Afbeelding Biologische bladluisbestrijding

Bladluizen kunnen op verschillende manieren schade aan planten veroorzaken. De schade zelf varieert, afhankelijk van de soort bladluis en het type plant dat wordt aangevallen. Veelvoorkomende tekenen van bladluisschade zijn:

  • Vergeelde of vervormde bladeren: Bladluizen voeden zich met het sap van planten, waardoor de bladeren geel kunnen verkleuren of vervormd kunnen raken. De schade is vaak meer uitgesproken op de jongere bladeren van de plant.
  • Achterblijvende groei: Hevige bladluizenplagen kunnen ervoor zorgen dat planten langzamer groeien of afnemen. Dit komt omdat de insecten voedingsstoffen aan de plant onttrekken, terwijl ze zich met het sap voeden.
  • Kleverig residu: Bladluizen scheiden een suikerachtige substantie uit, honingdauw, die de bladeren en stengels van aangetaste planten kan bedekken.
  • Roetdauw: Honingdauw kan ook de groei bevorderen van een zwarte, roetachtige schimmel die de bladeren en stengels van aangetaste planten kan bedekken. Deze schimmel kan het vermogen van de plant om te fotosynthetiseren en te groeien verder verminderen.
  • Verwelkingsverschijnselen of dood van de plant: In ernstige gevallen kunnen bladluizenplagen ervoor zorgen dat planten verwelken en afsterven. Dit kan gebeuren wanneer de insecten in zeer grote aantallen aanwezig zijn en zich hevig voeden met de plant.
  • Omkrullen of verdraaien van bladeren: Sommige soorten bladluizen kunnen ervoor zorgen dat bladeren omkrullen of verdraaien wanneer ze zich voeden met het plantensap.

Het is nu de tijd van het jaar om in de particuliere tuinen en het openbaar groen lieveheersbeestjes in bomen uit te hangen om de luis te kunnen bestrijden.

Ook wordt nu een begin gemaakt met het uithangen van gaasvlieglarven in hagen van tuinen en bijvoorbeeld op campings.

Folder biologische plaagbestrijding

Alle benodigde informatie met betrekking tot biologische plaagbestrijding in ons groene vak hebben we voor u opgenomen in onze folder biologische plaagbestrijding.

Afbeelding Folder biologische plaagbestrijding

Natuurlijke bestrijders

Plaagbestrijding

Nematoden

Lieveheersbeestjes

Gaasvliegen

Lieveheersbeestje (Adalia bipunctata)

Larven van het lieveheersbeestje worden al jaren succesvol ingezet voor bestrijding van bladluizen in tuinen, openbaar groen en kwekerijen. De larven van de Adalia bipunctata worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt. Het voordeel van het uitzetten van larven is dat ze niet weg kunnen vliegen.

Naarmate de larven groter worden, eten ze meer luizen. Een volgroeide larve van een lieveheersbeestje eet circa 100-150 luizen per dag. De larven zoeken zelf de bladluizen op. De hele cyclus begint opnieuw als een larve verpopt naar kever en nieuwe eitjes legt.

Toepassing

Geschikt voor bomen vanwege hun klimmende eigenschap. Hang de kant-en-klare katoenen zakjes in de boom op of maak ze aan de stam vast, net onder de kroon van de boom.

Verpakking

50 larven voor circa 10 m2
100 larven voor circa 20 m2
250 larven voor circa 50 m2

Gaasvlieg (Chrysoperla carnea)

De gaasvlieg is een inheems insect die in de natuur leeft, maar ook spontaan in kassen voorkomt. De larven van de Chrysoperla carnea worden ook in speciale kwekerijen gekweekt. De gaasvlieglarven hebben een breed menu en zijn uitermate vraatzuchtig. Naast bladluis zijn het ook efficiënte bestrijders voor onder andere spint, eleagnusbladvlo, trips, wolluis en de eikenprocessierups. De gaasvlieg produceert 2-3 generaties in de natuur. Vooral in het derde larve stadium is de gaasvlieg zeer vraatzuchtig. Een larve eet circa 50 bladluizen per dag.

Toepassing

Geschikt voor in planten en hagen (lage gewassen).

Kant-en-klaar zakje: scheur het zakje open langs de kartelrand en hang met het haakje in de plant. Gedurende 4 weken komen er steeds nieuwe larven uit het zakje.

Strooikoker: open de verpakking en verdeel de inhoud over de geïnfecteerde planten. Niet over de grond strooien. Leg de lege verpakking na uitzetting in de buurt van de aangetaste planten, zodat eventuele jonge larven die niet met het oog te zien zijn er nog uit kunnen kruipen. Direct inzetten op de plaats waar de plaag is waargenomen.

Benodigd aantal

1 zakje van 100 larven per 5 meter haag.

5000 larven voor circa 500 m2.

Verpakking bevat 500 larven verdeeld over 5 kant-en-klare zakjes met 100 larven in elk zakje. 1 eenheid betreft dus 5 zakjes (minimale bestelhoeveelheid). De 5000 larven zitten verpakt in een strooikoker.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Engerlingen sportvelden
Technische achtergrond Biologie

Engerlingen sportvelden

We krijgen best veel meldingen in Zuid-West Nederland omtrent schade aan sportvelden door engerlingen. De schade wordt veroorzaakt door o.a. kraaien die op zoek gaan naar de larve van de bladsprietkever.

Afbeelding Buxusrups aanpakken met nematoden
Technische achtergrond Biologie

Buxusrups aanpakken met nematoden

Afbeelding Uithangen larven en gaasvlieglarven haagbeplanting
Technische achtergrond Biologie

Uithangen larven en gaasvlieglarven haagbeplanting