Schurft- en meeldauwbestrijding appel

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Schurft- en meeldauwbestrijding appel

Appel staat nu in veel regio’s in het stadium afbloei. In deze fase kan Nectria-neusrot infecteren. Daarnaast zien we in het waarschuwingsmodel voor schurft, dat de ascosporenperiode bijna voorbij is. Controleer in uw beplantingen in de komende week of bladaantasting van schurft voorkomt.

We komen nu meer in de fase van preventieve bespuitingen tegen schurft en meeldauw. Ons advies is nu bij appel, Captan gecombineerd met bijvoorbeeld Sercadis. Sercadis is een sterk preventief middel op schurft en meeldauw. U kunt Sercadis bij appel en peer drie keer inzetten.

Gezien de ontwikkeling van het gewas is meeldauwbestrijding belangrijk. Als u geen Sercadis toepast, kies dan één van de andere meeldauwmiddelen. Zie hieronder voor de keuze en de dosering. Voor versterking van de werking op schurft en meeldauw kunt u Soriale toevoegen.

Afgelopen week is hagel- en windschade ontstaan. Door een aantal toepassingen met Stimuforce Asco wordt de gevoeligheid van het gewas voor abiotische stress verlaagd. Pas dit product in deze fase één tot drie keer toe, in een dosering van 2,00 tot 3,00 ltr/ha per behandeling. Dit kunt u mengen met alle reguliere gewasbeschermingsmiddelen en bladmeststoffen. Voor meer informatie: Stimuforce Asco

Captan 1,80 kg/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Fontelis 0,75 ltr (vóór 1 mei max. 1 bespuiting)  
Flint 0,15 kg/ha
Stroby WG 0,20 kg/ha
Nimrod 0,75 ltr/ha
Stimuforce Asco 2,00 – 3,00 ltr/ha

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025
Nieuws

NV-gebieden en bemestingsplan 2025

In 2024 is voor het eerst gewerkt met lagere stikstofnormen voor Nutriënt-Verontreinigde gebieden, de NV-gebieden. In sommige gebieden in Nederland zit te veel stikstof en fosfaat in het water. De overheid noemt dit met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden neemt de overheid extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Meer info is te lezen op de website NV-gebieden

Afbeelding Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)
Nieuws

Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)

Sinds dit jaar is elke landbouwer verplicht om bij RVO aanvullende gegevens over het mestgebruik aan te leveren. Dit moet voor 31 januari aangeleverd zijn op “mijnRVO”. Na het inloggen op “”mijnRVO” kan “registratie en melding doorgeven” worden aangeklikt. Daarna klikt u op ‘aanvullende gegevens landbouwer’. RVO vraagt u twee verschillende zaken te registreren. Als eerste de eindvoorraad mest, die op 31 december 2024 op het bedrijf aanwezig was. Daarnaast moet u ook de aanvoer van mineralen doorgeven, die nog niet bij RVO bekend is. In veel gevallen is er geen eindvoorraad en hoeft u alleen de aanvoer te registreren.

Afbeelding Terugblik insecten 2024
Teeltactualiteit

Terugblik insecten 2024

Perenbladvlooien, spintmijten, oorwormen of roofmijten, het zijn allemaal insecten. Of ze nu gewenst zijn of niet; ze spelen hun rol in de boomgaard. We zoeken naar een balans tussen plaaginsecten en roofinsecten. Met deze balans gaan we in de fruitteelt steeds vaker werken. Het is een onderdeel van onze ‘systeemaanpak’. In dit bericht blikken we terug op het gebied van insecten, geschreven door Thom van der Riet.