Fruitteelt | Fruit Nieuws | 31-05-2023

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Perenbladvlo en bladluizen

Veel telers hebben in de afgelopen periode de eerste behandeling met Movento of Batavia uitgevoerd. Op veel bedrijven zien we nu bij peer nog steeds actieve “springers” en ei-afzet van de tweede generatie perenbladvlo. Vaak zitten de springers op de scheuttoppen en zien we hier nu volop witte en oranje eitjes. Ook zien we in sommige beplantingen, met een hoge druk van bladvlo, larve L-1 doorkomen. Als er met Movento of Batavia is behandeld, dan is er vaak nog wel een honingdauwdruppel bij de larve te zien, maar deze druppel vloeit makkelijk uit.

.

Ons advies is bij veel ei-afzet van perenbladvlo een tweede behandeling met Movento of Batavia uit te voeren op ongeveer twee weken na de eerste behandeling. Hoewel het droog en zonnig weer is, zijn de spuitomstandigheden deze week nog vrij gunstig. De verwachting voor de komende dagen is een RV van ca. 60 tot 70%. In de vroege ochtend is de RV nog boven 80%. Bij een hoge RV is de opname van een systemisch middel in het blad optimaal.

.

Bij appel speelt in enkele beplantingen nog kolonievorming van rose appelluis. Verder zien we nu ook bloedluizen, die gaan migreren naar de nieuwe scheuten. Verder speelt kommaschildluis in enkele beplantingen. Controleer uw beplantingen en indien nodig voert u een behandeling met Movento of Batavia. Bij de rassen Kanzi en Gala gaat de voorkeur uit naar Batavia. Movento kan hier soms iets bladschade geven. Als u kiest voor Batavia, is ons advies hierbij een uitvloeier, bijvoorbeeld Squall toe te voegen. Om de pH van het spuitwater te optimaliseren, kunt u Agro-Vital Intake gebruiken.

.

Verder adviseren wij bij deze belangrijke bespuiting veel water te gebruiken en te spuiten op een moment bij een hoge RV, bijvoorbeeld ’s avonds of in de vroege ochtend. Belangrijk is om een goede doordringing te krijgen van de spuitvloeistof in de boom. Bij bloedluis en perenbladvlo zien we vaak dat onderin de boom, de bestrijding onvoldoende is. Er zijn goede ervaringen met een extra spuitdop, bevestigd onderaan bij de spuitmachine.

.

Movento OD 1,00 ltr/ha
Batavia 1,80 ltr/ha
Squall 0,50%
Agro-Vital Intake 0,50%  

 

Fruitmot

De eerste fruitmotten in de feromoonval zijn gevangen. Belangrijk is om zelf ook feromoonvallen op te hangen, zodat u zelf een beeld heeft van de vlucht. Volgens het programma Rimpro Codling Moth is de eileg van fruitmot gestart. Op dit moment zijn, volgens dit programma in zuidwest NL nog geen larven actief. Voor een bestrijding is nu nog te vroeg.

.

In beplantingen met veel aantasting in 2022, verwachten we het bestrijdingsmoment over circa 10 tot 14 dagen. Bij hoge druk adviseren we dan een tweede behandeling na drie weken. In beplantingen met weinig druk volstaat één behandeling op de piek van de ei-uitkomst. Ons advies is om Coragen in te zetten. In bio-beplantingen appel en peer is ons advies Madex Top op uitkomende eitjes in te zetten. Voor meer informatie over de bestrijding van fruitmot, neem contact op met één van onze fruitteeltadviseurs.

Fruitspint en roestmijt

In een aantal beplantingen appel zien we nu fruitspintmijt en zomereieren. Meestal is dit in beplantingen, waar nog geen biologisch evenwicht is met roofmijt. De spinten zitten vaak aan de onderkant van het blad. Incidenteel komt ook wel eens harlekijnmijt voor. Deze loopt ook op bovenkant van het blad. Qua bestrijding is het belangrijk te controleren of roofmijten voorkomen. Bij een lage druk van fruitspint en voldoende roofmijten is ons advies om geen bestrijding uit te voeren.

.

Als weinig roofmijten voorkomen en de eerste zomereieren uitkomen, meestal in eerste of tweede week van juni, dan is ons advies om Cantack in te zetten. Het is verstandig deze bespuiting in te plannen bij circa 30% ei-uitkomst van de zomereieren. Bij behandelingen later in de zomer, valt het bestrijdingsresultaat vaak tegen omdat dan meerdere generaties spint door elkaar lopen. De bespuiting met Cantack dient u uit te voeren met veel water.

.

Cantack 0,90 ltr/ha
 

Fertigatie

Na een nat voorjaar zijn verschillende telers nu gestart met fertigatie. Voor de komende twee weken voorspelt het weerbericht weinig regen. We zitten nu nog in de fase van celdeling. Later na half juni, circa zes weken na volle bloei, start de celstrekkingsfase. In de celdelingsfase is stikstof belangrijk, in de celstrekkingsfase leggen we bij peer meer de nadruk op de kali-voeding. Bij appel is tijdens de celdelingsperiode de opname van calcium via de bodem belangrijk.

.

Bij de start van fertigatie, is het goed om de pH en EC van het water te meten. Bij gebruik van bron- of oppervlaktewater is ons advies om een watermonster te nemen. De pH van het druppelwater is optimaal tussen de 5,5 en 6,0. Voor meer informatie zie onze websitepagina Fertigeren en Fruitteelt. Wanneer u op uw bedrijf de beschikking heeft over fertigatie, bespreek dan met uw adviseur, of er aanpassingen nodig zijn in het voedingsschema.

Siligreen

Tijdens het groeiseizoen wordt in de celdelingsperiode de basis gelegd voor de vruchtkwaliteit. Een van de mogelijkheden om de hardheid te bevorderen, is het inzetten van Stimucrop Siligreen als biostimulant. In combinatie met Calcimax bevordert dit de hardheid van de vruchten nog meer.

.

Stimucrop Siligreen bevat silicium met daarnaast nog diverse spoorelementen. De formulering van silicium vanuit Stimucrop Siligreen bevordert een gemakkelijke opname door het gewas, waardoor kleine hoeveelheden al volstaan. Per toepassing een dosering aanhouden van 0,25 ltr Stimucrop Siligreen + 4,00 ltr Calcimax. Beide producten kunt u combineren met de reguliere gewasbespuitingen. Let hierbij wel op de beperkingen bij het mengen van calcium met sulfaat (vanuit bijvoorbeeld bitterzout) en fosfaat. Voor meer informatie, zie ons bericht van 2 mei 2023.

.

Stimucrop Siligreen 0,25 ltr
Calcimax 4,00 ltr
 

 



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden