Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 07-06-2023

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Teeltadvies 7 juni 2023

Deze week in het teeltadvies: onkruidbestrijding in suikerbieten en uien, trips- en ziektebestrijding in plantuien en afrijping wintertarwe.

.

Suikerbieten - onkruidbestrijding

Op dit moment zijn de onkruiden in de bietenpercelen behoorlijk afgehard. Om deze onkruiden, en dan met name melganzevoet, goed te kunnen bestrijden is het belangrijk om onder zo optimaal mogelijke omstandigheden te spuiten. ’s Morgens, wanneer er nog een beetje dauw op het gewas aanwezig is, is het onkruid het meest mals en kunnen de herbiciden het beste effect hebben.

Ondanks de droge omstandigheden wordt het op verschillende percelen tijd om bodemmiddelen met duurwerking te spuiten om zo nakiemers te voorkomen. Het meest optimaal is om deze middelen op een wat vochtige grond te spuiten. Op dit moment groeien de bieten echter wel gewoon door, waardoor het op sommige percelen noodzakelijk is om bodemherbiciden mee te geven, omdat anders het gewas te veel grond bedekt wat dan niet meer geraakt wordt met bodemherbiciden. Onder de huidige omstandigheden kan het beste gespoten worden met Nymeo 1,00 ltr/ha + Powertwin 1,00 ltr/ha + Astuss 1,50 ltr/ha. Wanneer er veel melganzevoet in het perceel staat, kan aan deze mix Astrix/Corzal 2,00 ltr/ha worden toegevoegd. Als de bieten zo ver ontwikkeld zijn dat het tijd is voor een bodemmiddel tegen nakiemers, kan Frontier 0,50 – 0,90 ltr/ha of Dual Gold 0,75 – 1,50 ltr/ha worden toegevoegd aan de mix.


Uien - onkruidbestrijding 1e pijp

Op veel percelen zaaiuien staan de uien in het 1e pijp stadium. De omstandigheden zijn op dit moment in principe veilig voor een bespuiting met contactherbiciden. Door de schrale omstandigheden willen veel uien op dit moment niet doorgroeien, en staan ze niet mooi steil rechtop. In dat geval is het verstandig om de uien eerst wat bladvoeding te geven, zodat ze wat gezonder en meer rechtop staan, voordat er een contactbespuiting uitgevoerd wordt. Op uien die slecht weg willen groeien kan het gewas geholpen worden met Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha + Powerleaf Fosfaat 1,00 ltr/ha + Powerleaf Borium 0,50 ltr/ha.

Wanneer de uien gezond en recht overeind staan, kan het aanwezige onkruid worden aangepakt met contactmiddelen. Een brede mix hiervoor is Lentagran 0,25-0,40 kg/ha + Basagran 0,25 ltr/ha + Starane Top 0,07 ltr/ha + Wing P 0,25-0,50 ltr/ha. Vanwege de huidige schrale omstandigheden is het belangrijk om de middelen niet te hoog te doseren, om de uien zoveel mogelijk te sparen. Bij een hoge onkruiddruk is het beter om regelmatig terug te komen dan om in één keer een hoge dosering toe te passen. Aan de contactbespuiting kan in plaats van Basagran ook worden gekozen voor Boxer 0,50 ltr/ha. Bij het toepassen van Boxer moet wel rekening gehouden worden met het feit dat dit de waslaag van de uien aantast. Bij een volgende bespuiting is het dan belangrijk om eerst te controleren of de waslaag van de uien voldoende is hersteld.

Bij het spuiten van contactmiddelen in de uien is het belangrijk dat zoveel mogelijk middel op de onkruiden en zo weinig mogelijk middel op de uien terechtkomt. Dit kan door te spuiten met veel water en een grove druppel te gebruiken. Verder is het belangrijk om bij zoveel mogelijk windstille omstandigheden te spuiten en te spuiten op een droog gewas en droge grond. Op die manier wordt reactie van de uien op de onkruidbestrijding zoveel mogelijk voorkomen.


