14 juni 2021

Sporenelementen: bijzaak of hoofdzaak, blad of bodem?

Een onmiskenbaar onderdeel in de productie- en kwaliteitsverhoging, is de waarde van een goede en uitgekiende bemesting. Doordat er steeds meer kennis is van de optimale groei van bomen en vruchten, is er nu de mogelijkheid tot maatwerk in bemesting per ras, per perceel of zelfs op boomniveau!


Wanneer u in de komende weken wat tijd over heeft en niet weet wat te doen, dan is het leuk om eens een kijkje te nemen op de websites van het CBS of Agrimatie.nl en dan te zoeken op de sector fruitteelt. Misschien voor u onbekende sites, maar zeer interessant om te zien hoe de fruitteelt in de laatste decennia is doorontwikkeld, zowel financieel als op het gebied van productie.

Ten opzichte van 30 jaar geleden is de opbrengst per hectare voor zowel appel als peer meer dan verdubbeld! Door inzet van nieuwe teeltsystemen en -technieken, de keuze voor productievere rassen en het goed implementeren van onderzoeksresultaten, worden er nog steeds ieder jaar stappen gemaakt om zowel productie als kwaliteit telkens weer een stapje omhoog te brengen.

Het belang van de juiste bemesting

Een onmiskenbaar onderdeel in deze productie- en kwaliteitsverhoging is de waarde van een goede en uitgekiende bemesting. Doordat er steeds meer kennis is van de optimale groei van bomen en vruchten, is er nu de mogelijkheid tot maatwerk in bemesting per ras, per perceel of zelfs op boomniveau! Dit kan via bladbemesting, maar ook via de wortels door middel van fertigatie of een strooi- of aangiettoepassing op de strook.

Sporenelementen in de fruitteelt

Wanneer we praten over bemesting, gaat het vaak over de hoofdelementen stikstof, fosfaat, kalium, magnesium en calcium. Dit worden niet voor niets hoofdelementen genoemd; ze vormen de basis voor een goede groei en kwaliteit. Niet minder belangrijk zijn de sporenelementen. Het is waar dat een plant van sporenelementen over het algemeen minder nodig heeft dan van de hoofdelementen, maar een tekort heeft zeker gevolgen voor gewas- en vruchtkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een gele achtergrondkleur bij peer wanneer er tekort aan ijzer is, of licht verkleurend blad bij een tekort aan mangaan. Onder sporenelementen die bewezen nuttig zijn voor de fruitteelt verstaan we ijzer, mangaan, koper, borium en zink. Ook molybdeen heeft een functie als sporenelement, alhoewel we gebrek hiervan in de praktijk niet veel tegenkomen.

Blad- of bodemtoepassing?

De grote vraag die al jaren leeft is of sporenelementen nu het beste via blad of toch beter via de bodem aan het gewas kunnen worden toegediend. Een interessante vraag, waarbij wij durven te stellen dat vanuit het gewas gezien opname via de wortel de meest effectieve weg is. Echter, doordat onze fruitboom in de grond staat, wordt dit een stuk complexer om die elementen ook bij en in de wortel te krijgen. Zuurgraad, organische stofgehalte en vochtigheid van de bodem zijn zomaar wat zaken die een behoorlijke invloed kunnen hebben op de opname van sporenelementen via de wortels.

De waarde van fertigatie

Hier komt de waarde van fertigatie om de hoek kijken. Een aantal voordelen van fertigatie zijn het vochtig kunnen houden van het druppelpunt en de mogelijkheid om de grond rondom de wortels te verzuren. Een vochtige, licht zure bodem zorgt ervoor dat sporenelementen makkelijker beschikbaar komen. Door voldoende vocht worden de sporenelementen als het ware de wortels ingeduwd. Hierdoor kan via fertigatie prima gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om al vroeg in het seizoen een stabiele basis van sporenelementen in het gewas aan te leggen.

Niet iedere teler heeft de mogelijkheid om te fertigeren, maar ook zonder fertigatie zijn er mogelijkheden. Zo is er vanuit het onderzoek bekend dat bijvoorbeeld ijzer en borium ook met de onkruidspuit prima op de zwartstrook kunnen worden toegepast, met positieve effecten op vruchtkwaliteit tot gevolg. Hierbij is het vaak wel nodig om relatief grote hoeveelheden toe te passen.

Blad- en bodemtoepassing combineren voor een versterkend effect

Bladbemesting is en blijft een handige en effectieve manier om ook via het blad voldoende elementen aan te voeren en bijvoorbeeld snel te kunnen corrigeren. Daarnaast kan het echter interessant zijn om een basis van sporenelementen via fertigatie toe te dienen. Wanneer bodembemesting met bladbemesting wordt gecombineerd zal dit elkaar versterken. Voor deze toepassingen zijn verschillende producten op de markt, zowel enkelvoudig als samengestelde mixen.

Sporenelementen die via de bodem worden toegediend kunnen het beste in chelaatvorm worden gegeven. Het voordeel hiervan is dat het element goed wordt vastgehouden en zodoende optimaal beschikbaar blijft voor het gewas. Let op dat chelaten beter niet in een bak met zuren (salpeterzuur, fosforzuur, zwavelzuur) kunnen worden toegevoegd, hierdoor kan het chelaat te snel worden afgebroken. Neem in dit geval sporenelementen in sulfaatvorm. Wanneer u geen gebruik maakt van zuur of doseert via een aparte zuurpomp, kan wel prima met sporenelementen in chelaatvorm worden gewerkt.

Fervent Multispor

Naast enkelvoudige sporenelementen hebben wij 2 mixen in ons pakket die goed via fertigatie kunnen worden toegediend:

  • Fervent Multispor vloeibaar, dit zijn sporenelementen in chelaatvorm
  • Fervent Multispor poeder, dit zijn sporenelementen in sulfaatvorm