Bestellen hommels

Afbeelding Bestellen hommels

Door het mooie weer van de afgelopen week gaat de gewasontwikkeling nu vrij snel. We verwachten dat over ca. 7 a 10 dagen dat de eerste bloemen open gaan bij de vroege perenrassen. Ons advies is om extra hommelvolken in te zetten bij rassen zoals Gräfin Gepa, Migo en Sweet Sensation. Met windbestuiving alleen wordt niet altijd voldoende resultaat bereikt en bijen vliegen pas bij hogere temperaturen. Hommels zijn al actief vanaf circa 8°C.

Door hommels in te zetten, is er meer zekerheid qua bestuiving en dit geeft een betere vruchtzetting. Een goede bestuiving zorgt voor meer zaden in het vruchtbeginsel. Hierdoor ontstaan beter gevormde vruchten en minder schilverruwing.

Hommels dragen zo bij aan verbetering van opbrengst en kwaliteit. Ze leveren daarnaast een positieve bijdrage in Conference beplatingen met weinig en/of zwakke knoppen. Verder kunt u hommels ook inzetten bij kersen en eventueel ook bij appels. Ons advies is 9 volken per ha en deze ca. één tot twee weken voor de verwachte start van de bloei te plaatsen.

9 volken per hectare
3x Multi Hive (3 volken)
9x Standaard Hive (enkelvoudig)

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw
Biostimulanten

Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw

Het KNMI voorspelt voor begin deze week veel zon (straling) bij middagtemperaturen van 21 tot 26 °C op woensdag. De nachttemperaturen lopen op van 7 tot 13° C. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe en daarna volgt wisselvallig weer.

Afbeelding Teeltadvies met o.a. schurft, fruitspint en feromoonvallen
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies met o.a. schurft, fruitspint en feromoonvallen

Deze week is voor de bestrijding van schurft belangrijk! Bij peer hebben we nu het stadium afbloei bereikt en zijn de eerste vruchtjes gezet. Bij appel staan veel rassen nu in volle bloei.

Afbeelding ViP | “Geef de natuur de kans </br> je te helpen”
Klantverhaal Biologie

ViP | “Geef de natuur de kans
je te helpen”

Slabbekoorn heeft ervoor gekozen om ziekten en plagen op twee van zijn tien hectare duurzaam te bestrijden. Daarbij maakt hij gebruik van natuurlijke vijanden. Die aanpak is in de Nederlandse fruitteelt nog geen gemeengoed. Zijn experiment is een interessant voorbeeld voor collega-telers die willen verduurzamen maar twijfelen over de risico’s. “Het is een leerproces,” zegt Slabbekoorn nuchter, “het verandert de manier waarop je naar je boomgaard kijkt.”