05 juli 2017

Phythophthorabericht, 05-07-2017

In onderstaande grafieken ziet u per dag de Phytophthora situatie voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Deze wordt weergegeven in de combinatie van sporendruk en infectiemogelijkheid.

Infectiekans: Een infectiekans van boven de 25 geeft voor een infectie een kritische dag.
Sporendruk: De sporendruk is een maat voor de hoeveelheid sporen die zich in de lucht bevinden.

Wanneer zowel de infectiekans als de sporendruk hoog is, is het noodzakelijk dat het gewas beschermd is. Wanneer één van beide getallen zeer laag is, is er in theorie op basis van de weersgegevens geen infectie mogelijk.

Regio Westmaas

 

Regio Dronten

 

Regio Zuid-Beveland

 

Regio Schouwen-Duiveland

Na een lange, droge periode viel er afgelopen weekend vrijwel overal in Nederland regen. Ondanks de grote verschillen in hoeveelheid viel er overal een groeizame bui. Voor alle gewassen was de regen zeer welkom.

De neerslag zorgt ook voor een hogere druk van phythophthora dan de afgelopen maand. De druk was de laatste maanden zeer laag. U kon een ruim interval hanteren zonder al te grote risico’s. Deze week is de druk hoger dan de voorgaande perioden. Daarnaast is in midden Nederland de eerste phytophthora gevonden. Het is dus van belang om deze week een tijdig interval te hanteren. De ochtenden zijn lang vochtig en zorgen voor een lange bladnatperiode. Ook zijn de temperaturen deze week lager. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de eventuele phythophthorasporen het blad kunnen infecteren.

Vanaf dit moment is de knolbescherming belangrijk. Als er phythophthora aanwezig is, kunnen eventuele sporen inregenen en de knollen infecteren. Ondanks het relatief korte eerste blok is het toch belangrijk om tijdig over te schakelen naar de knolbescherming. Door bij de eerste bespuiting een hogere dosering te hanteren, zorgt u ervoor dat de concentratie werkzame stof op niveau komt.

Blijf ook tijdens de knolbescherming denken aan de alternaria bescherming. Tijdig beginnen met het beschermen van de plant, zorgt voor het beste resultaat. Mancozeb afwisselen met Narita en Signum is het beste voor resistentiemanagement. Advies:

Infinito 0,90 – 1,20 ltr/ha +
Narita 0,50 ltr/ha of
Signum 0,20 kg/ha (alternaria)

Let op: houd een interval van 10 – 14 dagen aan bij Signum/Narita.

of    
     
Penncozeb, Tridex, Dithane 1,50 kg/ha (alternaria)

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.