Fruitteelt | Fruit Nieuws | 06-04-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Waarom fertigatie – Water en voeding op maat

Wanneer het gewas als gevolg van droogte te weinig vocht opneemt, heeft dit automatisch een negatieve invloed op de opname van nutriënten vanuit de bodem. Dit gaat vervolgens weer ten koste van de kwaliteit en de opbrengst. Dit zien we vooral terug in peren aan de achterblijvende vruchtmaat. Omdat we meer te maken krijgen met warme, droge zomers, groeit de noodzaak voor verdere optimalisatie van zowel de vochtvoorziening als de bemesting. Door het toepassen van fertigatie kan hierop worden ingespeeld.

Een belangrijk voordeel van fertigatie is het continue toedienen van vocht en nutriënten waardoor een meer gelijkmatige ontwikkeling van het gewas ontstaat. Een bijkomend voordeel is dat het gewas hierdoor ook minder gevoelig wordt voor stress en dus minder vatbaar is voor ziektes en plagen. Ook voorkomen we hiermee groeischokken waardoor de vruchten gelijkmatiger doorgroeien, wat de uiteindelijke vruchtkwaliteit weer ten goede komt.

Water op maat

Watervoorziening op maat is een belangrijke basis voor het optimaliseren van de teelt onder droge omstandigheden. Hierbij is het belangrijk om niet te weinig maar ook zeker niet teveel water te geven. De beschikbaarheid van zoet water is niet vanzelfsprekend. Het beschikbare water moet dus zo efficiënt mogelijk worden ingezet. De watergift kan worden afgestemd op de vochtigheid van de bodem, eventueel met behulp van sensoren. Onder de vlag van het KIF (Kennis- en Innovatieplatform Fruitteelt) zijn op dit gebied verschillende onderzoeken uitgevoerd. Vanuit de fertigatieproef is naar voren gekomen dat het belangrijk is om vroeg te beginnen met toedienen van water en voedingsstoffen. De bloeiperiode blijkt een geschikt moment om hiermee te starten. Bloei kost veel energie voor een fruitboom en moet zeker in deze periode dus optimaal worden voorzien van vocht en voedingsstoffen. Een belangrijk aandachtspunt is het in stand houden van het druppelpunt, wanneer dit eenmaal is uitgedroogd valt het niet mee om dit met alleen irrigatie weer voldoende vochtig te krijgen.

Voeding op maat

Wanneer bijvoorbeeld in de wintermaanden een bodemmonster wordt genomen, kan de uitslag hiervan gebruikt worden als input voor het opstellen van een bemestingsplan waarbij fertigatie in toenemende mate ook een serieus onderdeel is. Wanneer dit wordt gecombineerd met de specifieke behoeftes van het gewas, is het mogelijk om voor iedere situatie een fertigatieschema op maat samen te stellen. Door gebruik te maken van enkelvoudige meststoffen kan iedere gewenste voedingsoplossing worden samengesteld. Wanneer de voordelen van optimale watergift en een verdere optimalisatie van de bemesting met elkaar worden gecombineerd, resulteert dit in een hogere productie per hectare zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de vruchtmaat, met name in jaren met een droge zomer. Naarmate het neerslagtekort verder oploopt en de groeiomstandigheden extremer worden, moeten alle facetten van de verzorging van het gewas worden geoptimaliseerd om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Hierbij moet ook worden gedacht aan bijvoorbeeld het vochtvasthoudend vermogen van de bodem en het verhogen van de weerbaarheid van het gewas tegen abiotische stress. Door de veranderende omstandigheden in het groeiseizoen enerzijds en de stevige eisen vanuit de retail anderzijds, neemt de noodzaak steeds verder toe om in de teelt volgens een systeemaanpak te gaan werken.

Informatie

Wilt u meer informatie over fertigatie? Kijk op onze pagina Fertigeren en Fruitteelt, u kunt hier ook een gratis adviesgesprek aanvragen.

Stimuforce Asco – abiotische stress

Abiotische stress heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het gewas. Bij abiotische stress kunt u denken aan stress veroorzaakt door bijvoorbeeld droogte, koude, hitte of hagel. Biostimulanten kunnen worden ingezet om de negatieve effecten van abiotische stress op het gewas te beperken, waarbij iedere biostimulant zijn eigen specifieke werking heeft.

Stimuforce Asco zorgt er onder andere voor dat het gewas minder gevoelig wordt voor een periode met lage temperaturen. In de afgelopen week is bij diverse rassen de bladontwikkeling behoorlijk op gang gekomen waardoor de toepassing van Stimuforce Asco aan de orde is wanneer de omstandigheden hier om vragen. Dit product bestaat voor 85% uit hoogwaardig zeewierextract, aangevuld met aminozuren en vitaminen. Door het inzetten van Stimuforce Asco wordt het gewas hormonaal voorbereid op een periode van abiotische stress en wordt de suikerproductie tijdelijk verhoogd. Voor een optimaal effect is het belangrijk om dit product preventief in te zetten op ongeveer 3 dagen voor de verwachte stressperiode. Van Stimuforce Asco mag ongeveer een week werking worden verwacht. Afhankelijk van de specifieke situatie is het dus van belang om de toepassing tijdig te herhalen wanneer de omstandigheden hier om vragen. Wanneer Stimuforce Asco tijdens de bloeiperiode wordt toegepast, heeft dit een stimulerend effect op de zetting van de vruchten. Hierbij kan worden uitgegaan van 3 toepassingen vanaf het begin van de bloei in zowel appel als peer.

Stimuforce Asco 2,00 ltr/ha (niet mengen met calcium)

 

IJzerbemesting

Deze week hebben we nog te maken met wat wisselvallige weersomstandigheden. Op de percelen waar nog een ijzerbemesting via de zwartstrook moet worden uitgevoerd, kan hier deze week aandacht aan worden besteed. Met name op percelen waarvan bekend is dat deze gevoelig zijn voor ijzergebrek, is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de ijzerbemesting. Met de toepassing van ijzer via de zwartstrook wordt hier een belangrijke basis gelegd voor de vitaliteit van het gewas en de uiteindelijke grondkleur van de peren. Zie ons bericht van 9 maart voor verdere achtergrondinformatie over de verschillende ijzerchelaten de voordelen van het toevoegen van een humuszuur.

Protocollen export “verre bestemmingen”

Voor diverse ‘verre bestemmingen’ worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de beheersing en de monitoring van diverse ziekten en plagen. De export van Conference naar China is hiervan een bekend voorbeeld. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het belangrijk dat u tijdens het groeiseizoen het protocol voor de export naar ‘verre bestemmingen’ volgt. Onze fruitteeltspecialisten zijn erkend voor het begeleiden van telers die hieraan willen deelnemen. In de brochure ‘Verre bestemmingen’ seizoen 2021/2022 wordt aangegeven voor welke landen welke aanvullende eisen worden gesteld voor de export van zowel appel als peer. Voor verdere informatie op dit gebeid kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger.

Hommelvolken

Hoewel de bloei onder invloed van de lage temperaturen van dit moment nog even op zich lijkt te wachten, is belangrijk om tijdig na de denken over het inzetten van hommelvolken. Met windbestuiving alleen wordt niet altijd voldoende resultaat bereikt. Door hommels te gebruiken is er meer zekerheid voor voldoende bestuiving en daardoor meer en betere vruchtzetting. Een goede vruchtzetting zorgt voor meer zaden in het vruchtbeginsel. Dit zorgt voor beter gevormde vruchten en minder schilverruwing. Hommels dragen bij aan verbetering van opbrengst en kwaliteit. Met name in percelen met weinig en/of zwakke knoppen leveren hommels een positieve bijdrage. Advies:

9 volken per hectare
Multi Hive (3 volken)
Standaard Hive (enkelvoudig)

Wij leveren de hommelvolken op 3 dagen in de week; maandag, woensdag en vrijdag.
Wilt u het product op maandag in huis, bestel dan donderdag vóór 9.00 uur.
Wilt u het product op woensdag in huis, bestel dan maandag vóór 9.00 uur.
Wilt u het product op vrijdag in huis, bestel dan woensdag vóór 9.00 uur.

TOEN EN NU John en André Raas: “We moeten de bomen in topconditie houden”

“Onze vader begon in 1963 met de fruitteelt. De agrarische sector trok hem aan. Van een oom die in het fruit zat, had hij het vak geleerd. En omdat hij voor fruit de minste hoeveelheid grond nodig had, was de keuze snel gemaakt. Wij kwamen in 1987 (André) en 1996 (John) in het in het bedrijf. Sinds 1988 sorteren wij de appels en peren zelf. Als je een seizoen lang je best doet om een topproduct te telen, dan wil je het ook zo afleveren. Dat moet je niet door een ander laten doen die onvoldoende betrokken is bij jouw product. Wij kozen er bewust voor ons fruit zelf te sorteren, zodat we zeker weten dat we ons product optimaal presenteren.”



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden