30 januari 2020

Bekalken

Wanneer we de meest recente grondmonsters van 2020 bekijken, zien we een tendens in het gehalte calcium op de analyses. Er zijn veel percelen waar zowel de voorraad als de beschikbaarheid van calcium relatief laag is. Zeker wanneer dit wordt afgezet tegen de hoeveelheid aanwezige kalium en magnesium. Geef op deze percelen aandacht aan een calciumbemesting.
Calcium is naast het verbeteren van de bodemstructuur ook belangrijk voor een goede vruchtkwaliteit. Diverse onderzoeken die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd, laten zien dat het niet of te weinig beschikbaar zijn van calcium te herleiden is naar verschillende problemen. Bijvoorbeeld stip, inwendig bruin en een product wat slecht te bewaren is. Calcium wordt nog wel eens vergeten in de basisbemesting. Het blijkt echter steeds meer dat een tekort van dit element veel kwaliteitsproblemen en daarmee een te hoog percentage uitval tot gevolg heeft.
Calciummeststoffen moeten bij voorkeur in de eerste maanden van het jaar worden toegediend, ruim voor het groeiseizoen begint. Er zijn verschillende producten om calcium aan de bodem toe te dienen:

Stimusoil Impact

Een geschikt product voor het uitvoeren van een calciumbemesting is Stimusoil Impact. Dit is een product dat naast calciumcarbonaat ook sporenelementen en suikers bevat. Deze suikers zijn geschikt als voeding voor het bodemleven en stimuleren zo de bodemgezondheid van het perceel. Daarnaast worden in de bodem aanwezige bacteriën door middel van de suikers in Stimusoil Impact gevoed. Deze zorgen voor een goede afbraak en omzetting van organische stof in de bodem. Zeker op percelen waar organische stof wordt aangevoerd zal Stimusoil Impact een plus geven in het verbeteren van het bodemleven. Stimusoil Impact is daarom een investering in de bodem voor de langere termijn. Daarnaast zorgt de aanwezige calcium voor structuurverbetering en komt het op korte termijn beschikbaar voor de boom.

Stimusoil Impact         300 kg/ha

Agrostructuur korrels (gips)

Wanneer de pH-waarde van de bodem hoog is, kunt u voor de calciumbemesting ook kiezen voor gips, dit heeft geen effect op de pH-waarde van de grond. Gips is calciumsulfaat, waardoor zowel aandacht wordt gegeven aan het toedienen van calcium als sulfaat. Gips is met name inzetbaar als structuurverbeteraar.

Agrostructuur korrels      300 kg/ha

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.