11 mei 2022

Granen T2 en wortelonkruiden

De granen zijn de laatste weken flink gegroeid. Op verschillende percelen zien we het vlagblad al verschijnen. Toch is de oogst nog een heel aantal weken verwijderd. Het gezond houden van het vlagblad is dan ook essentieel. De schimmelbestrijding kan toegepast worden als 10-15% van de aren zichtbaar zijn. Wilt u het gewas extra beschermen tegen aar fusarium? dan kunt u een 3e schimmelbestrijding uitvoeren door een driekwart dosering toe te passen als het vlagblad volledig uit is. Na 3 weken kan deze dan worden aangevuld.

Graanhaantjes worden er op dit moment nog niet gevonden. Komt u op uw perceel wel graanhaantjes tegen en wilt u ze bestrijden? U kun een pyrethroïde toevoegen aan de schimmelbestrijding, eventuele kniptorren worden dan ook bestreden.

Advies:

Priaxor Duo  1,00 ltr/ha Priaxor   + 1,00 ltr/ha Revystar 
of
Ascra Xpro 1,10 ltr/ha

Evt. toevoegen:

Sumicidin Super 0,20 ltr/ha

.

Wortelonkruid

In granen is er een goede mogelijkheid om de wortelonkruiden te bestrijden. Gezien de droge omstandigheden zullen de middelen een mindere werking hebben. Overleg met uw teeltadviseur wat voor uw perceel de beste aanpak is. Onder de huidige omstandigheden zal de onderstaande combinatie de beste werking geven.

Omnera  1,00 ltr/ha
Mcpa  2,00 ltr/ha

Echter zal dit niet alle lastige onkruiden aanpakken. Zie in de onderstaande tabel de beste middelen voor lastige wortelonkruiden.  De onderstaande tabel geeft een aantal combinaties weer van middelen en de werking.

Belangrijk bij het bestrijden van wortelonkruid:

  • Gebruik voldoende water om goed onderin het gewas te komen.
  • Maak gebruik van een grove druppel om een goede indringing te krijgen, kies bij voorbaat voor een 04 dop of grover.
  • Groeizame omstandigheden met een hoge RV zijn belangrijk voor een geslaagde bespuiting.
  • MCPA mag toegepast worden tot 1 week voordat de aar in de tarwe verschijnt.
  • Heermoes bestrijden is zeer lastig, meerder malen MCPA spuiten is een van de weinige bestrijdingsmogelijkheden.
  • Starane top en Primstar mogen tot het vlagblad worden gespoten.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.