.Plantuien - tripsbestrijding

Bij het huidige droge en warme weer, kan trips zich snel ontwikkelen. Verder leert de ervaring uit eerdere jaren dat gewassen die moeilijk groeien vatbaarder zijn voor trips dan gewassen die vlot weg groeien. Om deze redenen is het belangrijk om de plantuien te controleren op trips en bij aanwezigheid van de eerste tripslarven in het gewas een bespuiting uit te voeren met Batavia 0,75 ltr/ha. Bij deze bespuiting moet een hulpstof worden toegevoegd om het middel goed in de uienplant opgenomen te laten worden. Dit kan door Astuss 2,00 ltr/ha of Codacide 1,50 ltr/ha toe te voegen aan de Batavia. Met Codacide wordt de opname van de Batavia bevorderd zonder dat de waslaag van de uien aangetast wordt..

Plantuien - ziektebestrijding

Zodra de pijpen van de plantuien elkaar gaan raken, wordt het tijd om de uien tegen valse meeldauw te beschermen. Ondanks dat de omstandigheden ongunstig lijken voor valse meeldauw, worden er op sommige percelen toch haardjes met aangetaste planten aangetroffen. Zeker omdat we alleen maar de beschikking hebben over preventieve middelen, is het belangrijk om de uien toch op tijd te beschermen. Dit kan het beste met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha. Om de uien bij het schrale weer toch aan de gang te houden kan dit gecombineerd worden met Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha + Powerleaf Zink 1,00 ltr/ha.


.Wintertarwe - afrijping

Veel tarwepercelen staan te bloeien of komen binnenkort in bloei. Bij het huidige schrale weer lijkt het gevaar voor schimmelaantasting klein, maar met name bruine roest kan juist onder schrale omstandigheden voor een behoorlijke aantasting zorgen in de tarwe. Spuit daarom rond het begin van de bloei de tarwe nog een keer met een fungicide, zodat het gewas over een voldoende lange periode beschermd is. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Prosaro 0,75-1,00 ltr/ha of Soleil 1,00 – 1,20 ltr/ha.

Kritische groeimomenten: planbare stress

Wanneer stress voor een plant in een bepaald gewasstadium hoger is, kunnen we dit ‘planbare stress’ noemen. In dat geval is het mogelijk om hierop in te spelen en van tevoren een plan te maken om de plant met biostimulanten door deze stressvolle periode heen te helpen. In een aardappelplant is een kritisch groeimoment bijvoorbeeld tijdens de aanleg van de knollen. Op dat moment moet de plant namelijk de energie gaan verdelen over de aangelegde knollen, om deze zo goed mogelijk te laten groeien. Op dat moment kunnen biostimulanten ervoor zorgen dat een plant de energie en nutriënten beter verdeeld. Hiermee kan voorkomen worden dat de plant knollen afstoot als overlevingsmechnisme..

Stimuplant 4-Good

Stimuplant 4-Good is een biostimulant die zeer geschikt is om toe te passen in een schema om ‘planbare stress’ tegen te gaan. In deze biostimulant zorgen planteigen stoffen ervoor dat de plant efficiënter water en mineralen gebruikt. Dit komt enerzijds doordat Stimuplant 4-Good het PHT2;1 gen in de plant activeert. Dit gen zorgt in de plant voor fosfaat transport. Hierdoor gaat een plant na een behandeling met Stimuplant 4-Good efficiënter om met fosfaat. Aan de andere kant worden bij een hoge activiteit in een plantencel oxidatieve verbindingen gevormd. Deze verbindingen zorgen voor schade en veroudering in de plantencel. In planten die met Stimuplant 4-Good behandeld zijn, worden minder van deze verbindingen gemeten, wat betekent dat de plantencellen minder snel zullen slijten. Hierdoor is minder energie nodig voor ‘schadeherstel’ in de plant.

