21 februari 2024

Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding

Een meerjarige beweidingsproef op uiteenlopende grondsoorten laat bij de koeien een overduidelijke voorkeur zien voor gras bemest met Powerbasic Bravo. “Als koeien de wei ingaan, kiezen ze allemaal voor dat ene blok. Een strook bemest met een andere meststof laten ze links liggen. Heel opmerkelijk”, zegt melkveehouder Robert-Jan Engberts (29) uit Westerhaar-Vriezenveensewijk (OV). Volgens hem maakt het uit welke kunstmest je gebruikt, zeker als je veel beweidt.

Samen met zijn vader Gerrit Engberts (61) heeft Robert-Jan een melkveebedrijf met 88 koeien en 50 stuks jongvee op 40 hectare. Gemiddeld geven de koeien rond de 9.500 liter melk met zo’n 4,55% vet en 3,61% eiwit.

In landelijke, langlopende beweidingsproeven worden graspercelen opgedeeld in stroken, waarbij elke strook bemest wordt met een specifieke meststof. Zo ook bij Engberts. “Dat doen we dit jaar voor de vierde keer. Het geeft nieuwe inzichten en we gaan graag mee met de tijd.”

De koe haalt het zelf op

Bij Engberts doen ze aan standweiden. Gerrit: “Het zit in de genen, koeien moeten naar buiten in de zomer, ook voor hun gezondheid. Het is een goede manier van gras benutten, de koe kan het zelf ophalen.” Hij merkt dat de koe weet wat ze wil. “Soms laten ze het mooie gras staan en vreten ze de stukken waar ze behoefte aan hebben kaal.”

Robert-Jan: “We zien drie jaar achter elkaar dat koeien voorkeur hebben voor de strook bemest met Powerbasic Bravo. Ze lopen de wei in, naar achteren, maar komen binnen dertig minuten terug naar die ene strook. Dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Gras is gras. Toch is het zo.” Gerrit vult aan: “Het is bestaand grasland, niet meer het mooiste stuk. Gewoon zoals het is in de praktijk.”

De prijs van ‘smakelijke’ kunstmest?

Het maakt uit welke kunstmest je gebruikt, meent Robert-Jan. “De meeste veehouders gebruiken een meststof uit gewoonte. Deze proef laat zien dat de opname beter wordt door Powerbasic Bravo te gebruiken. Meer drogestofopname staat gelijk aan meer melk. Als je veel beweidt en hierdoor een betere benutting hebt, waardoor je uiteindelijk een betere productie krijgt, dan is dat toch interessant? Dan heb je de prijs van je meststof er ook snel uit.”

Waar het dan aan kan liggen, daar heeft Gerrit wel een idee over. “Koeien vreten met de neus. Het is de geur en de smaak. Bij het voerhek vreten ze er dingen uit, dit merk je ook bij beweiding. Toch had ik niet gedacht dat dit ligt aan kunstmest die enkele weken ervoor gebruikt is. Toch blijkt het zo te zijn. Koeien zijn echte fijnproevers.”

Onderzoekers van Bioclear Earth hebben gras- en bodemmonsters uit de beweidingsproef, bemest met de verschillende meststoffen, onderzocht op schimmels en bacteriën. Dit onderzoek toont aan dat de onderzochte stikstofvormen de bacterie- en schimmelpopulatie van het gras en de bodem beïnvloeden. Bij de Powerbasic Bravo-monsters is twee jaar opeenvolgend de schimmel Sporobolomyces roseus aangetroffen. S. roseus produceert carotenoïden, onder meer de voorloper van vitamine A. Ook scheidt de schimmel stoffen uit die een rol spelen in de geur en smaak van het gewas. Mogelijk vinden de koeien de geur van deze stoffen prettig en hebben ze daarom een voorkeur voor gras bemest met Powerbasic Bravo.

Lees hier meer over Powerbasic Bravo of neem contact op met onze ruwvoerspecialisten.