Fertigatienieuws | starten met fertigeren

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Fertigatienieuws | starten met fertigeren

Bemesting

Op veel percelen is de opkomst goed verlopen, mede dankzij het druppelsysteem. De uien bevinden zich momenteel in uiteenlopende stadia, van het eerste tot het derde pijpstadium. Dat betekent dat het langzamerhand tijd wordt om te starten met fertigeren. Op sommige percelen is bij het opstellen van de schema’s gekozen voor een basisgift via strooien, aangevuld met fertigatiemeststoffen.

Met de huidige weersomstandigheden is het echter de vraag of het strooien van een basisgift zinvol is. Het wortelstelsel van de ui is beperkt en de korrels kunnen door de droogte niet goed oplossen en worden opgenomen. Druppelen om de korrels alsnog op te lossen zou, afhankelijk van de grondsoort, een optie kunnen zijn, maar let op dat de grond niet te nat wordt! Zeker bij het gebruik van koud bronwater kan dit leiden tot groeiremming.

In plaats hiervan kunt u uw bemestingsstrategie aanpassen door te beginnen met de fertigatiemeststoffen, zodat u verzekerd bent van stikstofopname. Eventueel kunt u dan op een later moment nog bijbemesten, bijvoorbeeld via bladbemesting in de vorm van Powerleaf Quattro.

(Pl)anticiperen

Op veel percelen lijkt de opkomst bovengemiddeld. Het streven is een plantaantal van 80 per m², maar 90 tot 100 planten per m² komt in de praktijk ook voor. Meer eters aan tafel betekent ook dat er meer eten op tafel moet staan. Voer daarom een telling uit op drie plekken in het perceel en stem in overleg met uw fertigatiespecialist de bemestingsstrategie hierop af.

Starten met fertigeren

Wanneer u start met fertigeren, kunt u uw schema vinden in de Mijn Fertigatie-app. Hierin staat precies vermeld op welke dag, hoeveel, in welke verhouding en voor welk kraanvak u moet doseren. Wilt u het schema liever op papier? Dat kan via de webversie van Mijn Fertigatie. Inloggen kan met uw Mijn Iperen-inloggegevens. Neem contact op met uw fertigatiespecialist als u hier vragen over heeft.

Het is altijd goed om aan het begin van het seizoen te controleren of de meststoffen goed gedoseerd worden. Zet daarom met een stift een streepje op de IBC en kijk of het verbruik klopt met wat u heeft ingevoerd in de computer. Op dit moment kunt u dit alleen controleren voor de dosering van Teon A. Zodra u ook start met Teon B, kunt u de controle herhalen.

Afbeelding Fertigatienieuws | starten met fertigeren
Afbeelding Fertigatienieuws | starten met fertigeren

Vragen over fertigatie?

Neem contact op met uw specialist.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Fertigatienieuws | de uien gaan bollen
Teeltactualiteit Fertigatie

Fertigatienieuws | de uien gaan bollen

Eind van deze week naderen we de langste dag van het seizoen. Voor de uienteelt is dit van oudsher een belangrijk moment, omdat dit wordt gezien als het signaal voor de ui om te gaan bollen. Ook loopt de temperatuur deze week weer flink op. In dit nieuwsbericht leest u hoe u hier het beste op in kunt spelen.

Afbeelding Fertigatienieuws | de bol-klare ui, reiniging van de slangen en wild- & vogelschade
Teeltactualiteit Fertigatie

Fertigatienieuws | de bol-klare ui, reiniging van de slangen en wild- & vogelschade

Lees alles over fertigatie in de uienteelt eind mei: bolvorming, plantaantallen, bemestingsstrategie, vervuiling van druppelslangen en tips tegen wildschade.

Afbeelding ViP | Fertigatie in zaaiuien
Klantverhaal Fertigatie

ViP | Fertigatie in zaaiuien

Fertigatie wint terrein in de uienteelt. Gerben van Dueren den Hollander uit Oud-Beijerland en de broers Ryckaert uit Assenede delen hun ervaringen met de teelt van zaaiuien op ruggen. Beide bedrijven laten zien hoe precisietechnologie bijdraagt aan hogere opbrengsten, betere kwaliteit en duurzame landbouw, elk op hun eigen manier. Met elk seizoen worden nieuwe mogelijkheden ontdekt en groeit de waarde van deze innovatieve techniek.