10 juli 2019

Calcium en silicium, essentiële elementen voor uw vruchtkwaliteit!

Al enkele jaren hebben we de slogan “Bemesting wordt gewasbescherming”. Met name calcium is een element dat direct invloed heeft op de kwaliteit van de vrucht. Afgelopen jaar met de droogte en hitte, zagen we in de bewaring wat een tekort aan calcium doet met de bewaarkwaliteit.

Als calcium en silicium gecombineerd worden, komt er een extra plus in de bewaarkwaliteit.

Calcium

Calcium is een hoofdelement en van essentieel belang voor het goed functioneren van cellen. In de celwanden werkt een calciumverbinding als een soort cement. Een gebrek geeft dan ook een minder goede celwand waardoor cellen compleet kunnen afsterven met als gevolg: stip, neusrot, inwendig bruin en gevoeliger voor laag temperatuurbederf.

Als basis is het belangrijk om bij de start van het seizoen, de juiste verhouding goed opneembaar calcium in de bodem te hebben ten opzichte van andere elementen zoals kalium en magnesium. Deze mineralen concurreren met elkaar bij opname door de wortel. Calcium kan, in tegenstelling tot andere mineralen, alleen door de wortelpunt en een klein stukje daarboven opgenomen worden. Dat vergt dus jonge gezonde wortels en voldoende borium.

Calcium wordt alleen passief opgenomen bij verdamping. Bij droge omstandigheden en als de plant flink verdampt leidt dat snel tot calciumproblemen. In de zomer van 2018 hebben we dat duidelijk kunnen zien. Daardoor ontstaan bewaarproblemen. Calcium gaat voornamelijk naar de verdampende delen zoals het blad. Delen die heel weinig verdampen, zoals de vruchten krijgen daardoor al gauw te weinig calcium. Daarbij komt dat het mineraal niet mobiel is in de plant. Kalium en stikstof kunnen gemakkelijk opgenomen worden en ook van het blad naar de vrucht worden getransporteerd, calcium niet.

De laatste weken 6-8 weken voor de oogst zijn het meest effectief om calcium via bespuitingen in de vrucht te krijgen. De calcium komt op de vrucht en wordt opgenomen door de vrucht. Met name als via de fertigatie kali wordt gegeven tijdens drogere periodes, is het belangrijk om calcium via bespuitingen mee te geven. U kunt het beste wat zachtere en beter opneembare calciummeststoffen gebruiken om verbranding of beschadiging te voorkomen en het meeste calcium in de vrucht te krijgen.

Silicium

Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element op de aarde.  Silicium is niet opneembaar  voor de meeste planten. Het afgelopen jaar hebben we proeven gedaan in de fruitteelt in zowel appel als peer, via blad en bodem. Bij de toepassing via het blad, met een voor planten opneembaar silicium, zagen we een duidelijke plus in de hardheid en meer mineralen in de vrucht.

Silicium versterkt de celwanden en verbetert de structuur van de plant en vrucht. Stevige celwanden resulteren in een betere weerstand tegen schimmels en zuigende insecten. Naast deze voordelen zorgt silicium voor een hoger droge-stofgehalte en een verbeterde houdbaarheid.

Siliforce stuurt anti-stress stofwisselingsprocessen in uw gewas aan. Het verbetert daarom de plantweerbaarheid en dus productiviteit tijdens moeilijke perioden in de teelt. Verder zorgt silicium voor betere jonge wortels wat de opname van calcium bevordert. Wanneer silicium wordt toegevoegd aan de calciumbespuiting, wordt calcium beter opgenomen in de vrucht.

‘Zorg voor het beste fruit voor voldoende calcium en silicium!’