“Door het doen van proeven kan je flinke stappen zetten richting het telen van de toekomst.” Jan-Willem Spaargaren is praktijkgericht onderzoeker waarbij hij zich vooral focust op biostimulanten en meststoffen. Voor de toekomst ziet hij een nauwe samenhang tussen het voeden en beschermen van een plant. “Als je de weerbaarheid en vitaliteit van je plant verhoogd, heeft dat namelijk effect op je gewasbescherming.”
“Een vitale plant zorgt voor groeikracht en groeikracht zorgt voor een weerbaar gewas.” Aldus Pim de Vries van Drenthe Growers. Hij doet nu een proef met verschillende biostimulanten om een weerbaar gewas te telen zodat hij in de toekomst steeds minder chemische gewasbescherming hoeft in te zetten in zijn teelt. Samen met Henk van Gurp, technisch specialist bemesting, vertelt hij over biostimulanten in het telen van de toekomst.
Onze specialisten op het gebied van bemesting en biostimulanten staan voor u klaar.
Rob Olsthoorn van OK plant vindt het belangrijk om een zo laag mogelijke voetafdruk achter te laten. Het gebruiken van circulaire meststoffen helpt hem hierbij. Deze meststoffen worden geproduceerd uit afvalstromen. Hiermee wordt in één keer aan twee problemen bijgedragen. De afvalstroom wordt nuttig ingezet en er zijn minder delfstoffen nodig voor de productie van de meststoffen.
Naast de hoofdelementen stikstof, kalium en fosfor (de NPK’s) heeft het gewas, in mindere mate, ook spoorelementen nodig in het voedingsschema. De doseringen voor spoorelementen worden in micromol per liter uitgedrukt, een factor 1000 kleiner dan millimol, waarmee we de NPK’s doseren.
Voorbeelden van zulke sporenelementen zijn mangaan, zink, borium, koper en molybdeen. IJzer wordt vaak los genoemd van de andere spoorelementen (sporen en ijzers), maar dit is ook een spoorelement.
Spoorelementen hebben vaak een enzymatische werking. Dat wil zeggen dat ze een rol spelen in de omzetting van bijvoorbeeld…
In de webapplicatie Mijn Voeding wordt alle informatie rondom bemesting en biostimulanten overzichtelijk samengebracht. U ziet gegevens over nutriënten die zich buiten de plant bevinden, waaronder giet- en druppelwater, grond- en drainmonsters, maar ook gegevens uit de plant, uit bijvoorbeeld droge stof- en plantsap-analyses.
Inzicht in al uw bemestingsdata op één plek
Advies en begeleiding altijd op maat
Ontdek onderlinge verbanden eenvoudig
Automatische integratie van laboratoriumresultaten
Notities toevoegen in de grafieken
Inzicht in seizoensgebonden data