Advies voor toepassen
Om een plant met Stimuplant 4-Good tegen planbare stress te beschermen, is het advies om vanaf het erwtjes-stadium van de plant driemaal een bespuiting uit te voeren met Stimuplant 4-Good 2,00 ltr/ha. Het interval tussen deze bespuitingen is 2 weken. In de meeste gevallen kan de toepassing van Stimuplant 4-Good gecombineerd worden met de fungicide bespuiting.

In deze video vertelt Jan Pieter Bijnagte over Stimuplant 4-Good:

https://youtu.be/2jXl_wmTOBY

 

Plotselinge stress door extremen

Bij extreme omstandigheden kan voor een plant plotseling stress optreden, onafhankelijk van het gewasstadium waarin de plant zich bevindt. Deze stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld extreme temperaturen, hoge zoninstraling, droogte of wind; zogenaamde abiotische stress. Onder deze omstandigheden kost de normale stofwisseling voor de plant extra energie, welke dan niet in de opbrengst gestoken kan worden. Met biostimulanten kan de plant onder moeilijke omstandigheden gemakkelijker overleven en gaan er minder energie en suikers verloren.

Stimuforce Asco

Stimuforce Asco is een product op basis van zeewierextract. Met Stimuforce Asco kan kort voordat heftige stress optreedt, de plant voorbereid worden. Door het inzetten van Stimuforce Asco wordt het gewas hormonaal voorbereid op een periode van abiotische stress en wordt de suikerproductie tijdelijk verhoogd. Daarnaast bevordert Stimuforce Asco de aanmaak van cytokinine, wat in de plant voor soepele celwanden zorgt. Voordeel van soepelere celwanden is dat het openen en het sluiten van de huidmondjes gemakkelijker gaat, waardoor de plant weerbaarder is tegen temperaturen boven de 25 graden. Door deze effecten van Stimuforce Asco zal een plant op het moment van moeilijke groeiomstandigheden gemakkelijker door de schrale groeiomstandigheden heen komen.

Wanneer er extreem weer wordt verwacht is het advies om 3 dagen van tevoren Stimuforce Asco 2,00 ltr/ha te spuiten.

In deze video vertelt Jan Pieter Bijnagte over Stimuforce Asco:

https://youtu.be/LZd_lh70L7k

Stimuplant Multimix

Naast aminozuren en zeewierextracten bevat Stimuplant Multimix ook een aantal hoofd- en sporenelementen. Met Stimuplant Multimix wordt de groei van het gewas gemakkelijker gemaakt doordat in de groeiperiode essentiële elementen via het blad worden gegeven die gemakkelijk beschikbaar zijn voor de plant. De samenstelling van Stimuplant Multimix is gebaseerd op de mineralen die in het plantsap gemeten worden, en van groot belang zijn voor een goede groei en kwaliteit. Door de toevoeging van aminozuren is het product zacht voor het gewas. Aminozuren en zeewierextract reduceren de effecten van stress in de plant tijdens hitte, droogte, groeipieken en chemische bespuitingen.

Stimuplant Multimix is toepasbaar in veel gewassen, zoals aardappel, ui, en mengbaar met fungiciden. Bij het toepassen van Stimuplant Multimix kan gekozen worden voor een wekelijkse bespuiting met Stimuplant Multimix 2,50 ltr/ha. Het is ook mogelijk om met een interval van 14 dagen een dosering van 5,00 ltr/ha toe te dienen.

Bij het gebruik van deze biostimulant is het goed om te bedenken dat dit vooral voor het onderhoud van de plant en het faciliteren van de groei is. Wanneer in een gewas regelmatig Stimuplant Multimix gebruikt wordt en er extreem weer wordt voorspeld, is het verstandig om het gewas daarop voor te bereiden met Stimuforce Asco. Wanneer Stimuforce Asco in een gewas wordt gecombineerd met Stimuplant Multimix kan de dosering van Stimuforce Asco worden aangepast naar 1,00 ltr/ha.

