Van steenwol naar kokos met biostimulanten

Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten

Bij Bestpeppers in Est is dit seizoen een belangrijke stap gezet: de teelt is overgegaan van steenwol naar kokossubstraat. De aanleiding? Steeds vaker doken er wortelproblemen op en de wens groeide om het gewas vitaler te maken. Het uiteindelijke doel: een weerbaardere teelt, minder afhankelijk van chemische middelen.

Nieuwe strategie, andere kijk op teelt

Die verandering vraagt om een bredere benadering. Van Iperen levert al jaren de meststoffen en gewasbescherming bij Bestpeppers, maar stelde dit jaar ook een volledig biostimulanten-schema op.
“Het draait niet alleen om het substraat of om één product,” vertelt het team van Bestpeppers. “Alles moet kloppen: voeding, klimaat, het DNA van de plant. Het is een ketting, en die is zo sterk als de zwakste schakel.”

Biostimulanten: ondersteuning van binnenuit

In het nieuwe schema zijn drie biostimulanten opgenomen:

  • Accudo: Accudo is ontworpen om de wortelontwikkeling te stimuleren, wat resulteert in een krachtiger en vitaler gewas.
  • Stimuforce Asco: Asco helpt planten om beter om te gaan met abiotische stressfactoren zoals droogte, hitte en kou. Het verhoogt de productie van antioxidanten en stimuleert de auxineproductie, wat leidt tot verbeterde wortelgroei en een verhoogde suikerproductie helpt de plant omgaan met stress, zoals temperatuurschommelingen.
  • Stimuplant 4-Terra: 4-Terra verbetert de fosfaatopname en -verdeling in de plant door het activeren van genen die verantwoordelijk zijn voor nutriëntentransport. Daarnaast stimuleert het de microbiële activiteit in de bodem, wat leidt tot een betere beschikbaarheid van voedingsstoffen.

De effecten zijn nu al zichtbaar. “We zien dat het gewas grover blad ontwikkelt en dat de wortels veel beter verdeeld zijn in de mat, niet alleen onderin zoals bij steenwol. Er zitten duidelijk meer reserves in de kop en de plant heeft een gezondere uitstraling.”

Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten
Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten

Focus op het wortelmilieu

Uit ervaring blijkt dat wortelgezondheid cruciaal is, vooral in stressvolle periodes of bij hoge productie. “Net vóór een piek in de oogst stopt de plant vaak even met wortelgroei. De focus ligt dan op productie. Maar zodra je oogst, valt die belasting plots weg – en dat kan een schok geven. Dan wil je dat het wortelstelsel sterk genoeg is om dat op te vangen.”

Een jaar van leren en observeren

Voor Bestpeppers draait dit seizoen om kijken wat het gewas doet onder verschillende omstandigheden. “Het weer is grillig: de ene week donker en koel, de andere ineens boven de 25 graden. We willen weten: hoe komt de plant zulke periodes door? Hoe reageert het gewas op stress, op temperatuurwisselingen, op oogstpieken?”

Een gezamenlijk leerproces

Het overstappen op kokossubstraat en het werken met biostimulanten is voor Bestpeppers een spannende, maar veelbelovende stap. “We zijn nog volop aan het leren en observeren,” zegt het team. “Dit seizoen staat in het teken van kijken, meten, en bijsturen. We weten nog niet alles, maar we doen het samen met onze teeltadviseurs, met Van Iperen, en met de plant zelf als leidraad.”

Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten
Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten

Wilt u ook ontdekken wat biostimulanten voor uw teelt kunnen betekenen?

Onze groeispecialisten denken graag met u mee over een strategie die past bij uw bedrijf, gewas en ambities.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Leonardiet: een natuurlijke bron voor bodemverbetering
Technische achtergrond Bemesting

Leonardiet: een natuurlijke bron voor bodemverbetering

Leonardiet is een natuurlijk materiaal dat is ontstaan uit oude plantenresten. Je kunt het vergelijken met turf of jonge steenkool. Door de afbraak van deze planten in de bodem, onder invloed van bacteriën, ontstaan stoffen zoals humine- en fulvinezuren.

Afbeelding Preventief denken in aardbeienteelt
Medewerkersverhaal Gewasbescherming

Preventief denken in aardbeienteelt

Samenvattend krijgen aardbeien telers dus flink wat uitdagingen voor hun kiezen, vooral op het gebied van gewasbescherming. Jeurninck en Oomen geven aan dat AgroBuren en Van Iperen - door het bundelen van hun krachten - ondernemers kunnen helpen om deze beter het hoofd te bieden. “Zo zetten we samen de schouders onder een toekomstbestendige aardbeienteelt.”

Afbeelding Bodemleven stimuleren
Technische achtergrond Bemesting

Bodemleven stimuleren

Stimuleer actief bodemleven voor een gezonde teelt. Ontdek hoe probiotische en prebiotische biostimulanten kunnen bijdragen.