Afbeelding Een vitale plant met Optifos

Fosfaat

Fosfaat is een essentieel voedingselement met diverse functies in de plant. Het speelt een cruciale rol bij de energievoorziening (ATP) in de cel. Zonder voldoende fosfaat blijft een plant klein en futloos. Daarnaast is fosfaat een bestanddeel van enzymen die betrokken zijn bij suikertransport, wat invloed heeft op de ontwikkeling van haarwortels, bloei en vruchtzetting. Bovendien heeft fosfaat een functie bij de aanmaak van salicylzuur, waardoor de plantweerbaarheid tegen schimmels kan verbeteren.

Optifos voor meer groei

Optifos is een polyfosfaat, een geoptimaliseerde vloeibare fosfaatmeststof, die bestaat uit een lange keten van fosfaten. Deze meststof slaat niet neer bij een hoge pH, zowel in het druppelsysteem als in het wortelmilieu, waardoor het goed opneembaar blijft. Optifos houdt neergeslagen voedingselementen zoals calcium, magnesium en sporen in oplossing, wat zorgt voor een schoon systeem zonder minerale vervuiling.

Polyfosfaat en de andere elementen komen vrij op de plaats waar dat moet, namelijk bij de wortels. Zo is er continu voldoende fosfaat voor de plant beschikbaar, wat zorgt voor meer voeding, een donkerder gewas, extra groei en extra productie, allemaal met dezelfde hoeveelheid meststof.

Polyfosfaat en neusrot

Neusrot, een aandoening bij onder andere tomaten die wordt veroorzaakt door calciumtekort, kan indirect worden beïnvloed door fosfaat en meststoffen. Hoewel polyfosfaat zelf niet direct de oorzaak is van neusrot, kan de beschikbaarheid en het beheer van fosfaat invloed hebben op de opname van calcium en andere voedingsstoffen.

Optifos kan helpen bij het voorkomen van neusrot door:

  1. Verbeterde voedingsstoffenopname: door de optimalisatie van fosfaatopname zorgt Optifos ervoor dat calcium en andere belangrijke voedingsstoffen goed beschikbaar blijven voor de plant. Dit kan helpen om calciumtekorten in het vruchtweefsel te voorkomen.
  2. Schoon druppelsysteem: het voorkomen van neerslag in het druppelsysteem zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen, inclusief calcium, efficiënt naar de wortels worden getransporteerd.
  3. Evenwichtige nutriëntenbeschikbaarheid: door continu voldoende fosfaat bij de wortels te houden, ondersteunt Optifos de algemene gezondheid van de plant, wat bijdraagt aan een evenwichtige opname van alle essentiële nutriënten.
Afbeelding Een vitale plant met Optifos

Advies over het gebruik van Optifos?

Neem contact op met uw meststoffen- en biostimulantenspecialist.

Sander Vermeer bij TAS Paprika's: optifos voor een goede groei

Bij het voeden van het gewas is fosfaat van groot belang. Meststoffenspecialist Sander Vermeer ging op bezoek bij Erik Splinter van TAS paprika’s om te praten over het belang van een goede voeding voor het gewas.

Afbeelding Een vitale plant met Optifos

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Leonardiet: een natuurlijke bron voor bodemverbetering
Technische achtergrond Bemesting

Leonardiet: een natuurlijke bron voor bodemverbetering

Leonardiet is een natuurlijk materiaal dat is ontstaan uit oude plantenresten. Je kunt het vergelijken met turf of jonge steenkool. Door de afbraak van deze planten in de bodem, onder invloed van bacteriën, ontstaan stoffen zoals humine- en fulvinezuren.

Afbeelding Preventief denken in aardbeienteelt
Medewerkersverhaal Gewasbescherming

Preventief denken in aardbeienteelt

Samenvattend krijgen aardbeien telers dus flink wat uitdagingen voor hun kiezen, vooral op het gebied van gewasbescherming. Jeurninck en Oomen geven aan dat AgroBuren en Van Iperen - door het bundelen van hun krachten - ondernemers kunnen helpen om deze beter het hoofd te bieden. “Zo zetten we samen de schouders onder een toekomstbestendige aardbeienteelt.”

Afbeelding Van steenwol naar kokos met biostimulanten
Klantverhaal Bemesting

Van steenwol naar kokos met biostimulanten

Bij Bestpeppers in Est is dit seizoen een belangrijke stap gezet: de teelt is overgegaan van steenwol naar kokossubstraat. De aanleiding? Steeds vaker doken er wortelproblemen op en de wens groeide om het gewas vitaler te maken. Het uiteindelijke doel: een weerbaardere teelt, minder afhankelijk van chemische middelen.