20 juni 2018

Gras – Aandachtspunten bemesting latere snedes

Minder stikstofruimte en toch een gezond gewas?

De meeste kunst- en drijfmest gaat op aan de 1e en de 2e snede. Er is vaak nog wel een beetje beschikbaar en dat wil je zo goed mogelijk verdelen en benutten. Onder drogere omstandigheden is water het belangrijkste voedingselement. Het zorgt voor de mobiliteit van de meststoffen en dus voor de benutting ervan. Het handboek Bodem en Bemesting geeft aan dat korrelmeststoffen onder droge omstandigheden slecht oplossen en de nutriënten (te) langzaam beschikbaar komen.
Wat voor drijfmest geldt, geldt dus ook voor kunstmest. Aandachtspunten voor zowel korrel als vloeibare minerale meststoffen vindt u in deze presentatie.

Sporenelementen verbeteren kwaliteit zomer- en najaarsgras

In de voeding van het dier krijgen sporenelementen meer aandacht dan in de voeding van de plant. Eigenlijk vreemd, omdat met name gras het grootste aandeel in de rantsoenen heeft (of krijgt). Ook vreemd omdat sporenelementen net zo goed voor de plant belangrijk zijn als voor het dier. We zien dan ook in meerjarige proeven altijd een positief effect op de opbrengst en de kwaliteit van het gras. Meer organisch gebonden sporenelementen in het gewas is dan ook een gezonder basisrantsoen voor de dieren. Het voordeel van de vloeibare sporenelementen Powerbasic SeCo en Sporenmix is dat u ze ook alleen, opgelost in bijvoorbeeld 100 – 200 liter water aan uw gewas kunt geven.
Klik hier voor de flyers Powerbasic SeCo en Powerbasic Sporenmix.

De natuur benutten met Soil Impact

Wat kan de natuur zelf nog en hoe kunnen we deze ondersteunen? Balans in zuurgraad, investeren in calciumbeschikbaarheid, natuurlijke sporenelementen en in de structuur van de bodem. Het gaat om voeden van bodemleven zodat deze de voorraden in de bodem weer om kunnen zetten in voedingselementen voor de plant. Dat is in het kort wat Soil Impact doet. Inmiddels hebben we met Soil Impact veel proeven gedaan en zien we verbeteringen van tot 39 % meer bodemleven. Op grasland zien we grote voordelen, maar dat geldt ook voor veel akkerbouwmatige teelten. Soil Impact is bijvoorbeeld een product wat de vertering van stro (van graan en mais) enorm kan verbeteren. Voor meer informatie en proefresultaten zie deze presentatie.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.