Afbeelding Nuttige insecten- Zweefvlieg

 

 

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. Deze week zetten we de zweefvlieg centraal.

Latijnse naam: Episyrphus balteatus

Zweefvlieg als nuttig insect

In Nederland kennen we verschillende soorten zweefvliegen, een veelvoorkomende is de snor- of pyjamazweefvlieg (Episyrphus balteatus). De zweefvlieg kan in verschillende stadia bijdragen in uw teelt. Volwassen zweefvliegen zoeken al vliegend naar bladluiskolonies om daar hun eieren af te zetten. De larven die daaruit komen kunnen in twee weken tot wel 700 plaaginsecten eten. Dit zijn niet alleen bladluizen, maar ook larven van de perenbladvlo. Als larve zijn de zweefvliegen dus erg geschikt als plaagbestrijders.

Daarnaast helpen de volwassen zweefvliegen met de bestuiving van gewassen. Ze hebben namelijk stuifmeel/nectar nodig om eieren te kunnen leggen. Het aanleggen van bloemstroken kan dan ook helpen bij het aantrekken en behouden van de zweefvlieg aangezien ze hier de stuifmeel en nectar kunnen vinden.

Uiterlijk

De larven van de zweefvlieg zien er uit als half doorzichtige maden zonder poten en bewegen zich op dezelfde manier voort als slakken. De larven van verschillende soorten zweefvliegen verschillen in vorm en kleur. De volwassen pyjamazweefvlieg is te herkennen aan de dubbele strepen op het lijf. Vandaar ook de naamgeving.

Levenswijze

De snorzweefvlieg/pyamazweefvlieg is een van de weinige zweefvliegen met overwintering als adult (bevrucht vrouwtje). In het voorjaar komt de eileg op gang waaruit de bladluis-etende larven voort komen. Later in het voorjaar verpoppen de larven zich en verschijnt de volwassen zweefvlieg binnen 1 à 2 weken. Gedurende de zomer kan de populatie vrij sterk toenemen, met name gedurende langer aanhoudende warme perioden.  Migratie van zweefvliegen vanuit zuidelijke landen draagt hier ook aan bij.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst en andere nuttige insecten die hierbij kunnen helpen? Lees  hier  meer.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Maak fertigatie makkelijker met Teon B
Klantverhaal Bemesting

Maak fertigatie makkelijker met Teon B

Met fertigatie kunt u kiezen voor vaste meststoffen, maar het is ook mogelijk om vloeibare meststoffen toe te dienen, zoals Powerdrip Teon B. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om het gewas tijdens deze groeifase optimaal te ondersteunen.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress
Teeltactualiteit Biostimulanten

Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress

Voor de komende week voorspelt het KNMI hoge temperaturen op donderdag en vrijdag, met daarna kans op onweersbuien. Bij deze buien bestaat de kans op infecties door Stemphylium.