In deze video vertelt Jan Pieter Bijnagte over Stimuplant Multimix:

https://youtu.be/a7Y4Ai0MU1g

Stoloonvorming en knolzetting in aardappelen: stressmoment

Komende dagen wordt nog steeds droog weer voorspeld. Met name in gebieden waar moeilijk beregend kan worden, geeft dit enorme stress voor de gewassen. Wat ook bijdraagt aan stress in de gewassen, is het forse temperatuurverschil tussen de dag en de nacht. Hierdoor is er ’s nachts een bodemtemperatuur van rond de 13 graden, terwijl het overdag in het gewas regelmatig warmer dan 25 graden is. Op dit moment zijn er binnen en tussen de gebieden grote verschillen in plantstadium. Zeker in de gewassen die rond het moment van knolzetting zitten, kunnen extreme omstandigheden voor behoorlijke opbrengstderving zorgen. In dit bericht wordt een aantal manieren toegelicht waarmee een gewas voorbereid en zo weerbaar mogelijk door een periode met extreme omstandigheden heen geholpen kan worden..

Het belang van fosfaat bij stoloonaanleg en knolzetting

Voor de opname van fosfaat is de beschikbaarheid van fosfaat uit de bodem in grote mate bepalend. Deze beschikbaarheid vanuit de bodem is sterk afhankelijk van de bodemtemperatuur. Doordat de bodemtemperatuur ’s nachts steeds laag is, is de beschikbaarheid van fosfaat voor de plant lager dan wenselijk. Met name in vroege en snelgroeiende gewassen kan dit voor problemen zorgen. In de onderstaande grafiek is de relatie te zien tussen bodemtemperatuur en fosfaat beschikbaarheid..

Bij de ontwikkeling van een aardappelgewas wordt het grootste gedeelte van de fosfaatbehoefte in de eerste twee maanden na opkomst opgenomen. Dit betekent dat er in die periode voldoende fosfaat beschikbaar moet zijn voor het gewas. Wanneer er te weinig fosfaat beschikbaar is, kan de plant moeilijk stolonen vormen, vanwege gebrek aan fosfaat, en knollen verliezen. In het eerste gedeelte van de teelt zorgt voldoende fosfaat voor een goede wortelontwikkeling en knolzetting..

Afhankelijk van de fosfaattoestand van de bodem, de hoeveelheid vers fosfaat die is toegediend, toediening in de rij of breedwerpig, omstandigheden tijdens de knolzetting (temperatuur, vocht, structuur) en ras is het verstandig om te overwegen een aanvullende fosfaatbemesting te geven via het blad met Powerleaf Fosfaat. Hierdoor zorgt u ervoor dat de plant over voldoende fosfaat blijft beschikken. Zodat de stoloonvorming en de knolzetting optimaal kan plaatsvinden. Adviesdosering: Powerleaf Fosfaat 5,00 ltr/ha, 2 x toepassen met een interval van 7 dagen.

Toepassen vanaf het haakjesstadium (stoloonvorming, zie foto)

.Samengevat

Wanneer u te maken heeft met een of meerdere van onderstaande factoren kan de inzet van Powerleaf Fosfaat rendabel zijn:

Lage Fosfaat toestand van u bodem (P-PAE en P-AL)
Moeilijk zettende rassen
Schraal weer met lage nachttemperaturen tijdens en voor de knolzettingsperiode
Andere stressomstandigheden

 

In deze teelttip vertelt Jan-Pieter Bijnagte over Powerleaf Fosfaat. Hoe het werkt en hoe u het het beste in kunt zetten:

https://youtu.be/hVoCwwgkrgE

 Verschillende vormen van stress

Naast het geven van extra fosfaat om stress in het gewas te voorkomen, is er ook de mogelijkheid om met biostimulanten te zorgen dat schade aan het gewas beperkt blijft. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen 2 vormen van stress:

Stress die veroorzaakt wordt doordat de plant in een bepaald gewasstadium zit (kritisch groeimoment)
Stress die veroorzaakt wordt doordat een plant met extreme weersomstandigheden te maken krijgt: abiotische stress

Meer opbrengst door toepassen fertigatie

Droogte of juist extreme neerslag komt steeds vaker voor. Om er toch voor te zorgen dat de gewassen optimaal groeien kan fertigatie een oplossing zijn.

