax

Een mooie manier voor het aantrekken van nuttige insecten is het inzaaien van een bloemenstrook. Hiervoor hebben wij, in overleg met onze leverancier, een mengsel samengesteld, het Fruitmax Bloemenmengsel. Dit mengsel bevat 14 verschillende bloemen- en kruidensoorten, elk met een specifieke aantrekkingskracht voor nuttige insecten. Het is een meerjarig mengsel, wat specifiek ontwikkeld is voor toepassing in de fruitteelt in de grasbanen. De tabel hieronder geeft een overzicht.

Het Fruitmax Bloemenmengsel is ook geschikt binnen het protocol zoals ‘Beter voor Natuur & Boer’ van Albert Heijn, maar kunt u natuurlijk ook gebruiken om te voldoen aan de eco-regeling binnen het GLB.

Het mengsel kunt u het beste inzaaien op een vochtige bodem, waarbij het belangrijk is dat de bodemtemperatuur voldoende hoog is. Ons advies is inzaaien vanaf begin mei. Dit kan in bestaande grasbanen, maar ook op een strook bijvoorbeeld langs een windscherm.

Om te voorkomen dat het onkruid de overhand neemt, kunt u hier werken met een vals zaaibed. Dit houdt in dat u de grond dan al eerder klaarlegt. Het gekiemde onkruid na circa 7 tot 10 dagen, schoffelen. Direct daarna kunt u het Fruitmax Bloemenmengsel inzaaien. Ons advies is 250 gram per 100 m2 volvelds te gebruiken. Fruitmax leveren wij in een verpakking van 1 kg.

Fruitmax         250 gram per 100 m2

Proef DiPel tegen rups wintervlinder

Als Van Iperen zijn we in de praktijk dagelijks bezig om, samen met u als teler, de uitdagingen in de teelt het hoofd te bieden. Daarom vinden we het belangrijk om proeven aan te leggen om te zien welke mogelijkheden er zijn bij het verdwijnen van middelen zodat we toch verder kunnen met de plaagbeheersing en de fruitteelt in het algemeen.

In deze video vertelt Thom van der Riet over de proef bij Franken Fruit in Bergen op Zoom. In deze proef wordt een deel van het perceel preventief behandeld met DiPel, een ander deel krijgt geen behandeling.

https://youtu.be/ufHaKO-xT1k

Meer lezen over hoe we bezig zijn met het voorbereiden van de fruitteelt in de toekomst? Lees verder op deze pagina.

Op Koningsdag gesloten

In verband met Koningsdag zijn alle locaties van Van Iperen op zaterdag 27 april 2024 gesloten.






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden