Watervoorziening appel en peer

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Watervoorziening appel en peer

In tegenstelling tot vorig seizoen hebben we nu te maken met een extreem droog voorjaar. Volgens de cijfers van het KNMI zitten we op dit moment ongeveer op gelijk niveau met 1976, het recordjaar met het grootste neerslagtekort tot nu toe. Naast een optimale voorziening van nutriënten is het ook van belang voldoende aandacht te besteden aan het optimaliseren van de vochtvoorziening. Op basis van metingen op praktijkbedrijven zien we dat de grond vrij snel uitdroogt, met name de bovenste 30 – 40 cm. Juist vanuit deze laag neemt het gewas niet alleen vocht op maar ook de nodige nutriënten. Voor een optimale gewasontwikkeling onder de huidige weersomstandigheden is het dus van belang om de bodem voldoende vochtig te houden. Daarnaast is het ook bekend dat wanneer met name kleigrond eenmaal is uitgedroogd het niet meer mee valt om deze weer voldoende vochtig te maken met alleen irrigatie. Om de bodem voldoende vochtig te houden kan er bijvoorbeeld 2 tot 3 keer in de week een grotere watergift worden gegeven. Om uitdroging van de bodem tegen te gaan is dit effectiever dan wanneer er bijvoorbeeld iedere dag een kleine gift wordt gegeven. Hoe lang deze druppelbeurten dan moeten zijn en hoeveel water er het beste gegeven kan worden is afhankelijk van de grondsoort en het bodemprofiel. Wanneer u niet beschikt over vochtsensoren in de bodem is dit relatief gemakkelijk in beeld te brengen met behulp van een grondboor.

Vochtvoorziening bij jonge pas geplante bomen vraagt een wat andere aanpak. Dit vanwege het nog wat beperktere wortelgestel in combinatie met een beperktere verdamping. In dit soort situaties kan er het beste met meerdere kleine watergiften worden gewerkt waarbij het belangrijk is om regelmatig de vochttoestand van de bodem te controleren. Een te natte bodem rondom het wortelgestel heeft een nadelig effect op de aanslag en verdere ontwikkeling van jonge bomen en kan in wat extremere vormen zelfs leiden tot het wegvallen van bomen.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Maak fertigatie makkelijker met Teon B
Klantverhaal Bemesting

Maak fertigatie makkelijker met Teon B

Met fertigatie kunt u kiezen voor vaste meststoffen, maar het is ook mogelijk om vloeibare meststoffen toe te dienen, zoals Powerdrip Teon B. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om het gewas tijdens deze groeifase optimaal te ondersteunen.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Bladvoeding
Teeltactualiteit Bemesting

Bladvoeding

Plaatselijk zien we nu soms symptomen van gebrek van mangaan, magnesium of ijzer bij appel en peer.