Bij fertigatie worden druppelslangen langs het gewas gelegd waar water en meststoffen doorheen stromen. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat op het juiste moment de juiste hoeveelheid water en voeding bij het gewas terechtkomt. In de video van Boerderij Uitgelicht vertelt onze fertigatiespecialist Mikey Akkermans over de toepassing van fertigatie.

Meer weten over fertigatie? Bekijk onze fertigatiepagina.

https://youtu.be/joiBEe8CDNQ

Bron: Boerderij.nl

Inleveren lege bigbags

LET OP! Inleveren van lege bigbags kan nog t/m 9 juni.

De meeste kunstmest wordt in het voorjaar gestrooid. Wanneer u dit in bigbags ontvangt, bieden wij de service om de lege zakken in te nemen. Van 29 mei tot en met 9 juni (alleen in deze twee weken) kunt u bij de volgende locaties tijdens de reguliere openingstijden (ma - za) lege kunstmest bigbags brengen: 

Locaties

Van Iperen Westmaas, Smidsweg 24 te Westmaas

Van Iperen Oude-Tonge, Energiebaan 15 te Oude-Tonge

Van Iperen ’s-Gravenpolder, Spoorstraat 1 te ‘s-Gravenpolder

Van Iperen depot Biervliet, Hoofdplaatseweg 2 te Biervliet

De Prelaat VOF, Prelaatweg 19 te Westkapelle

Loonbedrijf Vis, Donkereweg 4 te Noordgouwe

Van Iperen depot Scherpenisse, Veersedijk 4 te Scherpenisse

Landbouw Loonbedrijf Witte, Zuid Havendijk 2 te Goedereede. Container staat er van mei t/m september

H.P. Nobel, Ruigendijk 20 te Oudenhoorn

Mts v/d Hoek de Groot, Zuideinde 5 te Zevenhuizen

Van Iperen bij Post en Haveman, Houtwijk 89 te Dronten

Mts. Van Wijk, Hoofdweg 516 te Hoofddorp

C.J. de Laat, Gasthuizerweg 10 te Zeerijp

 

Let op, na 9 juni is het niet meer mogelijk uw lege bigbags in te leveren, behalve op locatie Goedereede en Dronten.

Proef de dag in de regio | aanmelden

Hét evenement om in een ongedwongen setting uw teeltkennis op peil te brengen en een kijkje te nemen bij uw collega-ondernemer. Onze adviseurs vertellen u o.a. over hoe u kunt telen met minder stikstof, delen de ervaring met fertigatie in verschillende teeltsystemen en bespreken met u de teeltactualiteiten.

Wij nodigen u van harte uit op één van onze bijeenkomsten. U kunt u licentie verlengen in de categorie Teelt. De bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur (inloop 15.30 uur).

Aanmelden

Het is verplicht u aan te melden voor Proef de dag, ongeacht of u uw licentie verlengt*. Aanmelden kan tot twee dagen voor de bijeenkomst. Klik op de bijeenkomst om u aan te melden. De kosten voor licentieverlenging bedragen €47.50. Zonder licentieverlenging kunt u gratis deelnemen.

