16 november 2022

De basis ligt bij de voeding

Weerbaar telen

Door de ontwikkelingen in de agrarische sector wordt weerbaar telen steeds belangrijker. Onder andere de energieontwikkelingen spelen hierin mee. Lagere etmaaltemperaturen en minder stomen zijn zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Om de plant zo goed mogelijk te laten presteren onder deze omstandigheden is het belangrijk om een sterke plant neer te zetten. Verder speelt de vergroening in de sector ook een grote rol. Groene middelen maken hun opkomst en chemie verdwijnt meer naar de achtergrond. We zullen dus meer moeten gaan denken vanuit plantgezondheid, een sterke en weerbare plant met een goed wortelgestel kan nu eenmaal tegen een stootje.

Waar beginnen we?

De basis ligt bij de voeding van de plant. Net als mensen hebben ook planten gezonde voeding nodig en nog belangrijker, een goede verhouding tussen de verschillende voedingsgroepen, voor de mens staat de schijf van 5 hier symbool voor. Voor planten is het net zoals bij ons belangrijk dat de juiste voeding wordt aangeboden. De bemestingsstrategie met elementen zoals K/Ca, NO3, Cl en SO4 moet onder andere worden afgesteld per gewas, ras, stadium, seizoen en substraat.

Als de voedingsbasis correct is kunnen we verder kijken naar andere toevoegingen om de plant sterker te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat biostimulanten of andere plantversterkers fouten in de bemestingsstrategie niet kunnen compenseren.

Biostimulanten en andere plantversterkers

Er zijn enorm veel biostimulanten op de markt, het is een soort biostimulantenjungle met eindeloze mogelijkheden. Allereerst is het goed om te weten wat we van een biostimulant kunnen verwachten. Biostimulanten zijn producten die invloed hebben op de groei en de weerstand van planten. Deze hebben dus géén directe invloed op ziekten en plagen!

Wat deze jungle inzichtelijker maakt, is dat er slechts enkele ingrediënten bestaan voor de vele biostimulanten. Hieronder enkele ingrediënten die in veel biostimulanten worden gebruikt:

  • Schimmels
  • Bacteriën
  • Aminozuren
  • Humine / fulvine zuren
  • Zeewieren / algen
  • Plantenextracten
  • Kruiden

Van deze ingrediënten zijn vele combinaties te maken. Als Van Iperen maken wij de combinaties in samenwerking met onze leveranciers, maar we hebben daarnaast ook een eigen biostimulantenlijn (Stimuline) waar we ook al meerdere successen mee hebben behaald.

Wilt u meer informatie over hoe deze informatie u kan helpen met het realiseren van een weerbare plant? Neem dan contact op met één van de bemestingsspecialisten of vul onderstaand formulier in.

Aanvraag adviesgesprek weerbaar telen