Goed water vormt de basis voor een gezonde teelt. Schoonhouden van waterstromen en het voorkomen van vervuiling of ziekteverspreiding vraagt om de juiste aanpak.
Gaat u met onze groeispecialisten mee op expeditie? Op deze pagina vindt u artikelen en video’s met waardevolle kennis en praktijkervaringen over waterkwaliteit en hygiëne. Ontdek de informatie die aansluit bij uw teelt en uitdagingen. Onderweg komt u onze groeispecialisten tegen: uw gidsen tijdens deze expeditie. Zij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het creëren van een schone en gezonde teeltomgeving.
De teelt starten in een schone kas zonder ziekten, plagen en schimmels in het systeem.
Om een gezonde plant te telen is het belangrijk dat uw watersysteem schoon is, schoon starten is daarbij essentieel. Waterspecialist Han Opstal en teeltspecialist Martijn van der Giessen van Van der Voort tomaten vertellen in onderstaande video wat zij doen om de teelt schoon te beginnen en schoon te houden en hoe dit bijdraagt aan een weerbare plant.
Zorgen voor een goede waterkwaliteit in de kas is, net als in de jungle, een stevige uitdaging. En die uitdaging wordt alleen maar groter. Tel daarbij op dat het aantal middelen om een teelt tussentijds te corrigeren minder wordt, en de essentiële rol van water is, net als het water zelf, helder. Gebruik de meetinstrumenten die u tot u beschikking heeft en ontdek of en hoe u uw waterkwaliteit kunt verbeteren.
Als de temperaturen in uw kas net zo oplopen als in de jungle, moeten uw planten alle zeilen bijzetten om te overleven en te kunnen blijven produceren. Hierdoor neemt de plantweerbaarheid af. De plant wordt dus zwakker, waardoor deze vatbaarder is voor pathogenen (bacteriën, schimmels, gisten en algen). Er zal deze dagen extra aandacht voor het water nodig zijn. dat betekent dat het water helder, pathogeenarm en zuurstofrijk is. Om dit voor elkaar te krijgen zal een systeemaanpak gehanteerd moeten worden. Hiermee wordt bedoeld dat al het water van alle onderdelen binnen het irrigatiesysteem goed moeten zijn, dus vanaf de basis, het bassinwater, tot en met het druppelwater.
Ga met ons mee op expeditie!
Tijdens een expeditie door de jungle wil je zo effectief mogelijk met de voorraden omgaan. In uw kas kunt u dit doen door polyfosfaten in te zetten. Deze voeden het gewas en maken tegelijkertijd het leidingsysteem schoon! Lees hoe dit in zijn werk gaat en de ervaringen van tomatenteler Sebastiaan Breugem met polyfosfaten. De tomatenteler pakt de teeltwisseling gedegen aan en houdt strikt vast aan het opgestelde protocol. De inzet van polyfosfaat vergemakkelijkt de teeltwisseling, doordat deze meststof het gietwatersysteem schoonhoudt.
Onze groeispecialisten staan klaar om samen met u de uitdaging aan te gaan in de kas. Ze helpen u de juiste koers te bepalen en nieuwe inzichten te ontdekken. Neem contact op en start uw expeditie vandaag nog!
“Water is het begin van al het leven. Als je water goed is, is dat de start voor een weerbare plant” aldus Ron Jansen. Hij maakt bij Jansen Paprika gebruik van een recirculatiesysteem: er vloeit geen water weg. Daarom is het extra belangrijk om de waterkwaliteit te meten en bij te houden. Dat doet hij samen met waterspecialist Henk Brakels in Mijn Water. In deze applicatie kunnen ze beiden gegevens invoeren, bekijken en analyseren. Hierdoor kunnen ze snel handelen als dat nodig is.
“Eerst schoonmaken, dan pas ontsmetten.” Daar start een goede hygiëne mee volgens waterspecialist Ron Kleijn. “Als de hygiëne en waterstroom niet op orde zijn, heb je een invalspoort voor ziekten en plagen.” Om die invalspoort zo klein mogelijk te houden, werkt Bart de Groot bij Kas.ko volgens het hygiëneprotocol.
Meer weten over andere onderwerpen?
Dit jaar nemen onze specialisten u mee op expeditie. Tijdens deze expeditie leren ze u alles over het kennen en herkennen van plagen en biologie, de inzet van biostimulanten en de hygiëne in uw kas. Blijf via deze pagina op de hoogte. Gaat u mee op pad?
Lees meer