Data en locaties

Regio Goeree Overflakkee; 14 juni 2023
P. van Kempen, Mts. Duivenwaard, Duivenwaardseweg 7 Nieuwe Tonge
Regio Zeeuws Vlaanderen; 16 juni 2023
Z. en A.J. Salomé, Middenweg 4 IJzendijke
Regio Schouwen Duiveland; 20 juni 2023
Mts. Geluk, Lage Maireweg 5, Oosterland
Regio Midden Zuid Holland / Haarlemmermeer; 21 juni 2023
J.W. Koeckhoven, Venneperweg 150 Nieuw-Vennep
Regio West Brabant; 22 juni 2023
V.O.F. Koomans v.d. Dries, Appelaarseweg 34 Fijnaart
Regio Hoeksche Waard / IJsselmonde / Dordrecht; 23 juni 2023
P. van der Eijk & Zn., Lange Boomweg 10 Numansdorp
Regio Voorne Putten; 28 juni 2023
Mts. Jongejan, Natersedijk 3 Rockanje
Regio Flevopolder / Noord Holland; 29 juni 2023
Loonbedrijf Witkop, Vuursteenweg 1 Swifterbant
Regio Noord Zuid Beveland / Walcheren; 5 juli 2023
A.L.M. Vermue, Nieuwlandsedijk 1 Heinkenszand
Regio Groningen / Drenthe; 6 juli 2023
H. en M. Schalk-Wierenga, Westeremderweg 3 Loppersum

Hulp nodig bij het aanmelden?

Het aanmelden gaat iets anders dan u gewend bent. Heeft u vragen, neem dan contact op met ons secretariaat, zij helpen u graag verder. Tel. 0186-578888.

*Aanmelden voor een bijeenkomst, waarbij het mogelijk is om uw licentiepunt te behalen in de categorie Teelt, is verplicht. Ongeacht of u uw licentie wilt verlengen. Wanneer de groep namelijk groter is dan door Bureau Erkenningen is toegestaan, kan de bijeenkomst worden afgekeurd.

Retourbeleid emballage

In het kader van onze duurzame bedrijfsvoering maken we binnen Van Iperen gebruik van statiegeld emballage; we gebruiken deze emballage meerdere malen en dragen hiermee bij aan een schoner milieu. Op onze website kunt u lezen welke cans, vaten, pallets, Multiboxen en Variboxen onder onze statiegeldregeling vallen en hoe u deze emballage kunt retourneren.

Voor overige emballage participeren we in de STORL-regeling, een initiatief dat ondersteund wordt door LTO, Cumela, Agrodis en Croplife:

Alle plastic flessen, cans en vaten van gewasverzorgingsproducten, die niet in de statiegeldregeling bij Van Iperen vallen, kunnen ingeleverd worden via de STORL-regeling.
Onder gewasverzorgingsproducten wordt verstaan: gewasbeschermingsmiddelen, biostimulanten, (blad)meststoffen, reinigingsmiddelen, adjuvans en hulpstoffen.
De verpakkingen moeten leeg, schoongespoeld, droog en zonder dop in een STORL-zak worden aangeboden.
De STORL-zakken kunt u via Mijn Iperen bestellen of bij onze binnendienst via 0186-578886 of verkoop@iperen.com.
Wilt u gebruik gaan maken van deze STORL-regeling, dan dient u zich zelf aan te melden via de STORL-website; vervolgens wordt u door STORL op de hoogte gehouden per mail waar en wanneer de inzamelingsactie in uw regio wordt georganiseerd.

Indien u vragen heeft over emballage kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger of met de binnendienst via verkoop@iperen.com of 0186-578886.

Afsluiting Haringvlietbrug

Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur is de Haringvlietbrug in beide rijrichtingen afgesloten. Tijdens deze afsluiting wordt het erg druk, ook op de omleidingsroutes.

 

In de afgelopen maanden hebben we binnen Van Iperen hard gewerkt aan het voorbereiden van verschillende maatregelen om de impact van deze wegafsluiting voor u te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van de opslagcapaciteit op onze vestigingen en op externe locaties. Tijdens de recente afsluiting van de Heinenoordtunnel hebben deze maatregelen leverproblemen voorkomen.

 

Met deze maatregelen hopen we dat we u ook tijdens deze komende wegafsluiting zo veel mogelijk volgens ons leverschema kunnen beleveren. Wel wijzen we u op Mijn Iperen, waar u de status van uw bestelling kunt inzien. Hier vindt u ook een up-to-date tijdsblok, waarbinnen de bestelling geleverd zal worden.

 

Wilt u nog meer weten over de renovatie van de Haringvlietbrug?

Filmpje renovatie Haringvlietbrug
Website RWS


Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden